Τοπικές Ειδήσεις

Το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου τάχθηκε κατά της διαχείρισης των παραλιών από την ΕΤΑΔ

Κατά της (δια νόμου) μεταφοράς της διαχείρισης των παραλιών στην ΕΤΑΔ τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου στην προχθεσινή του συνεδρίαση. Το θέμα συμπεριλήφθηκε στα εκτός ημερήσιας διάταξης και συζητήθηκε παρουσία ομπρελάδων του νησιού και του βουλευτή Μάνου Κόνσολα.
Η αιφνίδια ψήφιση διάταξης (άρθρο 71 ψηφισμένου νόμου 23.03.2021) που προβλέπει τη μεταφορά και την ευθύνη διαχείρισης όλων των τουριστικών κτημάτων και ακινήτων από τους ΟΤΑ στην ΕΤΑΔ, έχει προκαλέσει αναστάτωση στον Δήμο Ρόδου αλλά και στους υπόλοιπους δήμους-μέλη της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, λόγω των ανυπολόγιστων συνεπειών που συνεπάγεται η προοπτική αυτή.
Ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος για την απόσυρση του επίμαχου άρθρου, το οποίο, όπως είπε, «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τοπική κοινωνία και συνιστά ευθέως ανέλπιστη αντιαναπτυξιακή ενέργεια, που στρέφεται ειδικά κατά του νησιού της Ρόδου και του τοπικού μας τουριστικού προϊόντος».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, αποδεχόμενο την πρόταση του κ. Καμπουράκη, ψήφισε ομοφώνως την «άμεση ανάκληση της απόδοσης της διοίκησης διαχείρισης και εκμετάλλευσης των παραλιών του νησιού της Ρόδου στην ΕΤΑΔ με την αφαίρεση της διαχείρισής τους από τους ΟΤΑ».
Παράλληλα όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομοφώνως και την πρόταση του νομικού συμβούλου του Δήμου, κ. Θεόδωρου Παπαγεωργίου σχετικά με τη λήψη απόφασης για τη νομική διαδικασία για την παράταση της εκμετάλλευσης των παραλιών του νησιού της Ρόδου από τους ήδη υπάρχοντες/υφιστάμενους εκμισθωτές (για ένα χρόνο).
Στην περίπτωση αυτή, επιχειρείται η εκμετάλλευση των περιθωρίων που αφήνει το επίμαχο άρθρο 71 για την παράταση των μισθώσεων λόγω των απωλειών που υπέστησαν οι εκμισθωτές την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Επισημαίνεται ότι ο δήμαρχος ζήτησε από την ΕΤΑΔ να δώσει το πράσινο φως προκειμένου να γίνουν οι διαγωνισμοί για τη μίσθωση των πόστων των παραλιών με τριετή διάρκεια. Η διαδικασία όπως είπε, θα έπρεπε να προχωρήσει με την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ των διαχειριστών των πόστων των παραλιών (ομπρελάδων), του Δήμου και της ΕΤΑΔ και με καλύτερους όρους σε σύγκριση με τις προηγούμενες συμβάσεις. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση από την ΕΤΑΔ μέχρι τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος είπε ότι πρέπει να ζητηθεί η απόσυρση του άρθρου 71 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στις 23 Μαρτίου.


Ο γραμματέας της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. κ. Γιώργος Πόκκιας είπε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ., επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο στη Ρόδο, επηρεάζει πολλές και σημαντικές παραλίες. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ν. Αιγαίου ενημέρωσε τους 34 δήμους που ανήκουν σε αυτή και ήδη έχει σταλεί εισήγηση προσαρμοσμένη για την έκδοση σχετικού ψηφίσματος. Ενημερώθηκε επίσης η ΚΕΔΕ και δημιουργήθηκε ενιαίο μέτωπο των δήμων του Ν. Αιγαίου με τις τουριστικές ΠΕΔ (Κρήτης και Ιονίων Νήσων) για να μην εφαρμοστεί η νομοθετική πρόβλεψη. «Η πίεση θα εντατικοποιηθεί στο επόμενο διάστημα ώστε να αποσυρθεί ο νόμος αυτός και η επίμαχη διάταξη που θα αλλάξει το status quo στις παραλίες των νησιών μας», δήλωσε ο κ. Πόκκιας.
Τη στήριξή του στο Δήμο Ρόδου εξέφρασε ο βουλευτής Μ. Κόνσολας σημειώνοντας ότι: «Ο Φώτης Χατζηδιάκος θα θυμάται ότι στήριξα το δήμο Ρόδου όταν ήταν δήμαρχος, το ίδιο κάνω τώρα και με τον Αντώνη Καμπουράκη. Αυτή είναι η υποχρέωση κάθε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου να στηρίζει τον τόπο του. Και ευχαριστώ τον Αντώνη που μου έχει δώσει πολλές φορές την ευκαιρία να είμαι χρήσιμος για τη Ρόδο».
Ο κ. Κόνσολας είπε ότι ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στους διαγωνισμούς για να αποδοθούν τα πόστα στους ανθρώπους που τα διαχειρίζονται εδώ και χρόνια. Επεσήμανε ότι στις επόμενες μέρες θα …κατατεθεί σχέδιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της ΕΤΑΔ για να λυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον νόμο που ψηφίστηκε. Σε δεύτερο χρόνο, όταν έρθει (νέο) νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, θα λυθούν τα ζητήματα παραχώρησης συνολικά. Για την ώρα, πρέπει να γίνει απρόσκοπτα η παραχώρηση των πόστων σε όσους ανέκαθεν τα διαχειρίζονται.
Την ανάγκη να στηριχθούν οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν εδώ και χρόνια από τη διαχείριση των πόστων των παραλιών τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ.Α.Ε., του ΔΟΠΑΡ και του ΠΡΟΤΟΥΡ, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να προστατεύσουμε τις οικογένειες. Η πραγματικότητα είναι μία, ψηφίστηκε ένας νόμος που προβλέπει ότι ο κάθε δήμος δεν θα έχει τον ρόλο που είχε στις παραλίες ή θα πάψει να τον έχει σταδιακά. Οι συμπολίτες μας ζητάνε σήμερα από εμάς να είμαστε στο πλευρό τους και είναι καθήκον μας να σταθούμε δίπλα τους. Αυτός ο νόμος δεν αγγίζει κανένα άλλο νησί, παρά μόνο τη Ρόδο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λέμε αερολογίες στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα, ενώ η Αθήνα έχει κάνει πλέον ξεκάθαρο ότι η σφαίρα φεύγει από τα χέρια μας και όπου πάει. Το αυγό δυστυχώς έφυγε από τα χέρια μας και θα σκάσει κάτω στο πάτωμα. Λύση υπάρχει, λέμε στην Αθήνα ότι δεν μας ενδιαφέρει τι λένε και τι θέλουν να κάνουν».
Να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών των πόστων των παραλιών ζήτησε ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου κ. Στράτος Καρίκης, δηλώνοντας ότι: «Εμείς θα πρέπει με έγγραφό μας να δείξουμε πως δεν θα αφήσουμε κεντρικά τη διαδικασία. Να μην μείνουμε μόνο στο ψήφισμα, κύριε δήμαρχε. Να αναφέρουμε ότι θα προσβάλουμε όλες τις διαδικασίες και δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσει καμία διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών».
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Τάσος Σπανός τόνισε ότι ο νόμος πρέπει να αλλάξει με νόμο. Ζήτησε δε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της ΝΔ να συζητήσει το θέμα.


Η εισήγηση του δημάρχου
Στην εισήγησή του προς το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης ανέφερε αναλυτικά τα εξής:
Οι εξέχουσες παραλίες του Δήμου Ρόδου (από τις εγκαταστάσεις του ΝΟΡ μέχρι τις «Κάτω Πέτρες», από τα Κρητικά έως την παραλιακή ζώνη της Ιαλυσού, η παραλία Αφάντου, η παραλία Τσαμπίκας, κ.λπ.), επί δεκαετίες ανήκουν στην επιτυχημένη διαχείριση του Δήμου Ρόδου και του Ελληνικού Δημοσίου (Κτηματική Υπηρεσία, Υπουργείο Οικονομικών).
Πρόκειται για καθαρούς αιγιαλούς και καθαρές παραλίες, δηλαδή για κοινόχρηστους χώρους, προστατευόμενους από το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η διαχείρισή τους γίνεται πάντα με ανώτερο χρονικό ορίζοντα την τριετία, όπως κάθε άλλος αιγιαλός και παραλία στην ελληνική επικράτεια.
Ο Δήμος Ρόδου επί σειράν ετών έχει αποδείξει ότι με επιτυχία και με άριστη συνεργασία με την τοπική κοινωνία, διαχειρίζεται αυτές τις παραλίες, με πολλαπλά οφέλη για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, την οικονομική ενίσχυση του Δήμου και του Δημοσίου και την ευημερία της κοινωνίας του νησιού.
Για να είναι σήμερα αυτές οι παραλίες «μήλον της έριδος» και ελκυστικά τουριστικά θέρετρα, κάποιοι με σοβαρότητα και επιμονή εργάστηκαν κοπιωδώς για αυτό, και αυτοί είναι οι Ροδίτες και η κοινωνία της Ρόδου.
Η αιφνίδια ψήφιση διάταξης (άρθρο 71 ψηφισμένου νόμου 23.03.2021) που αφαιρεί την διαχείριση των παραλιών αυτών από τον Δήμο Ρόδου και το Ελληνικό Δημόσιο, και η υπαγωγή τους στην αποκλειστική δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τοπική κοινωνία και συνιστά ευθέως ανέλπιστη αντιαναπτυξιακή ενέργεια, που στρέφεται ειδικά κατά του νησιού της Ρόδου και του τοπικού μας τουριστικού προϊόντος.
Εισηγούμαστε την έκδοση Ψηφίσματος, που θα αποσταλεί προς τον αξιότιμο κον πρωθυπουργό, προς τους αρμόδιους υπουργούς και προς τους βουλευτές Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, προκειμένου να γίνει άμεση ανάκληση της παραπάνω ρύθμισης και να αποκατασταθεί η προηγούμενη διαχειριστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ και του Ελληνικού Δημοσίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου