Ειδήσεις

«Σπίτι μου»: Σε απόγνωση οι νέοι -Τα «αγκάθια» του προγράμματος

Μπορεί το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που καθιέρωσε το υπουργείο Εργασίας να δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους να λάβουν άτοκα ή και επιδοτούμενα δάνεια, προκειμένου να αγοράσουν ένα σπίτι, ωστόσο, μέχρι στιγμής, το βασικό θέμα είναι ότι εκλείπουν τα φτηνά σπίτια.

Επί του παρόντος, έχουν γίνει περίπου 40.000 αιτήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουν προεγκριθεί 7/10 και έχουν αγοραστεί περίπου 4.000 σπίτια.

Να σημειωθεί ότι διπλασιάζεται πλέον ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα, δηλαδή από 375 εκατ. ευρώ πάει στα 700 εκατ. ευρώ, προκειμένουν να επωφεληθούν περισσότεροι νέοι.

Ουσιαστικά αυτό που προβλέπει το πρόγραμμα είναι η χορήγηση δανείων έως 150.000 ευρώ σε ηλικίες 25 έως 39 ετών, διάρκειας 30 ετών, με κατά κανόνα τα 3/4 του επιτοκίου να είναι άτοκα.

Απολύτως άτοκο είναι για τους πολύτεκνους, δηλαδή για όσους έχουν πάνω από 3 παιδιά.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Το εισόδημα που πρέπει να έχει κάποιος για να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι άνω των 10.000 ευρώ και να φτάνει έως 16.000 ευρώ για έναν άγαμο, έως 24.000 για ζευγάρια και +3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Με το ποσό που θα λάβει ένας νέος από αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αγοράσει οικία αξίας έως 200.000 ευρώ, παλαιότητας άνω των 15 ετών και μεγέθους έως 150 τ.μ.

Πλέον στο ελάχιστο εισόδημα, θα συνυπολογίζεται και το τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει 5.000 ευρώ πραγματικό εισόδημα, αλλά με τα τεκμαρτά του εισοδήματα να ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ και να είναι δικαιούχος του προγράμματος.

Επιπλέον, ο καθορισμός της παλαιότητας 15 ετών της οικίας θα γίνεται βάσει της έκδοσης αδείας και όχι του έτους αποπεράτωσης.

Ακόμα, ο υπολογισμός της έκτασης των 150 τ.μ, θα γίνεται χωρίς τις αποθήκες και τους χώρους στάθμευσης.

Με αυτό τον τρόπο μπαίνουν και πιο παλιά σπίτια στην αναζήτηση των δικαιούχων του προγράμματος.

Ποια είναι τα αγκάθια του προγράμματος

Όπως σημειώνει στο Open ο κ. Κώστας Γεωργάκος, Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, «Δεν έχουν πουληθεί 4.600 σπίτια, έχουν εγκριθεί, αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει πράξεις.

Μέσα σε όλους τους όρους που αναφέρθηκαν προγουμένως υπάρχει και κάτι άλλο.

Από τη στιγμή που θα γίνει η έγκριση από την ελληνική τράπεζα επενδύσεων, έχουν έξι μήνες για να γίνει το συμβόλαιο.

Έξι μήνες για να γίνει το συμβόλαιο είναι πολύ σπάνιο, δεδομένης της κατάστασης που ζούμε.

Στο κτηματολόγιο στη Θεσσαλονίκη θέλεις 18-20 μήνες για να εγγραφείς στο κτηματολόγιο. Κατά προτεραιότητα επειδή έχεις δάνειο γίνεται 3-6 μήνες».

Ωστόσο καταγράφονται και άλλα ζητήματα που λειτουργούν ως τροχοπέδη στο πρόγραμμα.

Για παράδειγμα είναι δύσκολο να βρει κανείς σπίτι και έτσι μπορεί να χάσει κανείς την επιδότηση, ενώ επιπλέον συναντάται και άρνηση από τους ιδιοκτήτες όταν μαθαίνουν ότι κάποιος είναι σε αυτό το πρόγραμμα.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι θα πάρουν τα λεφτά τους μετά από έξι μήνες, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πουληθεί το σπίτι, να μη γίνει συμβόλαιο λόγω των καθυστερήσεων.

Έτσι παρουσιάζονται μια σειρά από μεγάλες δυσκολίες, γραφειοκρατικές, αλλά και δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την ακρίβεια των κατοικιών και των ενοικίων που θα χρειαστεί οι αρμόδιοι να σκύψουν από πάνω, προκειμένου να ξεπεραστούν και να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου