Συνεντεύξεις

Β. Υψηλάντης: «Βάζουμε την Ελλάδα σε πορεία πραγματικής και όχι εικονικής ανάπτυξης»

«Εχουμε πάρει σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα ακριβώς διότι αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα ευθέως.Και μπορούμε να πούμε ότι επιτέλους έρχεται το τέλος της βαριάς αυτής κρίσης. Βάζουμε την Ελλάδα σε μια πορεία πραγματικής και όχι εικονικής ανάπτυξης».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης και προσθέτει πως όλοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ.

“Αυτοί που δεν το βλέπουν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα φυλλορρούντα δήθεν αντιμνημονιακά κόμματα στη χώρα μας. Επιμένουν να επενδύουν, με αυτιστική εμμονή, σε ό,τι πλήγωσε τη χώρα μας. Είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία του λαού μας θα τους δώσει την οριστική απάντηση”, δηλώνει ο κ. Βασίλης Υψηλάντης.

Σε ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου ο κ.Βασίλης Υψηλάντης δηλώνει πως για εκείνον προέχει το εθνικό συμφέρον και στο θέμα της αξιοποίησης των αεροδρομίων μας.

“Αυτό σημαίνει ότι με την αξιοποίησή τους θα πρέπει να διασφαλίζεται η άριστη λειτουργία τους, με τρόπο τέτοιο ώστε να αποτελεί προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν και βέβαια να είναι αποδοτική για το κράτος”, δηλώνει ο κ. Υψηλάντης.
Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Υψηλάντη, αναλυτικά:

• Ποια ακριβώς ζητήματα που σχετίζονται με τους νησιωτικούς Δήμους θέσατε κατά την εξέταση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών; Αισιοδοξείτε πως θα γίνουν δεκτά τα αιτήματα των νησιωτικών ΟΤΑ και θα επέλθουν βελτιώσεις στον Καλλικράτη;
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών φιλοδοξεί να διορθώσει πολλές από τις ατέλειες του Καλλικράτη. Είναι ουσιαστικά προτάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝ.Π.Ε. Προσωπικά, από της εκλογής μου, είχα συνεχή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για τα θέματα που απασχολούν τους νησιωτικούς μας Δήμους. Με το νομοσχέδιο προσφέρονται λύσεις στο πρόβλημα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και του ΠΡΟΤΟΥΡ, ενώ είμαι σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, προκειμένου να περάσουμε και τα υπόλοιπα αιτήματα του Δήμου Ρόδου και των νησιωτικών Δήμων. Ενδεικτικά αναφέρω τις εκκρεμότητες για τη ρύθμιση του Δημοτικού Φόρου και των Δημοτικών Ακινήτων. Θεωρώ ότι μέσα στην εβδομάδα όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει.

Η συζήτηση όμως για μια ριζική διοικητική αναδιάρθρωση στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει ήδη ξεκινήσει στη Βουλή. Εύχομαι να αποτελέσει τη βάση για έναν πραγματικό εκσυγχρονισμό της αυτοδίοικησης, μέσα από ευρύτερες συναινέσεις.

• Σε ποια ζητήματα στηρίξατε την τοποθέτησή σας στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής;
Έγινε πράγματι μια σημαντική κοινή συνεδρίαση μεταξύ των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού και του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Κοινοβουλίου. Σε τέτοιες συναντήσεις είναι δυνατόν να αναπτύξουν, οι εκπρόσωποι κάθε χώρας, θέσεις αλλά και προβληματισμούς που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Οπως επίσης να προτείνουν ενέργειες και λύσεις. Τούτο δε είναι χρήσιμο, ιδιαίτερα στη συγκυρία αυτή, που εξ αιτίας της κρίσης, δημιουργήθηκε βαρύ κλίμα μεταξύ των λαών μας.

Αυτό πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως. Είναι για το κοινό μας συμφέρον. Θα συμβεί όμως μόνον αν δούμε τα πράγματα καθαρά και χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Ηταν και για μένα μια σημαντική ευκαιρία να μιλήσω στους Γερμανούς συναδέλφους, για τη χώρα μας και για τις θυσίες του λαού μας για να μπορέσει η Ευρώπη να αποτελεί ένα ζωτικό χώρο ειρήνης, ευημερίας και ανάπτυξης. Να κανει θυσίες και παραχωρήσεις για χάρη της πορείας της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να βάζει προσχηματικές δυσκολίες για εκμετάλλευση των άλλων κρατών μελών. Ότι πήραμε πάνω μας τις όποιες ευθύνες μας αναλογούν. Αλλά και στον τομέα αυτό επιδείξαμε συνέπεια. Η συζήτηση αυτή ανέδειξε όλα τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα αλλά και προσέφερε και την ευκαιρία πρότασης για τη δημιουργία ενός κοινού εργαλείου για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας.

Αυτό το μήνα, λόγω της Ελληνικής Προεδρίας, είχα την ευκαιρία στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες να έχω περισσότερες συναντήσεις με αντιπροσωπείες ευρωπαίων συναδέλφων και να ανταλλάσουμε σκέψεις για την Ευρώπη που θέλουμε. Αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε. Ας αναλογιστούμε τα οφέλη που είχε η χώρα μας από την ένταξή της μέχρι σήμερα. Αυτό και στις προσεχείς εκλογές για το Ε.Κ. πρέπει να διαφυλάξουμε. Εμπιστευόμενοι όχι τους αντιρρησίες και αρνητές της Ευρώπης. Όχι τους ανιστόρητους ακραίους αλλά τις δυνάμεις της λογικής και της ευημερίας, όπως ο πολιτικός χώρος που έχω την τιμή να ανήκω.

• Με αφορμή την επίσκεψη στη Ρόδο του υφυπουργού Υποδομών και Δικτύων κ. Παπαδόπουλου, ποια είναι η θέση σας για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Ρόδου;
Για μένα προέχει το εθνικό συμφέρον και στο θέμα της αξιοποίησης των αεροδρομίων μας. Αυτό σημαίνει ότι με την αξιοποίησή τους θα πρέπει να διασφαλίζεται η αρίστη λειτουργία τους, με τρόπο τέτοιο ώστε να αποτελεί προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν και βέβαια να είναι αποδοτική για το κράτος. Αυτονόητο είναι ότι στη διαδικασία αυτή θα υπάρχουν υψηλοί όροι περιβαλλοντικοί και συντήρησης των υποδομών και για την ευρύτερη περιοχή των αεροδρομίων. Αυτά που βιώνουμε σήμερα και δημιουργούν αρνητικές εικόνες και καταστάσεις, από τη λειτουργία της κορδέλας των αποσκευών μέχρι την διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει οριστικά να εκλείψουν. Τέλος, εδώ και χρόνια έχω καλέσει δημόσια τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Δεν έχω δει όμως καμιά ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα.

• Σε ποιο σημείο βρίσκεται η υπόθεση της παραχώρησης της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο Ρόδου καθώς η ΕΤΑΔ δεν δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει πορεία;
Όπως γνωρίζουμε η ΕΤΑΔ επέβαλε στο Δήμο μίσθωμα για τη χρήση της Ροδιακής Έπαυλης. Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο άσχετα αν ο Δήμος Ρόδου δεν το κατέβαλε, μέχρι σήμερα, κανονικά. Μέλημά μου είναι ο πανέμορφος αυτός πνεύμονας πρασίνου και πολιτισμού για τη Ρόδο μας, επιτέλους να λειτουργήσει σωστά. Αυτό θα γίνει σε σύσκεψη, που έχω διασφαλίσει, στο Υπουργείο Οικονομικών στο αμέσως επόμενο διάστημα, με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του Υπουργού των Οικονομικών με την τρόικα.

• Πόσο κοντά είναι τελικά η Ελλάδα στο να ξεπεράσει την κρίση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε πως δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι;
Ειλικρινά είναι να απορεί κανείς πόσο ακόμα μπορεί να υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις θεωρίες περί διαφορετικών πραγματικοτήτων. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και αναπόφευκτη. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ζει και αντιμετωπίζει αυτήν την πραγματικότητα. Και το κάνει με τον μεγαλύτερο δυνατό ρεαλισμό.Ούτε υπεκφεύγουμε,ούτε επιθυμούμε να το κάνουμε,ούτε νομίζουμε ότι ο ελληνικός λαός θέλει ή και αντέχει άλλες υπεκφυγές. Έχουμε πάρει σκληρά αλλά αναγκαία ακριβώς γιατί θέλουμε να λύσουμε το ελληνικό πρόβλημα. Και πράγματι μπορούμε να πούμε ότι επιτέλους ότι στο τούνελ φάνηκε φως. Βάζουμε την Ελλάδα σε μια πορεία πραγματικής και όχι εικονικής ανάπτυξης. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν είμαστε μόνον εμείς που το λέμε αυτό. Για πρώτη φορά αυτή η μεγάλη στροφή είναι ορατή και αναγνωρίζεται διεθνώς. Δεν υπάρχει αντικειμενική κρίση, όσο αυστηρή και αν είναι, που να μην το αναγωρίζει.

Αυτοί που δεν το βλέπουν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλλορροούντα δήθεν αντιμνημονιακά κόμματα στη χώρα μας. Επιμένουν να επενδύουν, με αυτιστική εμμονή, σε ό,τι πλήγωσε τη χώρα μας. Είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία του λαού μας θα τους δώσει την οριστική απάντηση.

• Πόσο κρίσιμες είναι οι ευρωεκλογές; Έχουν κατανοήσει οι πολίτες τη σημασία της αναμέτρησης ή όχι; Ποιο εκτιμάτε πως θα είναι το αποτέλεσμα για τη ΝΔ;
Οι Ευρωεκλογές είναι κρίσιμες. Όχι ίσως τόσο για την κυβέρνηση, όσο για την χώρα. Είναι εκλογές που γίνονται στα μισά μιας τεράστιας προσπάθειας που γίνεται, εν μέσω, μιας κυριολεκτικά πρωτοφανούς διεθνούς συγκυρίας. Αλλά συνάμα είναι και εκλογές στις οποίες καλούμαστε να επιλέξουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε. Αυτό είναι σημαντικό, διότι όπως αντιμετωπίζουμε την Ευρώπη, έτσι τελικά θα μας αντιμετωπίσει και αυτή. Οι επιλογές μας δεν πρέπει να είναι τιμωρητικές για την Ευρώπη.

Δεν πρέπει να επιβραβεύοουμε νοσταλγούς και εκφραστές συστημάτων που την αιματοκύλησαν και την κατέστρεψαν. Αλλά εκείνοι που έχουν διάθεση ενδυνάμωσης και αναδημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια δυνατή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον και της χώρας μας. Μια αποδυναμωμένη Ευρώπη είναι μειονέκτημα για την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία ευελπιστεί να είναι πρώτο κόμμα, και πολεμάει για αυτό χωρίς να θυσιάζει το συμφέρον της χώρας σε αυτόν τον σκοπό. Είναι άλλωστε η παράταξη που έχει κληθεί να βγάλει την χώρα από όλες τις κρίσεις. Κάτι που έπραξε επιτυχώς. Σε τοπικό επίπεδο η πρόσφατη δημοσκόπηση της metron analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της έγκριτης εφημερίδας σας, καταγράφει πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στη Ρόδο.

Αυτό δείχνει και το υψηλό αίσθημα ευθύνης του ροδιακού λαού για το σήμερα και το αύριο της χώρας μας. Το τελικό αποτέλεσμα θα φράξει το δρόμο στους επικίνδυνους, φλύαρους και φιλάρεσκους λαικιστές.

• Με αφορμή τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης εκτιμάτε πως η ΝΔ προχωρά ενωμένη καθώς στην Περιφέρεια οι κ.κ Γ. Χατζημάρκος και Χ. Κόκκινος έκαναν την υπέρβαση αλλά στο Δήμο Ρόδου υπάρχουν δύο υποψήφιοι;
Η Νέα Δημοκρατία και ενωμένη είναι και ισχυρή. Ως φιλελεύθερο όμως κόμμα δεν μπορεί να αποστερεί τη φιλοδοξία από το οποιοδήποτε στέλεχός της, να υπηρετήσει τον τόπο του, από οποιαδήποτε αυτοδιοικητική θέση. Δεν έχει τη λογική να μαντρώσει τους υποψηφίους και τους ψηφοφόρους της.

Η Νέα Δημοκρατία στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στηρίζει μια δυναμική, καινοτόμο, ρηξικέλευθη και νικηφόρο πρόταση. Την παράταξη με επικεφαλής τον Γιώργο Χατζημάρκο. Σήμερα οι αλλαγές στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίες και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.
Στο Δήμο της Ρόδου υπάρχουν γνωστά,δοκιμασμένα και ικανά στελέχη της παράταξής μας, τα οποία επιθυμούν να προσφέρουν. Πιστεύω ότι έχουν όλα τα έχω εχέγγυα να πετύχουν τη λύση προβλημάτων που πιεστικά αναζητεί το νησί μας και οι πολίτες. Τελικός κριτής θα είναι η δυναμική των γεγονότων και βέβαια η θέληση του ροδιακού λαού.

• Στο νησί μας ο τομέας της υγείας εξακολουθεί να νοσεί. Αισιοδοξείτε πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα καθώς υπάρχουν δημοτικές ενότητες που έχουν μεγάλες ελλείψεις;
Ο τομέας της υγείας είναι κρίσιμος και πολύπαθος. Εμείς αγωνιζόμαστε να βάλουμε την υγεία σε στέρεες βάσεις, έξω από συντεχνιακές πρακτικές. Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις περί επαναφοράς της υποχρεωτικότητας του αγροτικού γιατρού και τα κίνητρα για την εγκατάσταση επικουρικών γιατρών πιστεύω πως σύντομα θα αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Η πρόσφατη εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων στο νοσοκομείο μας όπως το αιματοδυναμικό εργαστήριο δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον τόπο μας και στον τομέα αυτο. Από μέρους μας υπάρχει επαγρύπνηση και συστηματική δουλειά. Πιστεύω ότι παρά την κρίση, που βάλλει δυστυχώς και το χώρο της υγείας, λύσεις προωθούνται εκεί που αντικειμενικά υπάρχει πρόβλημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου