ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνέρχεται σε συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος -Θα ληφθεί απόφαση για τον νέο μητροπολίτη Σύμης

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Φανάρι

Στις 6 και 7 Φεβρουα­ρίου 2018, ανα­μέ­νε­ται να συνέλ­θει σε συνε­δρί­αση η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικου­με­νι­κού Πατριαρ­χείου.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες της «δημο­κρα­τι­κής» κατά την συνε­δρί­αση θα τεθεί και το θέμα της δια­δο­χής στην Ιερά Μητρό­πολη Σύμης, που έχει μείνει «ακέφαλη» μετά την εκδημία του Μακα­ρι­στού Κυρού Μητρο­πο­λίτη Χρυ­σο­στό­μου, στις 9 Ιανουα­ρίου 2018.

Για την θέση του νέου Μητρο­πο­λίτη Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Καστε­λο­ρί­ζου ακού­γο­νται πολλά ονόματα τόσο από τα Δωδε­κά­νησα όσο και από άλλες περιο­χές, όπως από τον Λαγκαδά, την Βόρεια Ελλάδα, την Ίμβρο και τα Προι­κο­νή­σια (περιο­χές, φυσικά που υπά­γο­νται απ’ ευθείας στο Οικου­με­νικό Πατριαρ­χείο).

Ωστόσο, πέραν του ενδια­φέ­ρο­ντος που έχουν εκδη­λώ­σει πολλοί ιεράρ­χες, κυριαρ­χεί ένα πολύ έντονο παρα­σκή­νιο, με ενδια­φε­ρό­με­νους να φέρο­νται και να χρη­σι­μο­ποιούν διάφορα μέσα (θεμιτά και… αθέμιτα) προ­κει­μέ­νου να ασκή­σουν πιέσεις στην Σύνοδο και στον ίδιο τον Πατριάρχη κ. Βαρ­θο­λο­μαίο.

Δεν είναι τυχαίο που μέχρι και χτες, εκκλη­σια­στι­κοί κύκλοι ανέ­φε­ραν πως υπάρ­χουν πολλές επι­στο­λές, ανώ­νυ­μες και επώ­νυ­μες, στις οποίες δίδο­νται “πλη­ρο­φο­ρίες” για τον τάδε ή τον δείνα υπο­ψή­φιο, οι οποίες εστά­λη­σαν στο Φανάρι –ως μέσο πίεσης, ενώ δεν έλειψαν και οι παρεμ­βά­σεις από πολι­τικά πρόσωπα και τοπι­κούς εκπρο­σώ­πους.

Ωστόσο τέτοιες πρα­κτι­κές βρί­σκουν απο­λύ­τως αντί­θετη την Εκκλη­σία και κυρίως την Ιερά Σύνοδο.

Κάποια ονόματα πάντως, είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας πρό­σφατα, επι­κα­λού­μενα τις προ­τά­σεις Μητρο­πο­λι­τών της περιο­χής της Δωδε­κα­νή­σου όπως του Σεβα­σμιω­τά­του κ. Ναθα­ναήλ, που στη­ρί­ζει τον Πρω­το­σύγ­γελο της Μητρό­πο­λης Κώου, Χρυ­σο­στό­μου Πίτση, του Μητρο­πο­λίτη Ρόδου κ. Κυρίλ­λου, οποίος φέρεται να υπο­στη­ρί­ζει τον Αρχι­μαν­δρίτη Αντώνιο Πατρό, ηγού­μενο της Ιερά Μονής Πανα­γίας Φανε­ρω­μέ­νης, ενώ ενδια­φέ­ρον υπάρχει και για τον Αρχι­μαν­δρίτη Μελί­τωνα Μπέλλο, από την Ενορία της Πανα­γίας Κρε­μα­στής Ρόδου.

Από την Μητρό­πολη Καρ­πά­θου στη­ρί­ζε­ται ο θεο­λό­γος, Αρχι­μαν­δρί­της, Καλ­λί­νι­κος Μαυ­ρο­λέων, ενώ ακού­στηκε εντό­ντως (και μάλιστα υπήρξε και ένα «ρεύμα» στή­ρι­ξης προς το πρόσωπό του στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης) το όνομα του Μητρο­πο­λίτη Νέας Ζηλαν­δίας Αμφι­λό­χιου –ο οποίος όμως, αντι­με­τω­πί­ζει πολύ σοβαρά προ­βλή­ματα υγείας.

Ένα ακόμη όνομα που φάνηκε να προ­ω­θεί­ται εδώ και κάποιους μήνες πριν την εκδημία του Μακα­ρι­στού Χρυ­σο­στό­μου, ήταν του Αρχι­μαν­δρίτη Νεκτα­ρίου Πόκκια, ο οποίος χαίρει εκτι­μή­σεως αρκετών κύκλων τόσο από την περιοχή μας, όσο και από την Σύμη.

Σε κάθε περί­πτωση, όλες οι «διαρ­ροές» κάποιων συγκε­κρι­μέ­νων κύκλων σε διάφορα εκκλη­σια­στικά μέσα ενη­μέ­ρω­σης δεν φαί­νε­ται να βοηθούν την κατά­σταση, καθώς η απόφαση ενα­πό­κει­ται στον ίδιο τον Πατριάρχη κ. Βαρ­θο­λο­μαίο, στην κρίση του οποίου το ποίμνιο έχει εμπι­στο­σύνη.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.