Στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2018, αναμένεται να συνέλθει σε συνεδρίαση η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» κατά την συνεδρίαση θα τεθεί και το θέμα της διαδοχής στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης, που έχει μείνει «ακέφαλη» μετά την εκδημία του Μακαριστού Κυρού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, στις 9 Ιανουαρίου 2018.
Για την θέση του νέου Μητροπολίτη Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Καστελορίζου ακούγονται πολλά ονόματα τόσο από τα Δωδεκάνησα όσο και από άλλες περιοχές, όπως από τον Λαγκαδά, την Βόρεια Ελλάδα, την Ίμβρο και τα Προικονήσια (περιοχές, φυσικά που υπάγονται απ’ ευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο).
Ωστόσο, πέραν του ενδιαφέροντος που έχουν εκδηλώσει πολλοί ιεράρχες, κυριαρχεί ένα πολύ έντονο παρασκήνιο, με ενδιαφερόμενους να φέρονται και να χρησιμοποιούν διάφορα μέσα (θεμιτά και… αθέμιτα) προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην Σύνοδο και στον ίδιο τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Δεν είναι τυχαίο που μέχρι και χτες, εκκλησιαστικοί κύκλοι ανέφεραν πως υπάρχουν πολλές επιστολές, ανώνυμες και επώνυμες, στις οποίες δίδονται “πληροφορίες” για τον τάδε ή τον δείνα υποψήφιο, οι οποίες εστάλησαν στο Φανάρι –ως μέσο πίεσης, ενώ δεν έλειψαν και οι παρεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα και τοπικούς εκπροσώπους.
Ωστόσο τέτοιες πρακτικές βρίσκουν απολύτως αντίθετη την Εκκλησία και κυρίως την Ιερά Σύνοδο.
Κάποια ονόματα πάντως, είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, επικαλούμενα τις προτάσεις Μητροπολιτών της περιοχής της Δωδεκανήσου όπως του Σεβασμιωτάτου κ. Ναθαναήλ, που στηρίζει τον Πρωτοσύγγελο της Μητρόπολης Κώου, Χρυσοστόμου Πίτση, του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, οποίος φέρεται να υποστηρίζει τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Πατρό, ηγούμενο της Ιερά Μονής Παναγίας Φανερωμένης, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για τον Αρχιμανδρίτη Μελίτωνα Μπέλλο, από την Ενορία της Παναγίας Κρεμαστής Ρόδου.
Από την Μητρόπολη Καρπάθου στηρίζεται ο θεολόγος, Αρχιμανδρίτης, Καλλίνικος Μαυρολέων, ενώ ακούστηκε εντόντως (και μάλιστα υπήρξε και ένα «ρεύμα» στήριξης προς το πρόσωπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) το όνομα του Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιου –ο οποίος όμως, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ένα ακόμη όνομα που φάνηκε να προωθείται εδώ και κάποιους μήνες πριν την εκδημία του Μακαριστού Χρυσοστόμου, ήταν του Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Πόκκια, ο οποίος χαίρει εκτιμήσεως αρκετών κύκλων τόσο από την περιοχή μας, όσο και από την Σύμη.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι «διαρροές» κάποιων συγκεκριμένων κύκλων σε διάφορα εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης δεν φαίνεται να βοηθούν την κατάσταση, καθώς η απόφαση εναπόκειται στον ίδιο τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στην κρίση του οποίου το ποίμνιο έχει εμπιστοσύνη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ