Με δυο νέες NAVTEX επιστρέφει μετα από αρκετές μέρες η Τουρκία και παλι στην προκλητική τακτική της δέσμευσης περιοχών όχι μονο εντος του FIR Αθηνών αλλα και εντος ελληνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, ενώ για μια ακομη φορά η δέσμευση για άσκηση SAR επικαλύπτει ολο το σύμπλεγμα του  Καστελόριζου.

Με την NAVTEX 534/18 οι τουρκικές Αρχές δεσμεύουν μια μεγάλη περιοχη για άσκηση Ερευνας και Διάσωσης για την Πέμπτη 3 Μαΐου  και σε μια κινηση αποκαλυπτική των προθέσεων, ο σχεδιασμός της Άσκησης επικαλύπτει ολη την  περιοχή του Καστελόριζου και των παρακείμενων νησιών .

Η τουρκική aναγγελία μάλιστα αναφέρει με νόημα ότι η άσκηση διεξάγεται «εξω  από ξένα χωρικά ύδατα». Με την NAVTEX 0537/18 η Τουρκία δεσμεύει περιοχη για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξυ της Λήμνου και της Λέσβου για την Τετάρτη 2 Μαΐου, σε μια περιοχή που βρισκεται εντός των διεθνών χωρικών υδάτων, εντός του FIR Αθηνών που η ευθύνη έκδοσης Αναγγελιών ανήκει στην Ελλαδα.

Σε ότι αφορα την πρώτη NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλαδας για Ερευνα και Διάσωση  εντος της περιοχής Ευθύνης της που συμπίπτει με το FIR Αθηνών, και με μονομερείς δηλώσεις διεκδικεί την άσκηση αρμοδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της  Ερευνας και Διάσωσης μεχρι το μέσο του Αιγαίου και σχεδόν σε ολη την Ανατολική Μεσόγειο.

Η αξίωση αυτή της Τουρκίας αποσκοπει στον εγκλωβισμό ελληνικών νησιών σε ζώνη τουρκικής αρμοδιότητας, σε μια  κινηση στην κατεύθυνση υπονόμευσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Σε ισχύ παραμένουν και οι υπόλοιπες δεσμευσεις μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο για ασκήσεις για ολη την διάρκεια του 2018 ενώ δεν ειναι τυχαίος ο σχεδιασμός των επιστημονικών ερευνών του Piri Reis που καλύπτει μια μεγάλη περιοχη γυρω από την Ίμβρο και την Τένεδο και εφάπτεται του πεδίου βολής που παράνομα εχουν δεσμεύσει οι Τουρκικές Αρχές με την NAVTEX 1410/17  και εκτείνεται μεταξυ της Σαμοθράκης και της Λήμνου.

Πηγή hellasjournal.com

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ