Ειδήσεις

Μπαράζ ελέγχων ετοιμάζει η Εφορία για το 2016

Εγκύκλιος της ΓΓΔΕ βάζει τους στόχους της Εφορίας για τους ελέγχους της επόμενης χρονιάς. Στο στόχαστρο επιχειρήσεις και πρόσωπα με μεγάλη περιουσία. Θα ελεγχθούν και υποθέσεις που αφορούν την περίοδο από το 2011 και έπειτα. Εμφαση και στη λίστα Μπόργιανς.
Μπαράζ ελέγχων ετοιμάζει η Εφορία για το 2016
Τέσσερις χιλιάδες πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι και δεκαοκτώ χιλιάδες μερικοί φορολογικοί έλεγχοι, θα γίνουν το 2016 από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως προκύπτει από εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιάννης Μπάκας.

Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις εφορίες.

Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν το 50% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και συγκεκριμένα από το 2011 έως το 2015.

Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους του 2016, αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί μετά την επίσημη τοποθέτηση του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή για την οποία εκκρεμεί η δημοσίευση της απόφασης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πέραν του πλήθους των ελέγχων, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι έλεγχοι των μηχανισμών της ΓΓΔΕ θα επικεντρωθούν σε σχετικά «φρέσκιες» υποθέσεις. Ένας στους δύο ελέγχους θα αφορά υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας γεγονός το οποίο σχετίζεται με την εκτίμηση η οποία υπάρχει ευρύτερα στο υπουργείο Οικονομικών ότι όσο πιο κοντά –χρονικά- διενεργηθεί ο έλεγχος σε σχέση με την ενδεχόμενη παράβαση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες εισπράξεων.

Στο παρελθόν, με βάση τους περιορισμούς της νομοθεσίας, οι ελεγκτές επικεντρώνονταν στις υποθέσεις εκείνες για τις οποίες υπήρχε κίνδυνος παραγραφής. Έτσι όμως βρίσκονταν πολλές φορές αντιμέτωποι με εταιρείες οι οποίες στο μεταξύ είχαν χρεοκοπήσει ενώ η ολοκλήρωση του ελέγχου προσέκρουε σε εμπόδια τα οποία σχετίζονταν με την πάροδο του χρόνου.

Προτεραιότητα η λίστα Μπόργιανς

Ιδιαίτερη βαρύτητα άλλωστε αποδίδουν οι συναρμόδιοι υπουργοί στην άμεση αξιοποίηση της λίστας Μπόργιανς των 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων φορολογουμένων στην Ελβετία και την UBS. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προαναγγέλλει «σεισμό» στις αρχές του νέου έτους όταν θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις έρευνες στη συγκεκριμένη λίστα.

Ενδεικτικό των προσδοκιών άμεσης παραγωγής αποτελεσμάτων είναι άλλωστε το γεγονός ότι σε σύσκεψη η οποία έγινε σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης , οι συναρμόδιοι υπουργοί Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Τρύφων Αλεξιάδης έδωσαν εντολή άμεσης ικανοποίησης όλων των αιτημάτων που υπεβλήθησαν από την πλευρά των Οικονομικών Εισαγγελών, σχετικά με την επιτάχυνση των ερευνών τους και ειδικότερα θέματα που αφορούν σε ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Συζητήθηκαν παράλληλα και οι λεπτομέρειες της λεπτομέρειες της επίσκεψης του Υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, στις 16 Ιανουαρίου 2016 στην Αθήνα, για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, καθώς και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου, Ελένη Τουλουπάκη, Ιωάννης Δραγάτσης, Χρήστο Τζούρας καθώς και ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου