Ειδήσεις

Βαρουφάκης: Επιμένουν για τα κόκκινα δάνεια οι θεσμοί

Δύο κρίσιμα στοιχεία, ένα ειδικό και ένα γενικό, που καταδεικνύουν την ασφυκτική πίεση την οποία ασκούν οι εταίροι στην ελληνική κυβέρνηση, αποκάλυψε σήμερα από του βήματος της Βουλής, ο κ. Γ. Βαρουφάκης. Το ειδικό αφορά στους πλειστηριασμούς και την επιμονή ορισμένων εκ των συνομιλητών της Αθήνας να γίνουν κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Το γενικό έχει σχέση με την επιχειρούμενη οικονομική ασφυξία.

“Κάποιοι από τους Θεσμούς εγείρουν θέμα “ηθικού κινδύνου” (ενν. όσον αφορά τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια). Μας λένε ότι αν επιμείνουμε στη θέση μας για απαγόρευση πλειστηριασμών εν μέσω κρίσης,, τότε και άλλοι θα αρνηθούν να πληρώνουν το στεγαστικό τους”. Μια τέτοια εξέλιξη, είπε αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν οι “θεσμοί” εν μέσω των κρισιμότατων υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων, εγείρει ζήτημα “ηθικού κινδύνου”, αφού “θα κάνει κάποιους να λειτουργήσουν ανήθικα”: ενώ, δηλαδή, θα μπορούν αφού θα έχουν τα χρήματα να πληρώσουν, εντός ενός περιβάλλοντος ευρύτερης “προστασίας”, θα αρνούνται να πληρώςουν το δάνειό τους. Υπό αυτό το πρίσμα, συμπλήρωςε ο κ. Βαρουφάκης, μας λένε “ας βγούν κάποιοι στο πεζοδρόμιο”, προκειμένου να μην δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις τράπεζες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών των “Αν.Ελλ”, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υπουργός Οικονομικών έκανε παράλληλα λόγο για την άρνηση των εταίρων στην ελληνική διεκδίκηση επιστροφής χρημάτων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μίλησε για “νόμιμη” άρνηση, αλλά με πολιτικό περιεχόμενο, σημειώνοντας πως η άρνηση αυτή αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας να μεγιστοποιηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση “να υποχωρήσει όπως οι προηγούμενες. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η υποχώρηση δεν θα συμβεί”, πρόσθεσε.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, που εν μέσω αποφάσεων του μεγάρου Μαξίμου και των εντυπώσεων τις οποίες η παρέμβαση αυτή δημιούργησε περί δραστικού περιορισμού του ρόλου του στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βαρουφάκης συμπλήρωσε: “Ευελπιστούμε ότι η διαπραγμάτευση θα εξομαλύνει την κατάσταση και πως θα μπορούμε να μιλάμε για μια μετά τον Ιούνιο πορεία ανάκαμψης”.

Καθημερινη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου