Συνεντεύξεις

K. Xρυσοχοΐδης: «Ανεύθυνες συμπεριφορές μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον τουρισμό μας»

Σίγουρος και αισιόδοξος, δηλώνει στη «δημοκρατική» για την καλή πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν για τα νησιά μας, ο κ. Κώστας Χρυσοχοΐδης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης, υδατοδρομίων, κρουαζιέρας, ακτοπλοΐας και αερομεταφορών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
«Στο Νότιο Αιγαίο, δικαιούμαστε να είμαστε σίγουροι και αισιόδοξοι χάρη στις επιδόσεις μας το 2020 και χάρη στο σχέδιο για το 2021 αφού διαθέτουμε και περισσότερα όπλα: το υπερόπλο του εμβολιασμού και τα rapid & self tests».
Σχολιάζοντας τη συνεργασία ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Χρυσοχοϊδης εμφανίζεται σίγουρος ότι αποδίδει καρπούς, καθώς, όπως αναφέρει «είναι εκπληκτικά τεράστια ευκαιρία για τον τόπο μας η συγκυρία το να έχουμε ανθρώπους και στους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που μπορούν να συνεργαστούν άοκνα και χωρίς σκοπιμότητες προς τον κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την ευημερία των κατοίκων του νησιού μας».

• Κύριε Χρυσοχοΐδη, περάσαμε μια άνευ προηγουμένου κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Ελλάδα, ανοίγει με προσοχή τις δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα αλλά υπάρχει έντονος ο προβληματισμός για την κατάσταση στην αγορά. Πώς το σχολιάζετε;
Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της έλευσης της πανδημίας, ξεπερνούσαν όλα τα ρεκόρ στον Τουρισμό, πηγαίνοντας κάθε χρόνο όλο και πιο ψηλά.
Η πανδημία ήρθε και χτύπησε όλο τον πλανήτη με σαρωτικές συνέπειες. Μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο και εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, τα νησιά μας κατάφεραν έναν άθλο. Να κάνουν τουρισμό εν μέσω πανδημίας. Καταφέραμε να ανοίξουμε το 2020, όταν κορυφαίοι ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί δεν τα κατάφεραν. Καταφέραμε επίσης να παραμείνουμε ανοικτοί και να κάνουμε τη μεγαλύτερη σεζόν που έκανε ταξιδιωτικός προορισμός το 2020, τη δυσκολότερη χρονιά στην ιστορία του Τουρισμού, διασώζοντας ένα μέρος μεν από την πίτα που χαιρόμασταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κερδίζοντας στο ακέραιο την εμπιστοσύνη του πλανήτη.
Αυτό έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στις πρώτες μόλις ημέρες της φετινής σεζόν από την υψηλή ζήτηση που φαίνεται να έχουν τα νησιά μας. Η αλήθεια είναι ότι το 2020 τα πήγαμε όσο καλύτερα γινόταν δεδομένων των συνθηκών και αυτό είναι κάτι που το κέρδισαν οι άνθρωποι του τουρισμού με τον επαγγελματισμό και την επιπλέον προσπάθεια που κατέβαλαν. Δεν παύουν όμως οι συνθήκες μέχρι και σήμερα να είναι συνθήκες πολέμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά σε παγκόσμια κλίμακα.
Η κυβέρνηση προσπαθώντας να αντισταθμίσει τη ζημιά για τις επιχειρήσεις και την οικονομία κατέβαλε, μόνο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής και κάθε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που θεσπίστηκε.
Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και πόροι της Περιφέρειας, που διοχετεύθηκαν κυβερνητικά για αυτό τον σκοπό επί πλέον των 35 εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Το μεγαλύτερο όμως κεφάλαιο, που μπορούμε τώρα να αρχίζουμε να ρευστοποιούμε είναι η εμπιστοσύνη που δικαίως κέρδισαν τα νησιά και οι νησιώτες το 2020. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε υγιείς, να προχωρήσει με εντατικό ρυθμό η πορεία εμβολιασμού στα νησιά μας και να κρατήσουμε τον ιό μακριά από τους προορισμούς και τις επιχειρήσεις μας.

• Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην φετινή τουριστική σεζόν. Μόλις πρόσφατα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, δήλωσε ότι άνοιξε με πολύ καλούς οιωνούς ενώ τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για την πορεία της. Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι;
Δεν είμαι απλώς αισιόδοξος. Είμαι σίγουρος. Γιατί στο Νότιο Αιγαίο, δικαιούμαστε να είμαστε σίγουροι και αισιόδοξοι χάρη στις επιδόσεις μας το 2020 και χάρη στο σχέδιο για το 2021. Και, αφού την προηγούμενη, πολύ δύσκολη χρονιά για τον Τουρισμό, ήμασταν η πρώτη Περιφέρεια σε όλους τους επιμέρους δείκτες, δεν βλέπω γιατί να μην πάμε ακόμα καλύτερα το 2021, που και σχέδιο υπάρχει και καλές πρακτικές βάσει της περσινής μας εμπειρίας και διαθέτουμε και περισσότερα όπλα: το υπερόπλο του εμβολιασμού αλλά και τα rapid & selftests.
Ήδη, μόνο τις πρώτες μέρες του ανοίγματος η Ρόδος έχει υποδεχθεί πάνω από 20.000 ξένους τουρίστες, η Κως πάνω από 13.000 ξένους τουρίστες και όλο το Νότιο Αιγαίο πάνω από 50.000 μέσω των διεθνών πτήσεων. Πολύ ενθαρρυντικό είναι ακόμα το γεγονός ότι οι αφίξεις εξελίσσονται με κλιμακωτό ρυθμό, καθώς μέρα με την ημέρα αυξάνεται τόσο ο αριθμός των αφικνούμενων επιβατών όσο και οι πόλεις και χώρες προέλευσής τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σάββατο 22 Μαΐου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Fraport, η Ρόδος υποδέχθηκε τουρίστες από 21 ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ σε αντίστοιχα νούμερα κινήθηκε και η Κως. Όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα στα αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου, όπου τηρούνται ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα και οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων στον κλάδο των αερομεταφορών, των τουριστών και των κατοίκων των τουριστικών περιοχών.
Μέσα από όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φυσικά και θα υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως το άνοιγμα της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου ή το άνοιγμα-κλείσιμο-άνοιγμα άλλων αγορών κι αυτό το βλέπουμε κάθε μέρα. Αυτές είναι μάχες που δίνονται κάθε μέρα τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε συνεργασία με την περιφέρεια μας. Όπως πχ ο χαρακτηρισμός ενός νησιού πράσινου κι όχι συλλήβδην όλη η Περιφέρειά μας.
Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι η ατομική ευθύνη του κάθε ενός μας επηρεάζει καταλυτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και κατά συνέπεια το χαρακτηρισμό του προορισμού ως πράσινου ή όχι. Είναι σκληρό αλλά πρέπει να το πω, ότι ανεύθυνες συμπεριφορές μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα την όλη προσπάθεια και την ελπίδα που έχουμε για τη σαιζόν του 2021.
Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε. Εφαρμόσαμε μια πολύ δυναμική ψηφιακή καμπάνια με τη χρήση των πιο σύγχρονων εργαλείων και με την αυτοπεποίθηση που δίνει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο τίτλος της πρωταγωνίστριας του Ελληνικού τουρισμού
Επιπλέον, συνεχίζουμε, αυτό που ξεκίνησε πέρυσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όταν δώσαμε ενιαία φωνή και κοινή εκπροσώπηση στον προορισμό, τόσο διεθνώς όσο και εσωτερικά, δημιουργώντας την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον τουρισμό με τη συνένωση παραγωγικών, κοινωνικών φορέων και της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ένα εγχείρημα, που επειδή πέτυχε και εξασφάλισε θετική δημοσιότητα για τον προορισμό αποτρέποντας παράλληλα πολλές εν δυνάμει κρίσεις, το συνεχίζουμε δυναμικά και φέτος.
Το 2020, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες ήταν άξιοι πρεσβευτές της εθνικής επιτυχίας. Φέτος, πάλι με σχέδιο και προετοιμασία και με τα επιπλέον όπλα του εμβολιασμού και των εύκολων και γρήγορων διαγνωστικών εξετάσεων, είναι στο χέρι μας να πάμε ακόμα καλύτερα.
• Η συνεργασία ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φαίνεται ότι για τη Ρόδο αποδίδει καρπούς. Το είδαμε σε πολλές περιπτώσεις για σοβαρά ζητήματα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού, με τους υπεύθυνους εκπροσώπους της, συνεπάγεται καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι ευφυολόγημα ή ευχολόγιο. Το συναντάμε σε κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, κάποιου μικρού Δήμου που μέσα από τη συνεργασία με την Περιφέρεια, μπορεί και προχωρά.
Το συναντάμε σε όλα τα θέματα που με αποφασιστικότητα και συνεργασία παύουν να μένουν χρονίζουσες εκκρεμότητες και παίρνουν το δρόμο τους.
Πιστεύω ότι είναι εκπληκτικά τεράστια ευκαιρία για τον τόπο μας η συγκυρία το να έχουμε ανθρώπους και στους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που μπορούν να συνεργαστούν άοκνα και χωρίς σκοπιμότητες προς τον κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την ευημερία των κατοίκων του νησιού μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου