Ειδήσεις

Ηχηρό μήνυμα κατά της βίας στην ημερίδα στο Ακταίον

Το δράμα που ζουν εκατοντάδες  γυναίκες  εξαιτίας της βίας που  τους ασκείται από μέλη των οικογενειών τους και όχι μόνο,  αναβίωσε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο «ΑΚΤΑΙΟΝ» από την οργάνωση «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα».
΄Ακρως αποκαλυπτικά για τη διάσταση που έχει προσλάβει το συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν τα βίντεο που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα προκειμένου να πάψουν οι γυναίκες να σιωπούν και να αγωνιστούν  για  να μην τους ασκείται κάθε μορφής βια.
Οι εικόνες σοκάρισαν και προβλημάτισαν το κοινό που συμμετείχε στη συζήτηση που έγινε μετά την προβολή των βίντεο.
Τη συζήτηση που ακολούθησε  συντόνισε η πρόεδρος της Οργάνωσης «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη.
Στις ερωτήσεις των γυναικών  που παρακολούθησαν την ημερίδα  απαντούσαν οι ψυχολόγοι κ.κ. Εύη Μαχαιράκη,   Φλώρα Χατζημανώλη, Αναστασία  Βασιλάκη, Ζωγραφιά Μακαρούνα και η κοινωνιολόγος κ. Κατερίνα Παπαθεοδώρου.
«Όσα παρακολουθήσαμε μας έδειξαν τι μπορεί να συμβαίνει σε  δεκάδες οικογένειες στη Ρόδο. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα για να προβληματιστούμε και να σταματήσουμε να σιωπούμε σε όσα πέφτουν   στην αντίληψή μας», δήλωσαν γυναίκες που παρακολούθησαν τα σχετικά βίντεο.
«Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο  και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.
«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους». Η βία κατά των γυναικών είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών. Σε αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμάται ότι η βία κατά των γυναικών ήταν τόσο σοβαρή αιτία θανάτου και ανικανότητας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, όσο ο καρκίνος. Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία.
Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται.  Τα στοιχεία δείχνουν πως 7 στις 10 γυναίκες – θύματα είναι δευτεροβάθμιας ή και κατώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση καθώς 6 στις 10 γυναίκες που  έχουν υποστεί κακοποίηση  βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση. Περισσότεροι από τους μισούς δράστες  είναι δευτεροβάθμιας  ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης ενώ ένας στους δέκα  εκ των δραστών είναι άνεργος», τόνισε μεταξύ άλλων  στην ομιλία της κ. Χαρούλα Γιαριράνη.
Η πρόεδρος της Οργάνωσης «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» αναφέρθηκε και στις δράσεις που υλοποιήθηκαν σε κεντρικό επίπεδο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
«Τοπικά η  πρόληψη-ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης θα γίνει με καμπάνια ενημέρωσης-για τις μορφές βίας λόγω φύλου (ενδοοικογενειακή βία, traffiddng, βιασμός, κλπ) και μέσα από συνθήματα τύπου «Η σιωπή είναι συνενοχή» θα απευθύνεται και στις κακοποιημένες γυναίκες που διστάζουν να μιλήσουν, ώστε να ενθαρρυνθούν και να απευθυνθούν στην οργάνωση για βοήθεια και υποστήριξη. Μέσα από τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις οργανώσεις θα γίνουν θεματικές συναντήσεις τόσο ανταλλαγής εμπειριών όσο και για την εμπλοκή τους στην διάχυση της πληροφορίας και ενημέρωσης της κοινωνίας», δήλωσε η κ. Γιασιράνη.
Το σχέδιο που υλοποιείται με ευθύνη της οργάνωσης «Γυναίκες χωρίς Σύνορα»  περιλαμβάνει:
1.Πρόληψη-καταπολέμηση και αρωγή και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων («τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα»).
2.Υποστήριξη και αρωγή 10 γυναικών θύματα έμφυλης βίας.
3.Υποστήριξη και αρωγή 20 γυναικών μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, διαζευγμένες ή σε διάσταση.
4.Παροχή υποστήριξης και αρωγής από την οργάνωση και από εξειδικευμένη ομάδα υποστήριξης σε θέματα όπως:
(-) Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρησης
(-) Κοινωνική στήριξη των κακοποιημένων γυναικών.
(-) Νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους.
(-) Παραπομπή ή και συνοδεία των γυναικών στις αστυνομικές και εισαγγελικές
αρχές, στα νοσοκομεία, συμβουλευτικό κέντρο, Ξενώνα και σε άλλες υπηρεσίες.
(-) Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την κοινωνική και οικονομική ένταξη τωνκακοποιημένων γυναικών από άλλους φορείς (Π.Χ. ΟΑΕΔ).
5.Ηλεκτρονική υποστήριξη και συμβουλευτική με αυτοεξυπηρέτηση μέσω της διαδικτυακής πύλης της οργάνωσης ή από τις ιοτοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης
6.Καταπολέμηση στερεοτύπων των φύλων μέσα από τα ΜΜΕ.
7. Η πρόληψη-ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και ενθάρρυνση των κακοποιημένων γυναικών, ώστε να απευθυνθούν στην οργάνωση για βοήθεια και υποστήριξη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου