Ειδήσεις

Ενέκρινε ο ΟΗΕ ψήφισμα για το Δίκαιο της Θάλασσας- Καταψήφισε η Τουρκία

Με 143 ψήφους υπέρ, μία κατά (Τουρκία) και τέσσερις αποχές (Βενεζουέλα, Ελ Σαλβαδόρ, Μαλί και Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία), η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 70/235 για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το ψήφισμα συγκηδεμόνευσαν 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου (Ιαπωνία, Μικρονησία, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Τρινιδάδ – Τομπάγκο).

Το 55σέλιδο ψήφισμα ασχολείται με όλες τις πτυχές των θεμάτων του δικαίου της θάλασσας και των ωκεανών και καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να παρουσιάσει νέα έκθεση για τα ζητήματα αυτά στην προσεχή 71η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

Μάλιστα σημειώνει την κριτική σημασία αυτών των ετησίων εκθέσεων, όπου συμπυκνώνεται πληροφόρηση σχετικά με την εφαρμογή της συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας και του έργου του ΟΗΕ, των υπηρεσιών του και άλλων ιδρυμάτων, στο τομέα των ωκεανικών υποθέσεων και του δικαίου της θάλασσας.

Παράλληλα η ΓΣ ενέκρινε και ποσό λίγο μεγαλύτερο του 1,1 εκατομμυρίου για τον προϋπολογισμό διαφόρων συναφών δράσεων.
Επεξηγώντας την αρνητική ψήφο της χώρας του, ο Τούρκος αντιπρόσωπος είπε πως η Τουρκία δεν αποτελεί μέρος της συνθήκης και ενώ συμφωνεί με την γενικότερη σκοπιμότητά της, δεν μπορούσε να την υπογράψει.

Ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας είπε πως η χώρα του δεν είναι μέρος της συνθήκης. Ο μηχανισμός αυτός δεν είναι οικουμενικός και οι όροι του θα πρέπει να τύχουν αναθεώρησης.

mignatiou.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου