ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Π. Λαφαζάνης: «Με τέτοια μέτρα η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν θα μείνει για πολύ»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
LAFAZANIS

Τους βα­σι­κούς άξο­νες της εναλ­λα­κτι­κής πο­λι­τι­κής που προ­τεί­νει για τη δια­κυ­βέρ­νη­ση της χώρας πα­ρου­σί­α­σε σε συ­νέ­ντευ­ξή τύπου χθες ο πρό­ε­δρος της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας κ. Πα­να­γιώ­της Λα­φα­ζά­νης.

Ο κ. Λα­φα­ζά­νης προ­έ­βλε­ψε ότι είναι πολύ πι­θα­νό να διε­νερ­γη­θούν εκλο­γές αν δεν απο­δώ­σει τα ανα­με­νό­με­να η διεύ­ρυν­ση της κυ­βέρ­νη­σης και υπο­γράμ­μι­σε ότι για να σωθεί η χώρα θα πρέ­πει να εξέλ­θει από την Ευ­ρω­ζώ­νη και να στη­ρί­ζε­ται πλέον στο δικό της νό­μι­σμα και όχι στο ευρώ.

Λίγο μετά την άφιξή του στη Ρόδο ο κ. Λα­φα­ζά­νης είχε συ­νά­ντη­ση με τη διοί­κη­ση του Συλ­λό­γου Ερ­γα­ζο­μέ­νων στην ΥΠΑ. Στην συ­νέ­χεια συ­νο­δευό­με­νος από τα μέλη της συ­ντο­νι­στι­κής επι­τρο­πής της ΛΑΕ κκ. Ιω­άν­να Μα­ρί­νου, Ευαγ­γε­λία Παναή και Δ. Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου, με­τέ­βη στην Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, όπου τον υπο­δέ­χθη­καν ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κ. Γιάν­νης Φλε­βά­ρης, ο πρό­ε­δρος του πε­ρι­φε­ρεια­κού συμ­βου­λί­ου κ. Θωμάς Σω­τρίλ­λης και ο εντε­ταλ­μέ­νος πε­ρι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος κ. Χρή­στος Ευ­στρα­τί­ου.

Ο κ. Πα­να­γιώ­της Λα­φα­ζά­νης συ­να­ντή­θη­κε και με το δή­μαρ­χο κ. Φώτη Χα­τζη­διά­κο και συ­ζή­τη­σε μαζί του για θέ­μα­τα που «καίνε» την Το­πι­κή Αυ­το­διοί­κη­ση. Ο δή­μαρ­χος τού χά­ρι­σε ένα βι­βλίο που απει­κό­νι­ζε… νο­μί­σμα­τα.

Τον πρό­ε­δρο της ΛΑΕ προ­λό­γι­σε στη συ­νέ­ντευ­ξη τύπου η κ. Ευαγ­γε­λία Παναή η οποία υπο­γράμ­μι­σε πως ήταν επι­βε­βλη­μέ­νη η επί­σκε­ψή του στη Ρόδο καθώς υπάρ­χουν αρ­κε­τά προ­βλή­μα­τα.

«Ξε­κι­νή­σα­με ενη­με­ρω­τι­κές συ­να­ντή­σεις σε όλη τη χώρα. Οι στιγ­μές είναι κρί­σι­μες για τη χώρα. Η Ρόδος επι­βα­ρύ­νε­ται με προ­βλή­μα­τα. Μου δό­θη­κε η ευ­και­ρία να συ­νο­μι­λή­σω με τους ερ­γα­ζό­με­νους στο αε­ρο­δρό­μιο Ρόδου και να ενη­με­ρω­θώ για το με­γά­λο εθνι­κό έγκλη­μα που συ­ντε­λεί­ται. Ο αε­ρο­λι­μέ­νας του νη­σιού ξε­που­λιέ­ται. Στην ουσία τα πε­ρι­φε­ρεια­κά αε­ρο­δρό­μια εκ­χω­ρού­νται στο γερ­μα­νι­κό κρά­τος. Στον όμιλο της Fraport συμ­με­τέ­χει η αε­ρο­πο­ρι­κή εται­ρεία Lufthansa αλλά και η Aegean. Δεν εκ­χω­ρεί­ται μόνο το αε­ρο­δρό­μιο αλλά και ο του­ρι­σμός της Ρόδου. Τα νησιά γί­νο­νται γερ­μα­νι­κές του­ρι­στι­κές αποι­κί­ες. Ο του­ρι­σμός θα απο­φέ­ρει ελά­χι­στα για το νησί και τους κα­τοί­κους του. Το μέλ­λον για τη Ρόδο και τα άλλα νησιά είναι δυ­σοί­ω­νο. Εμείς θα αγω­νι­στού­με για να μην υλο­ποι­η­θεί η συμ­φω­νία. Σύ­ντο­μα θα έχου­με ανα­τρε­πτι­κές εξε­λί­ξεις στη χώρα μας. Σύ­ντο­μα θα εί­μα­στε σε θέση να πα­λέ­ψου­με σε πο­λι­τι­κό και νο­μι­κό επί­πε­δο την επα­να­φο­ρά των αε­ρο­δρο­μί­ων στο ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο», τό­νι­σε ο κ. Λα­φα­ζά­νης.

Ο πρό­ε­δρος της ΛΑΕ δή­λω­σε ότι είναι αντί­θε­τος με την αύ­ξη­ση του ΦΠΑ που έδωσε τη χα­ρι­στι­κή βολή στα νησιά.

«Εμείς θα συ­νε­χί­σου­με να πα­λεύ­ου­με για να επα­νέλ­θουν οι μειω­μέ­νοι συ­ντε­λε­στές του ΦΠΑ. Ο νη­σιω­τι­κός χώρος θα πρέ­πει να ανα­βαθ­μί­ζε­ται και να μην πε­τά­γε­ται στο κα­λά­θι με τα άχρη­στα».

Όπως τό­νι­σε ο κ. Λα­φα­ζά­νης η κυ­βέρ­νη­ση δεν έχει πο­λι­τι­κό χρόνο εξαι­τί­ας των επώ­δυ­νων μέ­τρων που δρο­μο­λό­γη­σε.

«Η Ελ­λά­δα είναι σε δρα­μα­τι­κή κα­τά­στα­ση. Τα μέτρα που δρο­μο­λο­γή­θη­καν θα συμ­βά­λουν στην εξό­ντω­ση των επι­χει­ρη­μα­τιών και των αγρο­τών που ήδη έχουν ξε­κι­νή­σει κι­νη­το­ποι­ή­σεις. Τέ­τοιου εί­δους αγώ­νες γί­νο­νται κάθε πε­νή­ντα και εκατό χρό­νια. Η κυ­βέρ­νη­ση θα πρέ­πει να απο­σύ­ρει τα μέτρα και να ξε­κι­νή­σει διά­λο­γο. Αν δεν το πρά­ξει οι αγρό­τες θα σα­ρώ­σουν την κυ­βερ­νη­τι­κή αδιαλ­λα­ξία. Δεν πρό­κει­ται η συ­γκε­κρι­μέ­νη κυ­βέρ­νη­ση να μεί­νει για πολύ με τέ­τοια μέτρα. Αν δεν τα πάρει γρή­γο­ρα πίσω και δεν ξε­κι­νή­σει διά­λο­γο με όλους δεν έχει μέλ­λον. Τα μέλη της “θα τα μα­ζέ­ψουν γρή­γο­ρα και θα φύ­γουν”. Εμείς δί­νου­με μάχη στην πρώτη γραμ­μή. Ο ελ­λη­νι­κός λαός πα­λεύ­ει για την επι­βί­ω­σή του. Αν πε­ρά­σουν τα μέτρα θα επέλ­θει και κοι­νω­νι­κή κα­τε­δά­φι­ση», τό­νι­σε ο κ. Λα­φα­ζά­νης.

Ο πρό­ε­δρος της ΛΑΕ ανα­φέρ­θη­κε και στο με­τα­να­στευ­τι­κό και τό­νι­σε ότι η Ελ­λά­δα υφί­στα­ται εκ­βια­σμό στο συ­γκε­κρι­μέ­νο ζή­τη­μα από την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση.

«Βλέ­που­με ότι και για το προ­σφυ­γι­κό πρό­βλη­μα η Ευ­ρώ­πη εκ­βιά­ζει την Ελ­λά­δα. Το ίδιο έκανε και με το ευρώ. Δε­χό­μα­στε απί­στευ­τους εκ­βια­σμούς. Θέ­λουν να με­τα­τρα­πεί η χώρα μας σε απέ­ρα­ντο στρα­τό­πε­δο προ­σφύ­γων στο όνομα της πα­ρα­μο­νής της στη συν­θή­κη Σέν­γκεν. Αυτό είναι απα­ρά­δε­κτο και δεν μπο­ρεί να γίνει απο­δε­κτό από καμία χώρα. Το μέλ­λον που μας επι­φυ­λάσ­σουν οι κυ­ρί­αρ­χοι της Ευ­ρώ­πης είναι άσχη­μο. Αξιώ­νουν εκτός από την οι­κο­νο­μι­κή και κοι­νω­νι­κή εξα­θλί­ω­ση, να γίνει η Ελ­λά­δα ένα απέ­ρα­ντο στρα­τό­πε­δο ψυχών. Δεν θα πρέ­πει να δε­χθού­με την τα­πει­νω­τι­κή αυτή με­τα­χεί­ρι­ση να ση­κώ­σου­με το ανά­στη­μά μας και να ανα­τρέ­ψου­με δου­λο­πρε­πείς κυ­βερ­νή­σεις που δεν μπο­ρούν να αντι­στα­θούν και υπο­κύ­πτουν στους εκ­βια­σμούς. Να προ­χω­ρή­σου­με σε ένα νέο ρι­ζο­σπα­στι­κό δρόμο με έξοδο της χώρας από την ευ­ρω­ζώ­νη και με προ­ώ­θη­ση εθνι­κού νο­μί­σμα­τος στα πλαί­σια ενός προ­ο­δευ­τι­κού προ­γράμ­μα­τος για την ανα­συ­γκρό­τη­ση της χώρας», ανέ­φε­ρε ο κ. Λα­φα­ζά­νης.

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με την πρό­τα­ση της ΛΑΕ για το ασφα­λι­στι­κό και το φο­ρο­λο­γι­κό σύ­στη­μα, ο κ. Λα­φα­ζά­νης δή­λω­σε:

«Η Ελ­λά­δα μπο­ρεί να στη­ρί­ξει το ασφα­λι­στι­κό σύ­στη­μα της. Η κα­τε­δά­φι­σή του είναι βάρ­βα­ρη πο­λι­τι­κή επι­λο­γή. Αυτή την ώρα δεν χρειά­ζο­νται έκτα­κτα μέτρα για το ασφα­λι­στι­κό. Υπάρ­χουν χρη­μα­τι­κά απο­θέ­μα­τα για να αντέ­ξει το σύ­στη­μα και να δί­νο­νται συ­ντά­ξεις. Η κυ­βέρ­νη­ση δρο­μο­λό­γη­σε επώ­δυ­να μέτρα όχι για να στη­ρι­χθεί το σύ­στη­μα αλλά για να υλο­ποι­η­θούν οι στό­χοι του τρί­του μνη­μο­νί­ου. Χρειά­ζε­ται σχε­δια­σμός για την με­σο­πρό­θε­σμη και μα­κρο­πρό­θε­σμη στή­ρι­ξη του συ­στή­μα­τος. Θα πρέ­πει όμως να ακο­λου­θη­θεί αντι­μνη­μο­νια­κή πο­ρεία για να ανα­κο­πεί η ύφεση και να μπει η χώρα σε ανα­πτυ­ξια­κή τρο­χιά. Αν συ­νε­χι­στεί η ύφεση δεν πρό­κει­ται να λυ­θούν τα προ­βλή­μα­τα. Εμείς με την πρό­τα­ση που έχου­με κα­τα­θέ­σει δί­νου­με διέ­ξο­δο στην κρίση. Με τα μέτρα που προ­τεί­νου­με μπο­ρεί να έχει προ­ο­πτι­κή το σύ­στη­μα χωρίς πε­ρι­κο­πές στις πα­ρο­χές τις υπη­ρε­σί­ες και τις συ­ντά­ξεις. Πρέ­πει να στα­μα­τή­σου­με τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και να προ­χω­ρή­σου­με σε εθνι­κο­ποί­η­ση των στρα­τη­γι­κών το­μέ­ων της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας. Ένα ση­μα­ντι­κό μέρος των κερ­δών να διο­χε­τεύ­ε­ται για τη στή­ρι­ξη του ασφα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος. Έτσι θα συν­δέ­σου­με τους ερ­γα­ζό­με­νους του ιδιω­τι­κού και δη­μο­σί­ου τομέα», εξή­γη­σε ο κ. Λα­φα­ζά­νης.

Σχε­τι­κά με το εν­δε­χό­με­νο διε­νέρ­γειας εκλο­γών, ο κ. Λα­φα­ζά­νης δή­λω­σε:

«Δεν απο­κλείω το εν­δε­χό­με­νο να διε­νερ­γη­θούν εκλο­γές μέσα στο 2016. Η συ­γκε­κρι­μέ­νη κυ­βέρ­νη­ση δεν έχει μέλ­λον. Ο χρό­νος με­τρά­ει ήδη αντί­στρο­φα για την πα­ρα­μο­νή της στην εξου­σία. Τα μέτρα που προ­ω­θεί δεν πρό­κει­ται να πε­ρά­σουν. Είναι αντι­μέ­τω­πη με με­γά­λο κοι­νω­νι­κό τοί­χος. Οι αγρό­τες, οι εκ­πρό­σω­ποι των επι­στη­μο­νι­κών φο­ρέ­ων, είναι στους δρό­μους. Στις 4 Φε­βρουα­ρί­ου θα δούμε και τους μι­σθω­τούς και τους συ­ντα­ξιού­χους στους δρό­μους. Δεν μπο­ρεί να συ­γκρα­τη­θεί η αγω­νι­στι­κή δυ­να­μι­κή. Ακόμη και αν πε­ρά­σουν τα μέτρα δεν θα εφαρ­μο­σθούν. Θα έχου­με ρα­γδαί­ες πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις. Μπο­ρεί να έχου­με διεύ­ρυν­ση της κυ­βέρ­νη­σης. Αυτό δεν θα αντι­με­τω­πί­σει όμως τα προ­βλή­μα­τα. Το ζή­τη­μα δεν είναι πόσα κόμ­μα­τα θα εφαρ­μό­σουν το μνη­μό­νιο . Μπο­ρεί να έχου­με προ­σφυ­γή στις κάλ­πες ίσως και με άλλο εκλο­γι­κό νόμο. Η ΛΑΕ έχει με­γά­λη δυ­να­μι­κή. Είναι η ανερ­χό­με­νη πο­λι­τι­κή δύ­να­μη. Εί­μα­στε οι μόνοι που κά­νου­με συ­γκε­ντρώ­σεις σε όλη τη χώρα και πα­ρου­σιά­ζου­με υπεύ­θυ­νη ρι­ζο­σπα­στι­κή πρό­τα­ση που μπο­ρεί να ανοί­ξει δρό­μους. Αν διε­νερ­γη­θούν εκλο­γές τα πο­σο­στά της ΛΑΕ θα κα­τα­γρά­ψουν άνοδο. Αυτό θα δη­μιουρ­γή­σει ένα μέ­τω­πο αρι­στε­ρών προ­ο­δευ­τι­κών αντι­μνη­μο­νια­κών δυ­νά­με­ων που θα φέρει τη γνή­σια ανα­τρο­πή στη χώρα μας», τό­νι­σε ο κ. Λα­φα­ζά­νης.

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με τους βα­σι­κούς άξο­νες της εναλ­λα­κτι­κής πρό­τα­σης της ΛΑΕ ο κ. Λα­φα­ζά­νης δή­λω­σε:

«Επι­διώ­κου­με τη δια­κο­πή της απο­πλη­ρω­μής του χρέ­ους με στόχο την δια­γρα­φή του, τη “σει­σά­χθεια” τη γεν­ναία ρύθ­μι­ση του ιδιω­τι­κού χρέ­ους και τη εθνι­κο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών ώστε να παί­ξουν ένα ανα­πτυ­ξια­κό ρόλο στη χώρα. Θέ­λου­με δί­καιη με­ταρ­ρύθ­μι­ση του φο­ρο­λο­γι­κού συ­στή­μα­τος ώστε να πλη­ρώ­σουν και οι πλού­σιοι και να πά­ψουν οι φο­ρο­λο­γι­κές ασυ­λί­ες για τα με­γά­λα συμ­φέ­ρο­ντα. Επι­διώ­κου­με τη στή­ρι­ξη των ερ­γα­σια­κών δι­καιω­μά­των, την κα­το­χύ­ρω­ση των ελεύ­θε­ρων συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και τη δη­μιουρ­γία ρευ­στό­τη­τας με φθηνά επι­τό­κια για τις επι­χει­ρή­σεις. Προ­ϋ­πό­θε­ση για όλα αυτά είναι η έξο­δος από την ευ­ρω­ζώ­νη και η κα­θιέ­ρω­ση εθνι­κού νο­μί­σμα­τος. Πι­στεύ­ου­με πως το εθνι­κό νό­μι­σμα είναι απα­ραί­τη­το ερ­γα­λείο για να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν είναι δυ­να­τό να ξε­φύ­γου­με από τη μέ­γκε­νη των μνη­μο­νί­ων μέσα στην Ευ­ρω­ζώ­νη. Το ευρώ είναι μια γερ­μα­νι­κή φυ­λα­κή. Αντι­προ­σω­πεύ­ει ένα νο­μι­σμα­τι­κό γερ­μα­νι­κό Ράιχ. Εμείς δεν απο­δε­χό­μα­στε κάτι τέ­τοιο. Η χώρα μας δεν είναι αποι­κία της Γερ­μα­νί­ας. Δεν δε­χό­μα­στε να είναι η Ελ­λά­δα υπό κα­το­χή. Επι­διώ­κου­με εθνι­κή ανε­ξαρ­τη­σία, δη­μο­κρα­τία, τον τερ­μα­τι­σμό της λι­τό­τη­τας και της φορο-λε­η­λα­σί­ας των μι­κρο­με­σαί­ων στρω­μά­των».

Ο κ. Λα­φα­ζά­νης τό­νι­σε πως η Ευ­ρώ­πη έφθα­σε να είναι ένα αντι­δρα­στι­κό ολο­κλη­ρω­τι­κό κα­τα­σκεύ­α­σμα που με­τα­χει­ρί­ζε­ται άσχη­μα τις αδύ­να­μες χώρες και αντι­λαμ­βά­νε­ται την Ελ­λά­δα ως αποι­κία της .

«Πι­στεύ­ου­με πως υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή λύση την οποία θα στη­ρί­ξει η πλειο­ψη­φία του λαού», τό­νι­σε ο κ Λα­φα­ζά­νης.

Σχε­τι­κά με το εθνι­κό νό­μι­σμα ο κ. Λα­φα­ζά­νης είπε πως μπο­ρεί να μην είναι η δραχ­μή.

«Το ζή­τη­μα δεν είναι το όνομα που θα φέρει το εθνι­κό νό­μι­σμα. Θα εκ­δί­δε­ται από εθνι­κή κε­ντρι­κή τρά­πε­ζα που θα τελεί υπό τον έλεγ­χο της κοι­νω­νί­ας και της κυ­βέρ­νη­σης. Αυτή η τρά­πε­ζα δεν θα λο­γο­δο­τεί στη Φραν­κφούρ­τη. Το εθνι­κό μας νό­μι­σμα θα είναι το ερ­γα­λείο που θα δώσει στην Ελ­λά­δα να ανα­κτή­σει την νο­μι­σμα­τι­κή και εθνι­κή της κυ­ριαρ­χία. Τώρα τα έχου­με πα­ρα­δώ­σει όλα σε ξένα χέρια», εξή­γη­σε ο κ. Λα­φα­ζά­νης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.