Τοπικές Ειδήσεις

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός 2019 της ΠΝΑΙ

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε τελικά, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ο προϋπολογισμός για το 2019 που ανέρχεται σε 108.693.461 ευρώ.
Το θέμα εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός κρίνεται ρεαλιστικά αναπτυξιακός, διότι προβάλλει, αναπτύσσει όλη την δραστηριότητα των νησιωτών μας σε όλα τα επίπεδα (πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού, υγείας, εκπαίδευσης, πρωτογενούς τομέα, κοινωνικής μέριμνας, περιβάλλοντος, διά βίου μάθησης, έργων κ.λπ.)» καλώντας τους συμβούλους να τον υπερψηφίσουν.
Αναφέρθηκε πάντως στην βασική παράμετρο που είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και η γραφειοκρατία, ευχαριστώντας τις υπηρεσίες σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα για να ετοιμάσουν έγκαιρα το σχέδιο του προϋπολογισμού.
Ο προϋπολογισμός για την νέα χρονιά, είναι αυξημένος κατά περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο λόγω αύξησης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Τα έσοδα ανέρχονται στο ποσό των 63.429.464 ευρώ ενώ το ταμειακό υπόλοιπο ανέρχεται στο ποσό των 45.264.115 ευρώ.
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Μαχαιρίδης χαρακτήρισε την διαδικασία «τυπική» και επικαλούμενος για πολλοστή φορά τα 45εκ. ευρώ που βρίσκονται –όπως λέει- στα ταμεία της ΠΝΑΙ- είπε ότι «δεν καταφέραμε τελικά να τα απορροφήσουμε». Μίλησε για την υποστελέχωση των υπηρεσιών και ψήφισε ΝΑΙ, παρά το γεγονός πως εξέφρασε τις ενστάσεις του, λέγοντας πως «ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός, δεν δίνει προοπτικές για την έξοδο των νησιών μας από την απομόνωση και επαληθεύει την όποια αντίληψη και φιλοσοφία για τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι μειώνονται συνεχώς οι πόροι».
Ο κ. Μπενέτος Σπύρου, είπε ότι καταψηφίζει για πολιτικούς λόγους τον προϋπολογισμό αν και πήρε αποστάσεις από την περιφερειακή αρχή, λέγοντας: «Εάν αποφασίσετε να συγκρουστείτε θα μας έχετε δίπλα σας. Ο προϋπολογισμός, δεν έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, ούτε προοπτική αλλά ούτε και φροντίδα για την ανακούφιση του λαού».
Αντίθετη εξ αρχής τάχθηκε η κα Μαρία Χατζηγιάννη θεωρώντας πως ο προϋπολογισμός του 2019 δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και άσκησε κριτική στην περιφερειακή αρχή για χαμηλές απορροφητικότητες.
Κατηγορηματικός εμφανίσθηκε στην τοποθέτησή του, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης που τόνισε τα εξής: «Είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που η ΠΝΑΙ κλήθηκε να ψηφίσει. Μέσα από τα μνημόνια η περιφέρεια, κατόρθωσε να σταθεί όρθια, να παράξει έργο σε ένα κράτος που δεν έχει ΠΔΕ διότι έκανε συνομιλητές τους πολίτες και τους φορείς. Δεν υπάρχει τομέας είτε αρμοδιότητάς μας είτε στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής που η ΠΝΑΙ να μην είναι πρωταγωνίστρια. Σήκωσε στην πλάτη της τον ΦΠΑ, το μεταναστευτικό, έκανε τεράστια άλματα στον τουρισμό, κατόρθωσε να γίνει η Γαστρονομική Περιφερεια Ευρώπης 2019, θεσπίσαμε επιδότηση γιατρών, έχουμε παρέμβει στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Νοτίου Αιγαίου και δεν έχει αποτύχει διαχειριζόμενη το ΕΣΠΑ (έχοντας απορροφήσεις 113%). Οι πολιτικές τοποθετήσεις να αμφισβητούνται με πολιτικές τοποθετήσεις και όχι με δελτία τύπου γραμμένα πίσω από…. κουρτίνες. Το να έχουμε απέναντί μας λογοτέχνες (κακούς) ευαγγελιζόμενοι το νέο, το φρέσκο κρυβόμενοι πίσω από δελτία Τύπου χρησιμοποιώντας λάσπη, δεν προσφέρουν τίποτα στην κοινωνία. καλούμε εάν έχει κάποιος να καταθέσει κάτι καλύτερο να το καταθέσει και να το συζητήσουμε μαζί».
Τελικά, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ
Να σημειωθεί ακόμη, ότι το περιφερειακό συμβούλιο νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ομοφώνως την στήριξή του στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται από την διοίκηση και τον δήμο Ρόδου, για την επέκταση του χρόνου λειτουργίας της.
Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος της εταιρείας και αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας, ο διευθυντής της κ. Νίκος Γιωτόπουλος και ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Νίκος Ρεσβάνης που εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της εταιρείας, καθώς λήγει η σύμβαση στο τέλος του 2018.
Μάλιστα, όπως αναλύθηκε για να συνεχίσει η λειτουργία της θα πρέπει να προστεθεί στη ρύθμιση η κατωτέρω παράγραφος με το εξής περιεχόμενο:
«Οι υφιστάμενες σε νησιωτικούς δήμους αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχουν ως καταστατικό σκοπό τους τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, τις δράσεις πολιτικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης και προσφέρουν με τη λειτουργία και τις δράσεις τους έργο προς το κοινωνικό σύνολο, στις οποίες συμμετέχουν (κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 22 παρ. 9 του Ν. 3274/2004) και κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου τους φορείς της περίπτωσης α του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010 δύνανται με σχετική τροποποίηση του καταστατικού τους να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και μετά τη λήξη του χρόνου διάρκειάς του, που προβλέπεται στη συστατική τους πράξη».
Να σημειωθεί ακόμη, πως νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος βράβευσε τον κ. Τάσο Ξάνθο, έναν από τα μέλη της ΕΤΑΙΠΡOΦΥΚΑ ο οποίος βρέθηκε στην Σύμη, πριν από έναν χρόνο για να συμπράξει στις προσπάθειες για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί και δημιούργησαν τεράστια προβλήματα και ζημιές. Ο κ. Ξάνθος, βρήκε μέσα στα χαλάσματα, 700 ευρώ και σκεπτόμενος με τιμιότητα και ανθρωπιά, παρέδωσε το ποσόν στην Αστυνομία. Αργότερα, βρέθηκε ο κάτοχος.
Ο περιφερειάρχης, τον τίμησε για την πράξη του που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, εξαίροντας την αξιοπρεπή απόφασή του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου