«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είναι σημαντικό τα χρήματα να μένουν στον τόπο μας».
Αυτό δήλωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης με αφορμή το σχέδιο νόμου που έθεσε σε διαβούλευση ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι περιφερειάρχες θα έχουν τη δυνατότητα ολοκληρωμένων επενδύσεων και παρεμβάσεων, αφού θα μπορούν να διαχειριστούν πόρους του νέου ΕΣΠΑ.
«Η διαχείριση των κονδύλιων του νέου ΕΣΠΑ θα παραμείνει στις Περιφέρειες. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Για αυτό δόθηκε μάχη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», δήλωσε ο κ. Γιάννης Φλεβάρης.
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην απόδοση των αποζημιώσεων στους επιχειρηματίες οι οποίοι υπέστησαν πέρσι ζημιές από την κακοκαιρία.
«Δεν έχουν δοθεί ακόμη οι αποζημιώσεις σε αυτούς που επλήγησαν από την κακοκαιρία πέρσι. Υπήρξε δέσμευση από το αρμόδιο υπουργείο ότι έως το τέλος του χρόνου και συγκεκριμένα μέσα στο Δεκέμβριο θα αρχίσει η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους. Το ερώτημα βασάνιζε εδώ και αρκετό καιρό και τους αιρετούς και τους δικαιούχους», τόνισε ο κ. Γιάννης Φλεβάρης.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Φλεβάρη η νέα περιφερειακή αρχή στους πρώτους μήνες της θητείας της δεν κινήθηκε συντηρητικά αλλά «άνοιξε» όλα τα μεγάλα θέματα.
«Η νέα περιφερειακή αρχή δεν κινήθηκε συντηρητικά. Ξεδίπλωσε όλα τα σημαντικά θέματα, όπως το έργο κατασκευής της γέφυρας στην Κρεμαστή, το πλασματικό τεκμαρτό εισόδημα και η μεταφορά των τσιγγάνων. Στόχος είναι να λυθούν χρόνια προβλήματα. Όλοι μαζί θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και θα δίνουμε μάχες», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.
Σε ερώτηση αν έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα που είχε ανακύψει με τη φορολογική ενημερότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εξαιτίας της σύμβασης για την απασχόληση εργαζόμενων της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ, ο κ. Φλεβάρης δήλωσε:
«Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτός ήταν ο λόγος που ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμωνα Ζαννετίδη είχε συναντήσεις με αρμοδίους φορείς στο υπουργείο Ανάπτυξης. Γίνεται προσπάθεια να δοθεί λύση. Δεν υπάρχει ενημερότητα γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην Περιφέρεια καθώς μπλοκάρει τα πάντα».
Σχετικά με τη μεταφορά των τσιγγάνων ο κ. Γιάννης Φλεβάρης δήλωσε πως υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κονδύλια που προβλέπονται από την ΕΕ για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα αν δεν χωροθετηθούν οικισμοί σε Ρόδο και Κω.
«Για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα προβλέπονται διάφορες δράσεις που θα υλοποιηθούν με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν όμως δεν χωροθετηθούν οικισμοί σε Ρόδο και Κω δεν θα δοθούν χρήματα. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα. Είναι ανάγκη να βρεθεί λύση για να μην προκαλούνται και προβλήματα», δήλωσε ο κ. Φλεβάρης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ