Του Δημήτρη Γκάτσιου

Οι θέσεις και οι προθέσεις στην ατζέντα του ονοματολογικού των Σκοπίων διατυπώθηκαν και πάλι με έμφαση, στον απόηχο της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε χρόνο παράλληλο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε ολική επαναφορά στα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Αφορμή αποτέλεσε, αυτή τη φορά, το ταξίδι που πραγματοποίησε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη διάρκεια της εκεί παραμονής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους και επενδυτές. Το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους επενδυτές να στρέψουν την προσοχή τους στη χώρα μας είναι διαρκές. Σε αυτό το πλαίσιο είχε κινηθεί, πριν μερικές εβδομάδες, στην παρέμβαση από το βήμα του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

“Το πρόγραμμά μας στοχεύει στο κύριο ζητούμενο. Πώς δηλαδή η χώρα μας θα καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και πώς θα δημιουργήσει πλούτο και νέες δουλειές. Ο σχεδιασμός μας προβλέπει μια εμπροσθοβαρή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας. Αυτές συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων συγκεκριμένες δράσεις που σας αφορούν άμεσα, όπως η απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών για τις επενδύσεις και η δραστική μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις”, είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και σε αυτό το πλαίσιο, της παρουσίασης δηλαδή των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μετάβαση της χώρας στη μετά-Μνημόνιο εποχή και στην επανεκκίνηση της οικονομίας κινήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τετ α τετ που είχε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία φορολογικών και θεσμικών προϋποθέσεων, προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί στο επίκεντρο ενός επενδυτικού σοκ. Ενός σοκ θετικό, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός πενταετίας, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία 120.000 νέων θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της οδού Πειραιώς περιέχει σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων, που, όπως σημειώνουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, θα βελτιώσει σημαντικά το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, μέσα από τις παρεμβάσεις του, έχει δεσμευτεί για:

-Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29% σήμερα.

-Μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5%, από 15% σήμερα.

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

-Αύξηση του ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ σήμερα.

-Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% σήμερα.

-Καθιέρωση νέας, προοδευτικής, φορολογικής κλίμακας με ανώτατο φορολογικό συντελεστή πολύ χαμηλότερο από τον σημερινό που φτάνει το 55% (45% + 10% εισφορά αλληλεγγύης), με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

-Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

“Για να γίνει εφικτός ο στόχος του επενδυτικού σοκ που θα κινητοποιήσει κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα εντός και εκτός Ελλάδας, στοχεύουμε, πέρα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, να ενισχύσουμε με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις”, αναφέρουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποια είναι τα κίνητρα αυτά; Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει μέτρα όπως:

-Η θέσπιση υπεραποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.

-Η θέσπιση επιταχυνόμενων αποσβέσεων σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.

-Ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη.

-Η μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους ή αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.

-Η στήριξη νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, με τη δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και τη χορήγηση γενναίων φορολογικών κινήτρων στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες.

-Η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας, ώστε σε συνδυασμό με ένα απλούστερο και περισσότερο ευέλικτο σύστημα χορήγησης της “golden visa” να προσελκυστούν επενδυτές, ώστε να ξαναπάρει μπρος η αγορά κατοικίας και να εισρεύσουν κεφάλαια στη στεγνή από ρευστότητα ελληνική οικονομία.

Ένα από τα μείζονα αφηγήματα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι και η υιοθέτηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων. Ιδίως, στο περιβαλλοντικό σκέλος. “Σκοπός των μεταρρυθμίσεων αυτών είναι ο εξορθολογισμός των χρήσεων γης και η αναστροφή του “βάρους απόδειξης” από τον ιδιώτη στο Κράτος”, επισημαίνουν στην οδό Πειραιώς και στέκονται ιδιαίτερα στη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους επενδυτές για τη δημιουργία ενός υπερκείμενου οργάνου (σε επίπεδο υφυπουργού) το οποίο θα ασκεί όλες τις αδειοδοτικές αρμοδιότητες για τις στρατηγικές επενδύσεις στις περιπτώσεις εκείνες που οι καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές δεν ανταποκρίνονται εγκαίρως.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ