Τοπικές Ειδήσεις

Ο Δήμος Καρπάθου εστράφη κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αδειοδότηση κατασκευής και λειτουργίας αιολικού πάρκου

Αίτηση ακύρωσης ενώπιον του 5ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέθεσε ο Δήμος Καρπάθου κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ακύρωση Α.Ε.Π.Ο. (Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του γενικού διευθυντή της Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την κατασκευή και λειτουργία αιολικού πάρκου στο ακριτικό νησί.
Συγκεκριμένα, στρέφεται κατά της κατασκευής και λειτουργίας «Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος Αιολικού Πάρκου (3 ανεμογεννητριών ύψους 137 μέτρων η κάθε μία) 6MW, Φωτοβολταϊκού Πάρκου 1,5MW (ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΕ) και Συσσωρευτών 3,75MW (εγγυημένης) ισχύος, με τα συνοδά έργα υποδομής στη θέση «ΚΕΦΑΛΑ» σε γήπεδο επιφάνειας ίσης με 1.854,522 στρ. (Δασική έκταση) στην τοπική κοινότητα Πυλών.
Για την προσβαλλόμενη πράξη που αναρτήθηκε και δημοσιεύθηκε στις 28-09-2022 στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμος Καρπάθου αξιώνει την ακύρωσή της στο ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, καθώς με βάση τους νομικούς του ισχυρισμούς εκδόθηκε:
– Κατά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας και συγκεκριμένα της διοικητικής διαδικασίας της περιβαλλοντικής δημόσιας διαβούλευσης, διότι αφενός δεν ελήφθη υπόψη και δεν αξιολογήθηκε η ουσιώδης ομοφώνως αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Καρπάθου, που εκπροσωπεί το σύνολο των ενστάσεων, των απαιτήσεων και των έννομων συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας της Καρπάθου.
Επιπλέον δεν ακολουθήθηκε, εναλλακτικά, το στάδιο της υποχρεωτικής σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, περιορίζοντας πολύπλευρα το κατεξοχήν συμμετοχικό περιβαλλοντικά συνταγματικό δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης και της εποικοδομητικής διαβούλευσης για έργα και αναπτυξιακές παρεμβάσεις με ευθεία αναφορά ως προς το περιβαλλοντικό κεκτημένο και το περιβάλλον διαβίωσης της τοπικής κοινωνίας.
– Κατά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας, ως προς την ουσιώδη έλλειψη μίας ειδικής, σαφούς και επαρκούς αιτιολογίας, διότι δεν αξιολογήθηκε η ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Καρπάθου δια του αρμοδίως γνωμοδοτούντος δημοτικού συμβουλίου και συνακόλουθα δεν συντάχθηκε πλήρως αιτιολογημένη και εμπεριστατωμένη συναφώς Α.Ε.Π.Ο. επί της σφαιρικής εκτίμησης όλων των ελεγκτέων παραμέτρων της υπό κρίση Μ.Π.Ε..
– Κατά παράβαση κατ’ ουσία διάταξης νόμου και πιο συγκεκριμένα απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ135/τ.Β΄/27.1.2014), όπως σήμερα ισχύει, ως προς την αξίωση ενός συνεκτικότερου και σαφώς πιο τεκμηριωμένου σε κρίσιμα στοιχεία της παραγωγικής δραστηριότητας Φακέλου της επενδυτικής πρωτοβουλίας και ως προς την στοιχειοθέτηση συγκροτημένων «σφαιρικών εκτιμήσεων» της συναφούς Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με βάση τη Φέρουσα Ικανότητα της Βιώσιμης Ανάπτυξης της νήσου Καρπάθου, την έκταση που καταλαμβάνει συνολικά η παραγωγική δραστηριότητα του υβριδικού σταθμού Α.Π.Ε., αλλά και το παραγωγικό μέγεθος του έργου κατά την ολόπλευρη συνεκτίμηση όλων των ρυθμιστικών παραμέτρων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της υπό κρίση δυσανάλογα μεγάλης ενεργειακής παραγωγικής δραστηριότητας.
Ιδίως δε ως προς την αξιολόγηση των βέλτιστων διαθέσιμων και πλέον πρόσφορων και ήπιων εναλλακτικών λύσεων και επί των επιμέρους παρεμβάσεων του έργου σε δασική έκταση, ιδιαιτέρως υπό το πρίσμα της συνταγματικής και κανονιστικής αρχής της αναλογικότητας.
Τον Δήμο Καρπάθου στη συγκεκριμένη υπόθεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας εκπροσωπεί ως πληρεξούσιος δικηγόρος ο διδάκτωρ Νομικής και επιστημονικός συνεργάτης των Νομικών Σχολών ΕΚΠΑ και ΔΠΘ, κ. Μιχαήλ Θ. Παπαγεωργίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου