Ειδήσεις

Λειψοί: Ειρηνική γωνιά του Αιγαίου στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου-O Δήμαρχος Λειψών Φ. Μάγγος στο ert.gr

Αν άλλα νησιά στα κατοχικά χρόνια δοκιμάστηκαν σκληρά από την πείνα και η προσφυγιά ήταν η μόνη επιλογή, στους Λειψούς ο μόνος λόγος για να φύγουν ήταν η θέληση για ένταξη στις συμμαχικές δυνάμεις.

Ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος μιλάει στο ert.gr

-Υπήρξαν κάτοικοι του νησιού που στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επέλεξαν να φύγουν από το νησί;

-Από τους Λειψούς έφυγαν κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου περίπου 15 άτομα για να πάνε να πολεμήσουν στη Μέση Ανατολή, με τον ελληνικό στρατό και τις συμμαχικές δυνάμεις. Μερικοί εξ αυτών είχαν κάνει και δολιοφθορές στους Ιταλούς, όχι στο νησί, εκτός αυτού, με τα καΐκια τους και ήταν κυνηγημένοι.

leipsoi-Ο κόσμος που έμεινε πώς συντηρήθηκε ειδικά στον τομέα της διατροφής;

-Ο πληθυσμός που έμεινε στο νησί δεν αντιμετώπισε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την πείνα, όπως σε άλλα νησιά, αντίθετα, θα λέγαμε ότι οι Ιταλοί έφερναν αρκετά τρόφιμα και είχαν καλή τροφοδοσία, ενώ έδιναν και άδειες για αλιεία.

M2
φωτογραφία λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο

-Ποια ήταν η παρουσία των Ιταλών στους Λειψούς;

-Δεν υπήρχε ιταλικός στρατός στο νησί, αλλά αστυνομική δύναμη, καραμπινιέροι που έμεναν στο κτήριο που στεγάζεται σήμερα η αστυνομία. Γενικά οι Ιταλοί είχαν ήπια συμπεριφορά και δεν ενόχλησαν καθόλου, σχεδόν δεν καταλάβαμε κατοχή.

-Μετά την ιταλική συνθηκολόγηση ήρθαν Γερμανοί στο νησί;

-Δεν ήρθαν Γερμανοί σαν σταθερή δύναμη που να μείνει στο νησί μετά την ιταλική συνθηκολόγηση (εκτός σποραδικών επισκέψεων) και έτσι δεν αντιμετωπίσαμε ούτε τέτοιο πρόβλημα.

-Υπήρξαν περιπτώσεις που στο νησί έφτασαν και το χρησιμοποίησαν σαν ενδιάμεσο σταθμό, πρόσφυγες από άλλα νησιά;

-Ναι υπήρξαν αρκετές μαρτυρίες, από ανθρώπους που σήμερα δεν βρίσκονται εν ζωή, για σταθμεύσεις στο νησί προσφύγων από άλλα νησιά, που έκαναν στάση για ξεκούραση, προφύλαξη από κακές καιρικές συνθήκες και στοιχειώδη ανεφοδιασμό.

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος-ert.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου