Με την υπ’ αρίθμ. 1603/2020 απόφαση του Εφετείου Αθηνών επιδικάστηκαν αποζημιώσεις σε οικείους ανδρόγυνου που υπέκυψε ύστερα από τροχαίο δυστύχημα στην λεωφόρο Ηρακλειδών.
Το Εφετείο επεδίκασε ειδικότερα στην κόρη των θυμάτων 50.000€, στον σύζυγό της 10.000€ και στα δύο εγγόνια τους από 20.000€. Στον γιο τους επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 60.000€.
Με την αγωγή τους οι ανωτέρω στράφηκαν κατά ενός κατοίκου Απολλώνων, ενός τουριστικού γραφείου και μιας ασφαλιστικής εταιρείας.
Στις 30 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18:00 περίπου, οι γονείς τους, αρχικώς ευρισκόμενοι στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου Ηρακλειδών, που εφάπτεται στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ρόδο και ειδικότερα στο ύψος περιφραγμένου οικοπέδου κι έχοντας την πρόθεση να διασχίσουν κάθετα τη λεωφόρο Ηρακλειδών, με κατεύθυνση προς το πεζοδρόμιο, που εφάπτεται του ρεύματος κυκλοφορίας προς Ιξιά και συγκεκριμένα προς το ζαχαροπλαστείο «ΣΤΑΝΗ», εισήλθαν στο οδόστρωμα και παρασύρθηκαν από τουριστικό λεωφορείο, στο ύψος της διπλής συνεχούς διαχωριστικής γραμμής.
Το σημείο του επίδικου ατυχήματος βρίσκεται ανάμεσα σε σημασμένες διαβάσεις πεζών ενώ από το φανάρι που βρίσκεται παραπλεύρως του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού έως το φανάρι που βρίσκεται έμπροσθεν του ξενοδοχείου Rodos Palace υπάρχουν σημασμένες 16 διαβάσεις πεζών.
Περαιτέρω κατά μήκος της οδού υπάρχουν εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, βενζινάδικα και διασταυρώσεις, όπερ σημαίνει ότι ένα όχημα βαρέου τύπου όπως το επίδικο λεωφορείο δέον να κινείται με ελάχιστη ταχύτητα ώστε να είναι σε θέση ο οδηγός να εκτελεί τις ενδεδειγμένες κινήσεις αποφυγής εμπλοκής του σε επικίνδυνες καταστάσεις που τυχόν μπορεί να εμφανιστούν.
Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι ο πρώτος εναγόμενος οδηγός του λεωφορείου είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα ενώ εκινείτο όχι απλά πλησίον διάβασης πεζών αλλά εντός – μικρού μήκους (περίπου 250 μέτρων) – τμήματος που περικλείεται ανάμεσα στις εκεί ευρισκόμενες διαβάσεις πεζών και περαιτέρω σε σημείο που εξαιτίας της ύπαρξης του μεγάλου εμπορικού κέντρου συνεχώς εισέρχονται και εξέρχονται παντός είδους οχήματα.
Ισχυρίζεται ότι δεν οδηγούσε με σύνεση, ούτε είχε συνεχώς τεταμένη την αυξημένη και οφειλόμενη – εκ του επαγγέλματός του – προσοχή επί μίας οδού.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Ακης Δημητριάδης, Χάρης Βασιλειάδης και Ματούλα Παπαβεργή.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ