Ρεπορτάζ

Ριζική ανακαίνιση του δημοτικού κυνοκομείου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εργολαβία για τη ριζική ανακαίνιση του δημοτικού κυνοκομείου. Στόχος των παρεμβάσεων είναι να αποτελέσει το κυνοκομείο ένα απολύτως λειτουργικό και εξοπλισμένο καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα, να ενισχυθεί η χωρητικότητα, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων ζώων, αλλά και να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος για τους πολίτες.
Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών και το έργο έχει ενταχθεί παράλληλα στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του δήμου Ρόδου με πίστωση 50.000 ευρώ.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 275.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος πρωτογενούς τομέα, οικολογίας και ισότητας φύλων, κα Κική Πάττα, θα αγοραστούν και δύο αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιηθούν με την κατάλληλη στελέχωση για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων και τη στειρωσή τους.
Επιπλέον, η κα Πάττα δήλωσε ότι στην τελευταία συνεδρίασή του δημοτικού συμβουλίου ψηφίστηκε ομοφώνως η σύμβαση συνεργασίας με τη Φιλοζωική Ρόδου που προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια όλους τους όρους της συνεργασίας.
Η φιλοζωική, όπως είπε η κα Πάττα επιχορηγείται από το δήμο Ρόδου με το ποσό των 150.000 ευρώ ετησίως για την προμήθεια τροφών και τη σίτιση των ζώων, αλλά και την προμήθεια φαρμάκων και γενικώς την περίθαλψή τους. Στα 150.000 ευρώ περιλαμβάνονται και οι μισθολογικές δαπάνες για το προσωπικό.
«Προσωπικά είμαι υπερήφανη για όλη αυτή την προσπάθεια. Η φιλοζωική μας δίνει τα στοιχεία όσον αφορά στα ποσά που δαπανούνται για τη σίτιση κλπ. Ελέγχονται από πενταμελή επιτροπή τα τιμολόγια και οι προσφορές που παίρνει και γενικώς υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Άλλωστε όλες οι αποφάσεις-δαπάνες αναρτώνται πάντα στη Διαύγεια», δήλωσε η κα Πάττα.
Δυστυχώς ο πληθυσμός των αδέσποτων αυξάνεται, γεγονός που οφείλεται στη συμπεριφορά των πολιτών. Συχνό είναι το φαινόμενο της εγκατάλειψης κουταβιών κυνηγόσκυλων σύμφωνα με την κα Πάττα. «Το κυνοκομείο φιλοξενεί πάνω από 300 ζώα… δυστυχώς μεταξύ αυτών υπάρχουν πάρα πολλά κυνηγόσκυλα.
Προχθές μόνο μαζέψαμε 57 κουτάβια! Παρόλο που προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να συνομιλήσουμε με τον κυνηγετικό σύλλογο», τόνισε η κα Πάττα και συμπλήρωσε ότι:
«Το δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων, δεν είναι να δέχεται ζώα τα οποία άλλοι έχουν αφήσει να πεθάνουν στο δρόμο… Ούτε πρέπει να περνούν το υπόλοιπο της ζωής τους σε ένα κλουβί. Τα ζώα τα περιθάλπουμε τα φροντίζουμε και θα πρέπει να επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον».
Πρόβλημα υπάρχει και με την εγκατάλειψη νεογέννητων γατιών, κυρίως στην περιοχή της Καλλιθέας, όπως επισημαίνουν φιλοζωικές ομάδες.
Ο Δήμος Ρόδου, έχει σύμβαση με κτηνίατρο για τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων, όπως εξήγησε η Κα Πάττα. Παράλληλα, ο Δήμος Ρόδου εξασφάλισε μέσω του Φιλόδημος ΙΙ χρηματοδότηση για τη στείρωση και την προμήθεια εξοπλισμού με στόχο να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των γατών.
Το …ιατρείο θα στεγαστεί σε ένα χώρο στους Αγίους Αποστόλους που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από τη διεύθυνση ακίνητης περιουσίας.
Τέλος, η κα Πάττα ανέφερε ότι από το δημοτικό συμβούλιο ψηφίστηκε η νόμιμη λειτουργία των σφαγείων του Έμπωνα. Δήλωσε τέλος ότι δεν συνεχίζεται αυτή την περίοδο η περισυλλογή αδέσποτων αιγοπροβάτων, καθώς τα ζώα κυοφορούν. Από τον Μάρτιο και αφού έχουν γεννήσει θα ξεκινήσει και πάλι η περισυλλογή τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου