Ειδήσεις

Σαμαράς: «Το πλεόνασμα και τα κλεμμένα θα επιστραφούν στην κοινωνία»

Τη δέσμευση ότι το 70% του πλεονάσματος θα επιστραφεί στην κοινωνία μέχρι το 2016, με προτεραιότητα τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, εξαπολύοντας, παράλληλα, επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα για την περίπτωση της Αργεντινής, αλλά και τις θέσεις που στη συνέχεια ανέπτυξε υπέρ του ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε τι έλεγαν πριν από ένα χρόνο, τόσο στο εξωτερικό όσο και από την Αντιπολίτευση, για την πορεία της οικονομίας.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα βγήκε ένα χρόνο νωρίτερα. Όταν το λέγαμε στις αρχές του 2013 μάς λοιδορούσαν, όταν τον Οκτώβριο είπαμε ότι θα πλησιάσει τα 500 εκατ. ευρώ μάς λοιδορούσαν. Τώρα που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, κανείς δεν μας λοιδορεί» τόνισε.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι καθαρό, βιώσιμο και αδιαμφισβήτητο. Με όλα πληρωμένα» συνέχισε.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το 70% του πλεονάσματος θα επιστραφεί στην κοινωνία μέχρι το 2016 με προτεραιότητα τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Αυτό θα γίνει άμεσα τους επόμενους μήνες».

Συμπλήρωσε ότι μετά την αποκατάσταση των αδικιών, το επόμενο βήμα είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.

«Στον ελληνικό λαό θα επιστρέψει το πλεόνασμα, όπως σε αυτόν επιστρέφουν τα κλεμμένα» τόνισε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν είναι μόνο το πλεόνασμα στα επιτεύγματα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι βελτιώθηκε σημαντικά η θέση της Ελλάδας στα θέματα ανταγωνιστικότητας, ενώ εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις της στις εξαγωγές.

Παράλληλα, έστειλε και πάλι μήνυμα στην Ευρώπη να κάνει και εκείνη το καθήκον της σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε επίσης τους βουλευτές να δώσουν τον αγώνα τους «κόντρα στην προσπάθεια να μένει η χώρα στη μιζέρια».

Αναγνώρισε, πάντως, καθυστερήσεις και λάθη, όπως η καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις «στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι με δική μας ευθύνη».

Δεσμεύθηκε επίσης να διορθώσει τις όποιες αδικίες στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών και της πρόσβασής τους σε ρευστότητα.

Απαντώντας στην κριτική ότι δεν έχει γίνει τίποτα κατά της φοροδιαφυγής, είπε ότι το 2013 επέστρεψαν πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ από τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, ενώ το 2014 τα ποσά θα είναι αυξημένα κατά τουλάχιστον άλλα 300 εκατ. ευρώ.

Υπογράμμισε επίσης και τον αγώνα κατά της διαφθοράς που δίνει η Δικαιοσύνη, αλλά και την επιστροφή των κλεμμένων.

«Μαζεύτηκαν περίπου 18 εκατ. ευρώ τα οποία πηγαίνουν σε δράσεις για την Παιδεία και την Υγεία. Πότε έγινε κάτι τέτοιο στο παρελθόν;» αναρωτήθηκε.

Σχετικά με την κριτική που ασκείται, ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, για το χρέος, ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση «μετά από πολλές αναζητήσεις» κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το επαχθές χρέος είναι 9 δισ. ευρώ.

Κάλεσε επίσης την Αντιπολίτευση να εξηγήσει πώς θα πείσει την Ευρώπη να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. «Δεν έχουν καταλάβει ότι απέναντί τους δεν έχουν μια χώρα, αλλά 17 Κοινοβούλια και τρεις διεθνείς οργανισμούς. Αν έκαναν αυτά που λένε -που δεν θα τα κάνουν- θα έπεφτε η χώρα στο χειρότερο σημείο. Εμείς δεν θα τους αφήσουμε να μας ρίξουν πίσω. Θα βγούμε από τη μάχη νικητές, όπως αρμόζει στους Έλληνες.»

Αναφερόμενος στην ημερομηνία των εκλογών, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πηγαίνει μέχρι το 2016 «τους αρέσει δεν τους αρέσει».

Μάλιστα επικαλέστηκε και τις δηλώσεις Αβραμόπουλου για το πώς η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου