Δύο περίπου μήνες μετά την πλημμύρα στη Σύμη, το νησί παλεύει να βρει ακόμα τις ισορροπίες του και απομένουν πολλά έργα να ολοκληρωθούν για να επανέλθει η κανονικότητα.
Το μεγαλύτερο μέρος των έκτακτων αποζημιώσεων στους κατοίκους έχει καταβληθεί όμως οι επαγγελματίες έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους για να καταφέρουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις επιχειρήσεις τους και να καταστούν λειτουργικές πριν από την νέα τουριστική περίοδο.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο δήμαρχος της Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας η εορταστική περίοδος και οι πολύπλοκες διαδικασίες για την έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, επέφεραν σημαντική καθυστέρηση στην εκτέλεση των εργασιών στο νησί, μετά τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη από τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Λ. Παπακαλοδούκα τα μεγάλα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών θα ξεκινήσουν εντός του του Φεβρουαρίου.
Ηδη από το υπουργείο Εσωτερικών έχουν εγκριθεί 470.000 για την εκτέλεση οδικών έργων καθώς και για την επισκευή του νηπιαγωγείου το οποίο θα αποκατασταθεί ώστε να καταστεί εκ νέου λειτουργικό σε συνεργασία με την εταιρεία Blue Star που θα αναλάβει μέρος των εξόδων, ενώ δρομολογημένο είναι και το έργο για την αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού ο οποίος έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.
Περαιτέρω έχουν εγκριθεί τα κονδύλια για την αποκατάσταση της κεντρικής πλατείας του νησιού και το έργο οδεύει προς δημοπράτηση ενώ 380.000 ευρώ θα διατεθούν για την επισκευή των μονάδων αφαλάτωσης που υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, το έργο που επείγει να δρομολογηθεί είναι η αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι της Σύμης το οποίο έχει υποστεί καταστροφές μεγάλης έκτασης και είναι απαραίτητο να δρομολογηθεί πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου όπου πρέπει να γίνουν υποσκαφές, να τοποθετηθούν νέα πίλαρ και να αντικατασταθούν τα φωτιστικά, έργα συνολικού προϋπολογισμού 510.000 ευρώ.
Εντός του Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει δεσμευτεί να δημοπρατήσει το έργο για την αποκατάσταση των ζημιών του γηπέδου το οποίο έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, όπως επίσης και το έργο του οδικού δικτύου που οδηγεί στην Ιερά Μονή Πανορμίτη.
Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Παπακαλοδούκας ένα ακόμα σημαντικό έργο που απομένει να ολοκληρωθεί είναι ο καθαρισμός των υπολοίπων ρεμάτων της Σύμης και της νήσου Νίμος, που ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ