Ρεπορτάζ

Η ΔΕΗ των “μπλακ άουτ” δείχνει καθημερινά το ανάλγητο πρόσωπό της!

Των παθών τους τον τάραχο τραβούν καθημερινά τα μέλη των συνεργείων της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, που πρέπει να προβούν σε διακοπή της παροχής ηλεκτροδότησης οφειλετών, που δεν έχουν αποπληρώσει ή ρυθμίσει τους λογαριασμούς τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μέλη των συνεργείων πέφτουν θύματα προπηλακισμού και λεκτικών επιθέσεων, με κίνδυνο πολλές φορές ακόμα και της σωματικής τους ακεραιότητας, επειδή -όπως λένε στην “δ”- πρέπει να κάνουν την δουλειά τους.
Η διακοπή της παροχής ρεύματος, οπωσδήποτε δεν είναι ευχάριστη διαδικασία γι’ αυτό και σχεδόν πάντα γίνεται σε τεταμένο κλίμα και υπό την αντίδραση των ιδιοκτητών των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις αδυνατούν να αποπληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς, υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι που εκ συστήματος δεν είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “δημοκρατικής”, οι συσσωρευμένες οφειλές προς την επιχείρηση, γιγαντώνονται εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, με αποτέλεσμα όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους οφειλέτες για ρύθμιση, είτε νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις, να δίδεται εντολή για διακοπή της παροχής ρεύματος.
Όπως υποστηρίζει, μέλος συνεργείου της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Ομίλου Ρόδου, οι συνάδελφοί του, κάνουν καθημερινά τον σταυρό τους πριν πάνε στην εργασία τους, φοβούμενοι για το τι θα αντιμετωπίσουν: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν λαμβάνουμε εμείς τις αποφάσεις για τις διακοπές ρεύματος, εμείς εκτελούμε εντολές, στο πλαίσιο της εργασίας μας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ακούμε καθημερινά από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών ή των επιχειρήσεων και πόσες φορές πέσαμε θύματα προπηλακισμού. Όταν λέμε ότι κινδυνεύει καθημερινά η σωματική μας ακεραιότητα, δεν είναι υπερβολή». Μάλιστα, όπως αναφέρει, η Ρόδος είναι ένας μικρός τόπος που λίγο πολύ όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, γι αυτό και πολλές φορές τα μέλη των συνεργείων στοχοποιούνται και δέχονται λεκτικές επιθέσεις ακόμα και εκτός ωραρίου εργασίας.
Οι εργαζόμενοι, ζητούν από τους καταναλωτές να αντιληφθούν ότι καλούνται να φέρουν εις πέρας την εργασία που τους έχει ανατεθεί και δεν φέρουν ευθύνη για την διακοπή της παροχής ρεύματος.
Παράλληλα, ζητούν από την επιχείρηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους, προκειμένου να μην κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή η σωματική τους ακεραιότητα στη διάρκεια της εργασίας τους από τις επιθέσεις που δέχονται, σχεδόν σε καθημερινή βάση, εξαιτίας της ανάλγητης στάσης που ακολουθεί η επιχείρηση.
Με το πενιχρό εισόδημα που είναι καταδικασμένες να ζουν πολλές οικογένειες και στη Ρόδο, είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ΔΕΗ ακόμα στις περιβόητες ειδικές ρυθμίσεις για τους ευάλωτους οικιακούς πελάτες, για τους οποίους προβλέπονται άτοκες δόσεις έως 50% του μηνιαίου λογαριασμού σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας.
Ζωντανή απόδειξη, είναι οι δεκάδες οικογένειες της Ρόδου που ζουν χωρίς ρεύμα διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον τρόπο διακανονισμού οφειλών της ΔΕΗ.
Για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προβλέπεται:
– για οφειλές έως 1.000€, δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε 24 μηνιαίες δόσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης άμεσα
– για οφειλές άνω των 1.000€, παρέχονται δυο επιλογές:
– άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 18 μηνιαίες δόσεις
ή
– άμεση καταβολή του 15% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 36 μηνιαίες δόσεις.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, όσοι αδυνατούν να εργαστούν, οι άνεργοι, είναι αδύνατον ακόμα και να σκεφθούν να σπεύσουν για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Αυτής της κατηγορίας είναι οι οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα στη Ρόδο, όχι επειδή είναι μπαταχτσήδες αλλά επειδή αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες συγκέντρωσης των χρημάτων που απαιτούνται.
Προφανώς η ΔΕΗ δεν είναι κοινωφελές ίδρυμα, όμως τα κοινωνικά αντανακλαστικά για μαθητές που διαβάζουν υπό το φως των κεριών, για ασθενείς που ζουν με κατεβασμένους διακόπτες των συσκευών που τους κρατούν στη ζωή, για μητέρες με μικρά παιδιά και για ηλικιωμένους που θα πρέπει να επιλέξουν αν θα κρατήσουν τη σύνταξη για το φαγητό ή για το ρεύμα τους -γιατί δεν επαρκεί για να καλύψουν και τα δύο- θα πρέπει να είναι δεδομένα.
Όσοι έσπευσαν να κάνουν διακανονισμό των οφειλών τους σύμφωνα με την οικονομική τους δυνατότητα, ήρθαν αντιμέτωποι με το ανάλγητο πρόσωπο που δείχνει η ΔΕΗ ξεκαθαρίζοντας πως δεν προβλέπεται αυτό το ενδεχόμενο φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με την απόγνωση.
Την απόγνωση αυτή την εκδηλώνουν στα μέλη των συνεργείων που με παρακάλια πολλές φορές, ή ακόμα και με προπηλακισμούς προσπαθώντας να αποτρέψουν την διακοπή ηλεκτροδότησης, όμως οι εντολές από την επιχείρηση είναι σαφείς. Καμία εξαίρεση για κανέναν που δεν μπορεί να κάνει διακανονισμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου