Τοπικές Ειδήσεις

Γερή “κόντρα” μεταξύ του δημάρχου και του πρώην αντ/ρχου Γ. Περδίκη

Σε μία άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών και ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Περδίκη και του δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου εξελίχθηκε η διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη με θέμα την έγκριση του απολογισμού και των οικονομικών καταστάσεων-ισολογισμού του έτους 2017, παρουσία του ορκωτού λογιστή κ. Γ. Αναστασιάδη.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιάννης Περδίκης σχολίασε αρχικά ότι ήταν λυπηρό και στενόχωρο για τη δημοτική αρχή που στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής για την έγκριση του απολογισμού-ισολογισμού υπήρξε οριακή πλειοψηφία πέντε μελών. Έκανε κάποιες παρατηρήσεις πάνω στον απολογισμό, αναφέροντας ότι δεν φαίνονται πουθενά τα έσοδα από ακίνητα του δήμου που παραχωρούνται “σωρηδόν” στις δημοτικές επιχειρήσεις. Η δήλωση όμως που ενόχλησε έντονα τον δήμαρχο, ήταν ότι η δημοτική αρχή “πάτωσε” την ΔΕΡΜ.Α.Ε., αναφερόμενος προφανώς στις δύο αρνητικές χρήσεις πριν αναλάβει καθήκοντα προέδρου ο κ. Γ. Κακούλης.
Αναλυτικότερα ο κ. Περδίκης (ο οποίος “έστησε” τη ΔΕΡΜ.Α.Ε. επί δημαρχίας Στάθη Κουσουρνά και υπήρξε πρόεδρός της στην προηγούμενη θητεία πριν του ανατεθεί από τον δήμαρχο η θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών και αποχωρήσει στην πορεία), δήλωσε τα εξής: «Αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία του 2016 και του 2017 βλέπει μία κατακόρυφη πτώση των εσόδων που προέρχεται από φόρους, εισφορές, τέλη και πρόστιμα. Μιλάμε για μία μείωση της τάξης του 70%. Από 20,5 εκατ. ευρώ έχουν μειωθεί τα έσοδα στα 6,3 εκατ. Επίσης, υπάρχει ένα ποσό 7,2 εκατ. ευρώ ανείσπρακτο από πρόστιμα του ΚΟΚ. Αυτό το ποσό πιστεύετε ότι θα εισπραχθεί ποτέ; Ακόμη, βλέπουμε ότι σχεδόν οι μισές δημοτικές-τοπικές κοινότητες δεν απορρόφησαν τις πιστώσεις από τις πάγιες προκαταβολές. Από τις 70.000 συνολικά, απορροφήθηκαν μόνο οι 30.000 ευρώ. Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τον απολογισμό, διαπιστώνει ότι όλες οι προγραμματικές της ΠΝΑΙ είναι στον αέρα. Γίνονται απλά μόνο οι εγγραφές. Παρατηρείται δε ότι είναι μειωμένα τα έσοδα από την ακίνητη περιουσία. Δεν βλέπω πουθενά έσοδα από δημοτικές επιχειρήσεις στις οποίες παραχωρούνται σωρηδόν τα ακίνητα του δήμου. Αφού πατώσατε την Ανώνυμη Εταιρεία μέσα σε δύο χρόνια με διάφορες πρακτικές, της παραχωρήσατε ακίνητα, αλλά χωρίς αντίστοιχο έσοδο για το δήμο. Δεν βλέπω εδώ καμία εγγραφή και κανένα έσοδο».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν στη δημοπράτηση έργων αλλά και στα προβλήματα ρευστότητας του δήμου με την επιβολή των capital controls. Μίλησε για τα επιτεύγματα της δημοτικής αρχής και τόνισε ότι αυτές οι επιτυχίες «πονούν» και «τσούζουν» κάποιους. Αντίστοιχα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σάββας Διακοσταματίου δήλωσε ότι ο δήμος Ρόδου είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Είπε ότι μειώθηκαν οι οφειλές ενώ υπάρχουν και 45 εκατ. ευρώ στο ταμείο.
Στη δεύτερή του τοποθέτηση, ο κ. Περδίκης, διευκρίνισε ότι η κριτική που άσκησε ήταν καλοπροαίρετη, άλλωστε, όπως ανέφερε δεν καταψήφισε τον απολογισμό και τον ισολογισμό. Ωστόσο, δεν έκρυψε τη λύπη και τη στενοχώρια του για την “μικροψυχία” του δημάρχου. Αναλυτικά δήλωσε τα εξής: «Ξεκαθαρίζω ότι οι παρατηρήσεις μου ήταν καλοπροαίρετες. Στη ζωή μου κινούμαι πάντα με γνώμονα την ηθική. Δεν θα θεωρούσα ηθικό να μη ψηφίσω τον απολογισμό και τον ισολογισμό του δήμου, σεβόμενος το δημοτικό συμβούλιο και την πλειοψηφία της οποίας ήμουν μέλος. Παρόλα αυτά, με λυπεί που ο δήμαρχος μού απαντά μικρόψυχα και κακοπροαίρετα. Δεν άσκησα καμία κριτική στη ΔΕΡΜ.Α.Ε. Αυτή η εταιρεία είναι πνευματικό μου παιδί. Την έστησα με μεγάλο ιδρώτα. Εάν με εγκαλείτε γιατί αυτή η εταιρεία μπόρεσε και στάθηκε στα πόδια της και έβγαλε κέρδη, είναι τιμή μου. Από αυτά τα κέρδη πήρε μέρισμα 500.000 ευρώ ο δήμος. Το 2013 με απόφαση της οικονομικής επιτροπής και με συμφωνία με τον τότε δήμαρχο, Στάθη Κουσουρνά, καθορίστηκε το μίσθωμα στις 202.000 ευρώ, το οποίο καταβάλαμε. Το 2014 έγινε αναπροσαρμογή και πάντα καταβάλλαμε τα μισθώματα, το οποίο επιβεβαιώνει ο νυν πρόεδρος που κάνει πολύ καλή δουλειά. Είναι προς τιμή του που παραδέχθηκε ότι μετά από ταμειακά διαθέσιμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ αυτή η εταιρεία μέσα σε δύο χρόνια έφθασε στο σημείο να γίνει ζημιογόνα και να κινδυνεύει με κλείσιμο. Εάν νομίζετε ότι ως αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου ήμουν ικανοποιημένος με την πορεία αυτής της εταιρείας, γελιέστε! Μη με εγκαλείτε λοιπόν επειδή αυτή η εταιρεία έβγαζε κέρδη! Τιμή της και καμάρι της. Σας προτείνω, κύριε Κακούλη, να κάνετε ζημιές για να παίρνετε τα εύσημα. Επαναλαμβάνω ότι μίλησα καλοπροαίρετα. Δεν άσκησα καμία κριτική. Υπηρέτησα με ιδρώτα τη θέση αυτή με αρχές και αξίες. Μου απαντήσατε μικρόψυχα, δεν αξίζω αυτό τον τόνο».
Στον κ. Περδίκη ο κ. Χατζηδιάκος απάντησε ως εξής: «Κανείς από τους παριστάμενους δεν νομίζω ότι αντιλήφθηκε πως ήμουν μικρόψυχος ή κακοπροαίρετος. Θα σας πρότεινα να ελέγξετε το θυμικό σας. Προφανώς ο συνάδελφος βρήκε ευκαιρία να εκφράσει τα εσώψυχά του, αλλά δεν πειράζει. Τον τιμά το γεγονός ότι δεν καταψήφισε ποτέ τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Θα έπρεπε όμως να αποσύρετε αυτό που είπατε, ότι πατώσαμε την ΔΕΡΜ.Α.Ε. Με ενόχλησε η συγκεκριμένη έκφραση, δεν θα σχολιάσω τίποτε παραπάνω»!
«Είσαι ο τελευταίος που πρέπει να μιλάει για ηθική σε πολιτικό επίπεδο», είπε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αλέκος Παπουράς, ζητώντας επίμονα να πάρει το λόγο.
Καταψήφισαν οι παρατάξεις
της μειοψηφίας
Τον απολογισμό και τον ισολογισμό του δήμου Ρόδου για το έτος 2017 καταψήφισαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Στράτος Καρίκης, Γιώργος Υψηλάντης και Τάκης Πότσος.
«Προσπάθεια μπορεί να γίνεται στα οικονομικά, δεν φαίνεται όμως το αποτέλεσμα. Τέλος του 2018, ο πολίτης δεν αντιλήφθηκε την όποια προσπάθεια έγινε. Αναγνωρίζουμε τις όποιες προσπάθειες. Δεν θα ψηφίσουμε όμως τον απολογισμό και τον ισολογισμό, επειδή θεωρούμε ότι δεν υπήρχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα που θα συνέβαλλαν στο να βελτιωθεί η εικόνα του νησιού», είπε ο επικεφαλής της παράταξης Ροδίων Όραμα, Στράτος Καρίκης.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” δήλωσε: «Οι ισολογισμοί-απολογισμοί σχετίζονται με προϋπολογισμούς που δεν εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικότητα. Δεν θα ψηφίσουμε».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου