Τοπικές Ειδήσεις

Ανεστάλη η σφράγιση γνωστού ξενοδοχείου των Κολυμπίων

Με απόφαση που εξέδωσε ο Πρόεδρος του 1ου Τμήματος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου έγινε δεκτό το αίτημα ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας περί χορήγησης προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης απόφασης του Προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Τουρισμού Δωδεκανήσου, με την οποία αποφασίστηκε η σφράγιση του ξενοδοχείου ιδιοκτησίας της στα Κολύμπια, έως ότου εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης ανάκλησης απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου (1° Τμήμα σε Συμβούλιο), την οποία άσκησε ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου και εκκρεμεί προς εκδίκαση.
Η εταιρεία προσέφυγε κατά της από 24 Αυγούστου 2018 απόφασης σφράγισης του ξενοδοχείου της, που εξέδωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Τουρισμού (Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης Επιθεωρήσεων και Ελέγχου), η οποία κοινοποιήθηκε σε εκείνην την 13 Σεπτεμβρίου 2018.
Όπως προκύπτει από το σκεπτικό της σχετικής απόφασης η σφράγιση επιβάλλεται για το λόγο ότι δεν προσκομίστηκαν στην υπηρεσία νέα ΑΕΠΟ και νέο Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας, που να ανταποκρίνονται στη δηλωθείσα και ευρεθείσα δυναμικότητα του ξενοδοχείου.
Ωστόσο το ξενοδοχείο λειτουργεί εδώ και πολλά έτη έχοντας στην κατοχή του την προβλεπόμενη ΑΕΠΟ.
Η ΑΕΠΟ ως γνωστόν προβλέπει τους όρους για την ορθή λειτουργία ενός καταλύματος εντός του περιβάλλοντος, ώστε αυτό να εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον χωρίς να προκαλεί μόλυνση, διαχειριζόμενο με τρόπο ορθό τα απόβλητό του, έχοντας εγκαταστήσει βιολογικό καθαρισμό, και εξωραΐζοντας τους κοινόχρηστους χώρους του, ώστε αυτοί να είναι αρμονικοί με το περιβάλλον.
Το ξενοδοχείο εξ αρχής πληροί τους ανωτέρω όρους, αφού όλες οι κοινόχρηστες μονάδες, ήτοι εστιατόρια, κουζίνες, πλυντήρια και πισίνες, που αποτελούν το βασικό πυρήνα λειτουργίας του ξενοδοχείου, καθώς και οι υπάρχουσες το 2008 μονάδες διαμονής (δωμάτια – κλίνες), είχαν λάβει ΑΕΠΟ. Ουδέποτε δε μέχρι σήμερα επήλθε άρση της ισχύος της σχετικής απόφασης, λόγω μη επαρκούς προστασίας του περιβάλλοντος.

Η προαναφερθείσα ΑΕΠΟ είχε ισχύ λειτουργίας έως 31-03-2017. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το ξενοδοχείο παρότι δεν είχε εκδώσει νέα ΑΕΠΟ τηρούσε όλες τις δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλεται από τον ελληνικό νόμο, αλλά γιατί αυξάνει την ανταγωνιστικότητά του στις διεθνείς αγορές και οδηγεί σε βελτίωση της φήμης του δια μέσω των επισκεπτών του, με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητάς του και των τιμών του χρόνο με το χρόνο.
Για το λόγο αυτό κατόπιν ελέγχου του έχει χορηγηθεί Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ISO 14001:2004 ισχύος μέχρι την 20 Σεπτεμβρίου 2020.
Όσον αφορά στην ύπαρξη Πυροπροστασίας το ξενοδοχείο είχε στην κατοχή του το από 11-06-2018 Πιστοποιητικό Ενεργητικής Προστασίας που αφορούσε σε σύνολο 232 κλινών και έχει ισχύ μέχρι την 4η Ιουνίου 2026.
Επομένως για όλες τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και για 232 μονάδες διαμονής, υφίσταται ενεργό Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας. Άρα η σφράγιση όλου του ξενοδοχείου, λόγω έλλειψης πυροπροστασίας στο σύνολό του, ήτοι ακόμη και για τα μέρη που υπάρχει ενεργό Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας, είναι μη νόμιμη, καταχρηστική και ιδιαιτέρως αυστηρή, ειδικά σε μια περίοδο που το ξενοδοχείο λειτουργεί και είναι πλήρες από επισκέπτες.
Ο λόγος που απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της προσβαλλόμενης σφράγισης με την υπ’ αρ. Ν81/2018 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου ήταν διότι «δεν έχει χορηγηθεί στην αιτούσα νέα ΑΕΠΟ και πιστοποιητικό πυροπροστασίας που να ανταποκρίνεται στην δηλωθείσα με την πιο πάνω γνωστοποίηση λειτουργίας δυναμικότητα του ξενοδοχείου».
Μετά την έκδοση της άνω απόφασης του Δικαστηρίου, εκδόθηκαν το από 31 Ιανουαρίου 2019 Πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου που αφορά το σύνολο των δωματίων του ξενοδοχείου και το από 19 Ιουλίου 2019 πιστοποιητικό πληρότητας φακέλου ΑΕΠΟ που εκδόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία (διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης).
Σημειωτέον ότι στο ξενοδοχείο ήδη επιβλήθηκε το διοικητικό μέτρο της σφράγισης δυνάμει της από 22.01.2019 απόφασης σφράγισης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δωδεκανήσου, η οποία κρίθηκε ως μη εκτελεστή πράξη και ως εκ τούτου μη δυνάμενη να ανασταλεί, όπως έκρινε και η υπ’ αρ. Ν31/2019 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου