Ανοιχτό άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα της διατίμησης στις μάσκες, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. «Το αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση είναι ένα εύλογο ερώτημα. Και με τα αντισηπτικά το εξετάσαμε και επιλέξαμε να μην πάμε σε διατίμηση. Η αγορά, με δική μας παρότρυνση, κάλυψε τις ανάγκες. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις μάσκες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τα τεστ ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η στρατηγική μας για τα τεστ υποδείχθηκε από την επιτροπή επιστημόνων, μέχρι τώρα αποδείχθηκε σωστή. Ο αριθμός τους προφανώς πρέπει να αυξηθεί, αποφασίσαμε να μην προμηθευτούμε νωρίς τεστ αμφιβόλου εγκυρότητας και ορθώς πράξαμε. Τώρα θα προμηθευτούμε τεστ αντισωμάτων και θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα. Τα κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί επίσημα είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά, αν όμως η διάδοση της επιδημίας ήταν πιο έντονη, θα το βλέπαμε στα νοσοκομεία μας, στις εντατικές και στις απώλειες ζωών».

Σχετικά με τα σχολεία, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε «συνειδητή δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία». Οι περισσότερες χώρες, είπε, «επιλέγουν σταδιακά να ανοίξουν τα σχολεία, δεν μπορεί να υπάρχει επαναφορά στην κανονικότητα με κλειστά σχολεία». Μίλησε για ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, προσθέτοντας: «Δεν κάνουμε του κεφαλιού μας, ούτε πειράματα, παρακολουθούμε τα δεδομένα και αν χρειάζεται αναπροσαρμογή σχεδίου, εδώ είμαστε για να την υλοποιήσουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μένουν ίδιοι και απαράλλαχτοι», καμία ουσιαστική αυτοκριτική. «Δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι η χώρα πέτυχε και να πιστώσει στον λαό, στο κράτος και στην κυβέρνηση το γεγονός ότι έγιναν πράγματα που είναι ασυνήθιστα στη χώρα μας.

Δεν μικραίνετε την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά, αλλά τη χώρα», είπε.

Παράλληλα, επεσήμανε το άγνωστο ακόμα μέγεθος της βαριάς ύφεσης, καθώς δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση. Εκτίμησε πως το 2021 θα υπάρξει «γενναία ανάπτυξη, που θα γεμίσει δημόσια ταμεία και θα μικρύνει το έλλειμμα. Είναι μια μάχη που δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαμορφώνεται μοχλός πίεσης ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι καλύτερο από αυτό που διαφαινόταν πριν από ένα μήνα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα vouchers, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η κυβέρνηση είναι παρούσα, να δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις, να αναγνωρίζει τα λάθη της, όποτε αυτά γίνονται. Διαπιστώσαμε ότι δεν προσφέρεται ποιοτική τηλεκατάρτιση στους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν ήταν ποτέ υποκατάστατο εισοδήματος, αλλά εισόδημα και δυνατότητα να αποκτήσουν περαιτέρω δεξιότητες. Αυτή ήταν η αγορά των ΚΕΚ. Και εσείς δίνατε λεφτά, αν υπήρχε η υποψία σκανδάλου αφορά ιδίως εσάς, γιατί εσείς δώσατε λεφτά, εμείς δεν δώσαμε. Είναι προβληματική αγορά που πρέπει να διορθωθεί. Υποχρέωσή μας είναι να εξετάσουμε διαχρονικά πώς δουλεύει η αγορά αυτή. Είναι διπλό λάθος είναι να μην έχεις το θάρρος να διορθώσεις το λάθος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ