Ειδήσεις

Ο τουρισμός «σπρώχνει» το δείκτη της ύφεσης

Τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας καταθέτει στην τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση τα όσα αναφέρονται στο κείμενο, η ύφεση φέτος αναμένεται να φτάσει στο 9%, εκτίμηση που οδηγεί τον πήχη πιο πάνω από πρόσφατες επίσημες αναφορές.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της Ευρ. Επιτροπής, έκαναν λόγο για μείωση 10% του ΑΕΠ. Βέβαια, η πορεία του τουρισμού μέχρι τώρα που κινείται κάτω από τις αρχικές προσδοκίες ενισχύει τα πιο απαισιόδοξα σενάρια. Μόνο τον Ιούλιο, με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, ο τουρισμός φέρνει 2,7 δισ. ευρώ την ώρα που φέτος όλη χρονιά είναι πιθανόν να φέρει μόλις στα 3 δισ. Είναι ενδεικτικό, επίσης, το τι συμβαίνει στα έσοδα που αποτελούν μια ακτινογραφία της πορείας της οικονομίας. Ήδη το Μάιο καταγράφεται υστέρηση του 33%, ενώ ήδη οι εισπράξεις από το ΦΠΑ σχηματίζουν μια “τρύπα” που αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Τούτων δοθέντων η κυβέρνηση προσπαθεί να δει πώς θα επιμηκύνει τη σεζόν, να συμμαχήσει με μεγάλους tour operatoros και να δώσει ευκαιρίες τόνωσης της κίνησης. Έτσι εξηγείται η απόφαση για άνοιγμα της κρουαζιέρας που βέβαια ενέχει πολύ υψηλά ρίσκα και αβέβαια αποτελέσματα.

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει καταθέσει την ΕΕ το οικονομικό επιτελείο, πάντως, καταγράφει δυο σενάρια. Στο καλό σενάριο, το ΑΕΠ θα παρουσιάσει πτώση μόλις 4,7%, ενώ στην περίπτωση επιβεβαίωσης του δυσμενούς σεναρίου η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει 7,9% ύφεση το 2020, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Ήδη στο εξάμηνο ο προϋπολογισμός εμφανίζει έλλειμμα 6,1 δισ. ευρώ και τρύπα 4 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Το δε δημόσιο χρέος οδεύει ολοταχώς προς το 196,4% του ΑΕΠ. Στο φόντο αυτό η χώρα καλείται να διαχειριστεί τα γεωπολιτικά δεδομένα με αυξημένες ανάγκες στρατιωτικών δαπανών και βέβαια για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές με όπλο πάντα το «μαξιλάρι» των 32 δισ.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου