Συνεντεύξεις

Χ. Κόκκινος: «Η απόφασή μου για συνεργασία ήταν κρίσιμη και γενναία»

«Θα υπάρξει συστράτευση με στόχο τη νίκη και για να απαλλαγεί ο τόπος από την κουρασμένη Περιφερειακή Αρχή του κ. Μαχαιρίδη. Δεν αντέχει ο τόπος και δεν υπάρχει χρόνος για πειράματα. Πρέπει να φύγουμε με βήματα προς το μέλλον και να ξαναβρούμε το δρόμο για την ανάπτυξη και την ευημερία».

Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και προσθέτει πως η απόφασ;h του να συμπαραταχθεί με τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο ήταν κρίσιμη και γενναία.

«Έβαλα το «εμείς» και το συμφέρον του τόπου πάνω από το «εγώ» και εύχομαι το παράδειγμά μου να το ακολουθήσουν και άλλοι…Η συνεργασία των δυο μεγάλων περιφερειακών παρατάξεων είναι βέβαιο ότι αλλάζει τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά δεδομένα του Ν. Αιγαίου. Είναι εμφανής ο αέρας της νίκης και βέβαια είναι σημαντική η συσπείρωση των δυνάμεων και η μεγάλη η αποδοχή από την κοινωνία», δηλώνει ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και αναφέρεται και στη ΝΔ, της οποίας κάποιοι ζητούσαν γονυπετείς τη στήριξη σε Δήμο και Περιφέρεια.

«Θεωρώ τιμητική του θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου που μου αναθέτει ο Γιώργος Χατζημάρκος αλλά κυρίως τη θεωρώ θέση ευθύνης. Είναι θέση ευθύνης και αγώνα για να αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία που έχει περιέλθει ο τόπος ελέω Μαχαιρίδη, θέση ευθύνης και δημιουργίας, όταν σε λίγους μήνες θα αναλάβουμε ως Περιφερειακή Αρχή και βέβαια δηλώνω «ετοιμοπόλεμος» να τρέξω και στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες – εφόσον χρειαστεί – προκειμένου να βοηθήσω το Γιώργο Χατζημάρκο και το συνδυασμό μας να κερδίσει τις εκλογές», δηλώνει ο κ. Χ. Κόκκινος.

Η συνέντευξη του κ. Χ. Κόκκινου, αναλυτικά:

• Ποιοι παράγοντες σας οδήγησαν σε συνεργασία με τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πόσο δύσκολη ήταν η απόφασή σας;
Η αγάπη για τον τόπο και τους νησιώτες μας, η επιθυμία για συνεπή και συνεχή ανιδιοτελή συμμετοχή στα κοινά και το γεγονός ότι η δοκιμαζόμενη σήμερα κοινωνία μας επιθυμεί σύνθεση δυνάμεων και αγώνα για επίλυση των προβλημάτων που την ταλανίζουν, με οδήγησαν στη συνεργασία μου με τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Ένας άλλος παράγοντας που συντέλεσε σε αυτή τη συνεργασία είναι οι κοινές αγωνίες που έχουμε, το πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στα νησιά μας και η αναγκαιότητα να απαλλαχτεί ο τόπος από αυτούς που έχουν την ευθύνη και έχουν οδηγήσει τον τόπο στην παρακμή και την οπισθοδρόμηση. Οφείλω να πω ακόμα ότι στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζημάρκου βρίσκω έναν άνθρωπο με κοινά οράματα και δυναμικό και ασυμβίβαστο χαρακτήρα. Ο Περιφερειακός Συνδυασμός «ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» έχει ανεξάρτητη, ασυμβίβαστη και διεκδικητική πορεία.

Η απόφαση δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο ίσως φαντάζεστε. Θα την χαρακτήριζα κρίσιμη και γενναία. Έβαλα το «εμείς» και το συμφέρον του τόπου πάνω από το «εγώ» και εύχομαι το παράδειγμά μου να το ακολουθήσουν και άλλοι…

• Γιατί καθυστέρησε η ανακοίνωση της απόφασ;hς σας για τη συνεργασία; Λάβατε την απόφαση σε συνεργασία με τα μέλη της παρατάξεώς σας;
Δε θεωρώ ότι ήταν μεγάλη η καθυστέρηση για την ανακοίνωση της συνεργασίας. Μην ξεχνάμε ότι ο Περιφερειακός Συνδυασμός του κ. Χατζημάρκου έχει ζωή μόλις 25 ημερών και δείχνει ιδιαίτερη δυναμική. Η συνεργασία των δυο μεγάλων περιφερειακών παρατάξεων είναι βέβαιο ότι αλλάζει τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά δεδομένα του Ν. Αιγαίου. Είναι εμφανής ο αέρας της νίκης και βέβαια είναι σημαντική η συσπείρωση των δυνάμεων και μεγάλη η αποδοχή από την κοινωνία. Εξυπακούεται ότι πριν ανακοινώσω τη σύμπραξη του συνδυασμού μου «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» με την παράταξη του κ. Χατζημάρκου συζήτησα με τα μέλη του Συνδυασμού μου και είχα τη θετική τους ανταπόκριση σε αυτή την κίνηση που έγινε.

• Τι απαντάτε στη σφοδρή αντίδραση για τη συνεργασία από τον κ. Μανώλη Παλλά και τι θα πράξετε αν υπάρχουν διαρροές από την παράταξή σας με αφορμή τη συνεργασία με τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο;
Δεν θα υπάρχουν διαρροές από την παράταξή μου. Θα υπάρξει συστράτευση με στόχο τη νίκη και για να απαλλαγεί ο τόπος από την κουρασμένη Περιφερειακή Αρχή του κ. Μαχαιρίδη. Δεν αντέχει ο τόπος και δεν υπάρχει χρόνος για πειράματα. Πρέπει να φύγουμε με βήματα προς το μέλλον και να ξαναβρούμε το δρόμο για την ανάπτυξη και την ευημερία.
Ο Μανώλης Παλλάς εξέφρασε μια προσωπική πικρία, που μάλλον πηγάζει από προσωπική του φιλοδοξία. Τον θεωρώ φίλο μου και εκτιμώ ότι και πάλι θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως και το 2010, όταν τον είχα ορίσει υποψήφιο χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου και αντισταθήκαμε στον κ. Μαχαιρίδη και στο καθεστώς που τον στήριζε. Νερό στον μύλο της παρακμής δε δικαιούται να ρίξει κανένας. Θυμίζω, επίσης, ότι στήριξα τον κ. Παλλά στα χρόνια της θητείας του ως δήμαρχος Λινδίων και αναγνώρισε αυτή την προσφορά μου τιμώντας με σε ειδική εκδήλωση. Τέλος είναι αδιανόητο να με θεωρεί ικανό πολιτικό στέλεχος και ταυτόχρονα ικανό για περιφερειάρχη και να έχει ενστάσεις για να είμαι αντιπεριφερειάρχης! Επιμένω, τον θεωρώ φίλο μου και τον περιμένω να έρθει κοντά μας.

• Θεωρείτε τιμητική την θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη που σας αναθέτει ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος;
Θεωρώ τιμητική τη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, που μου αναθέτει ο Γιώργος Χατζημάρκος αλλά κυρίως τη θεωρώ θέση ευθύνης. Είναι θέση ευθύνης και αγώνα για να αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία που έχει περιέλθει ο τόπος ελέω Μαχαιρίδη, θέση ευθύνης και δημιουργίας όταν σε λίγους μήνες θα αναλάβουμε ως Περιφερειακή Αρχή και βέβαια δηλώνω «ετοιμοπόλεμος» να τρέξω και στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες – εφόσον χρειαστεί – προκειμένου να βοηθήσω το Γιώργο Χατζημάρκο και το συνδυασμό μας να κερδίσει τις εκλογές. Δεν είναι προσωπικό στοίχημα. Είναι στοίχημα να προχωρήσει ο τόπος μπροστά, να σταματήσει η καθοδική πορεία του τόπου και να ξανάρθει το χαμόγελο και η αισιοδοξία στους νησιώτες μας.

• Θεωρείτε σίγουρη τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές μετά την υπέρβαση που έγινε; Πώς θα είναι στο κλίμα στις εκλογές;
Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι ο Περιφερειακός Συνδυασμός μας «ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» θα κερδίσει στις Περιφερειακές Εκλογές του Μαΐου. Το αισθάνομαι και από τα μηνύματα που παίρνω από την κοινωνία και από τις δημοσκοπήσεις που γνωρίζω. Ο κ. Μαχαιρίδης κούρασε και κουράστηκε. Οι υπόλοιπες περιφερειακές παρατάξεις δεν έχουν ξεκάθαρες προτάσεις και πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. «Ταμπουρωμένοι» σε δόγματα και σε ιδεολογική και προγραμματική σύγχυση αδυνατούν να δώσουν και το καινούργιο. Είμαστε η παράταξη που συνδυάζει την πείρα και την πυρά δηλ. την εμπειρία και την ανανέωση, τη γνώση και το όραμα, που μετουσιώνεται σε πράξη και σε έργο.
Συνοδοιπορώντας με την κοινωνία προχωράμε για τη νίκη, κρατάμε την ελπίδα ζωντανή γιατί τα νησιά μας αξίζουν περισσότερα.

• Συμμερίζεστε τις απόψεις που εξέφρασε για τη ΝΔ στην κοινή συνέντευξh τύπου ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και γιατί μιλήσατε για αχθοφόρους πολιτικών Μαυρογιαλούρου και σε ποιους αναφέρεστε;
Η παράταξή μας είναι έξω και πέρα από κόμματα και ιδεολογικά δόγματα. Υπηρετούμε την ανεξάρτητη και διεκδικητική Αυτοδιοίκηση και η παρουσία του Γιώργου Χατζημάρκου αλλά και η δικιά μου στα κοινά επιβεβαιώνει τα λόγια μου. Είναι τιμή μας και χαρά μας να δημιουργούμε και να δεχόμαστε αυτοδιοικητικές, κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Είναι τιμή μας και χαρά μας να δίνουμε ασυμβίβαστα και διεκδικητικά μάχες για να λυθούν τα προβλήματα των νησιωτών μας. Η Ν.Δ. είναι ένα δημοκρατικό κόμμα στο οποίο όμως κάποιοι από τη μια «γονυπετείς» ζητούσαν σε Περιφέρεια και Δήμο Ροδίων τη στήριξή της και από την άλλη τώρα σφυρίζουν αδιάφορα. Τώρα σιωπούν και μένουν ταυτισμένοι στο χθες, στην οπισθοδρόμηση, στην παρακμή. Είναι οι αχθοφόροι κακών πολιτικών, των μνημονιακών πολιτικών, των άδικων και των ανάλγητων για την κοινωνία μας. Των πολιτικών που εξαγγέλθηκαν από το Καστελόριζο το 2010, από τον τότε Πρωθυπουργό της Χώρας, δέσμευσαν την Ελλάδα, φτωχοποίησαν και εξαθλίωσαν την κοινωνία μας. Ακούσατε τον κ. Μαχαιρίδη και την Περιφερειακή Αρχή να αντιτάσσεται σε αυτές τις πολιτικές; Υπάκουος και προσηλωμένος ήταν. Και όσον αφορά τους «Μαυρογυαλούρους», παρακολουθήστε την πορεία της Περιφερειακής Αρχής: «πλεόνασμα» σε δημόσιες σχέσεις και σε υποσχέσεις, «έλλειμμα» σε ουσιαστικό έργο.

• Ποιο είναι τώρα το όραμά σας για την Περιφέρεια και πόσο μακριά μπορούν να οδηγηθούν τα νησιά με τη συνένωση δυνάμεων των παρατάξεων «Το Νότιο Αιγαίο Mπροστά» και «Νέα εποχή για τα Νησιά μας»;
Με τη δύναμη που θα μας δώσει ο λαός και με τη βοήθεια του Θεού, όταν θα αναλάβουμε την Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου θα έχουμε αρκετή δουλειά. Στόχος μας είναι να ξαναβρεθούν τα νησιά μας στο δρόμο της ανάπτυξης. Οφείλουμε να στηρίξουμε, με δράσεις μέριμνας, τη δοκιμαζόμενη, από τις άδικες μνημονιακές πολιτικές, κοινωνία μας να αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους και ιδιαίτερα του πόρους του ΕΣΠΑΙΙ (2014-2020), να επενδύσουμε στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, να προωθήσουμε τον «κοιμώμενο» πρωτογενή τομέα, να στηρίξουμε το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, να αγωνιστούμε για καλύτερη υγεία, παιδεία και συγκοινωνίες.

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην πάταξη της ανεργίας και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Το πρόγραμμά μας θα γίνει με βάση τις ανάγκες του κάθε νησιού αλλά και της ισόρροπης Περιφερειακής ανάπτυξης. Θα προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο λόγω της αδράνειας που επέδειξε η κουρασμένη Περιφερειακή Αρχή του Γιάννη Μαχαιρίδη.

• Θεωρείτε πως στη θητεία που πέρασε έγιναν βήματα προόδου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς εξασφαλίστηκαν αρκετά χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα;
Η θητεία της Περιφερειακής Αρχής και του Γιάννη Μαχαιρίδη σημαδεύτηκε από μια σειρά αρνητικά γεγονότα. Η ανεργία αυξάνεται στα νησιά μας, οι νέοι εγκαταλείπουν τον τόπο που γεννήθηκαν, η επιχειρηματικότητα και το επενδυτικό κλίμα γνώρισε πρωτοφανή οπισθοδρόμηση, οι πόροι του ΕΣΠΑ δεν αξιοποιήθηκαν έγκαιρα και ουσιαστικά, τα φαινόμενα κακοκαιρίας ανέδειξαν την ανετοιμότητα και την ανοργανωσιά της Περιφερειακής Αρχής.

Τα επικοινωνιακά «τρικ» που χρησιμοποιεί η Περιφερειακή Αρχή δεν αλλάζουν το αρνητικό πρόσημο της θητείας Μαχαιρίδη. Δεν «κερδίσαμε» επιπλέον πόρους αντίθετα το Ν. Αιγαίο «έχασε» το δρόμο της ανάπτυξης. Θυμίζω ότι σχεδόν τριάντα (30) χρόνια τα κορυφαία στελέχη της Περιφερειακής Αρχής έχουν θέσεις εξουσίας. Κούρασαν και κουράστηκαν. Πρόσφεραν ό,τι είχαν να προσφέρουν. Φτάνει πια! Η κοινωνία θέλει ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

• Θα συνεχίσετε στη θέση του προέδρου της ΔΟΕ καθώς και στην εκπαίδευση τα προβλήματα είναι πολλά;
Έχω εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.) με θητεία μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Είναι τιμή μου να υπηρετώ και να είμαι επικεφαλής ενός ιστορικού, επιστημονικού συνδικάτου, όπως αυτό που εκφράζει ο κλάδος των εκπαιδευτικών και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ένας κλάδος που προσφέρει διαχρονικά στην πατρίδα και έχει κοινωνική αναγνώριση. Συνεχίζω σ’ αυτή τη θέση ευθύνης και εφόσον εκλεγώ αντιπεριφερειάρχης ξέρω να δίνω μάχες και στην Αυτοδιοίκηση και στον Συνδικαλισμό. Θυμίζω ότι την περίοδο 2004-2009 που ήμουν Γενικός Γραμματέας της Π.Ν.Α. ήταν η τελευταία περίοδος έργων και ανάπτυξης των νησιών μας. Τιμήθηκε η Π.Ν.Α. από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τιμήθηκα από πολλούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τιμή μου που ο κλάδος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με εμπιστεύεται να είμαι από τους μπροστάρηδες που συγκρούεται με τα προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση και δίνω τον αγώνα για αναβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου