Ειδήσεις

Ρέτσος: Ποιότητα κι όχι μέτρημα αφίξεων το στοίχημα του τουρισμού

Έμφαση στην ποιότητα κι όχι στην ποσότητα οφείλει να δώσει η ελληνική τουριστική βιομηχανία αλλά και οι κρατικοί φορείς σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γιάννης Ρέτσος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη 28/9 με φόντο την Ακρόπολη, από το 10 όροφο του νέου πολυτελούς αποκτήματος της Αθηναϊκής ξενοδοχίας το Electra Metropolis Hotel.

«Ας σταματήσουμε πλέον να μετράμε κεφάλια και να ασχοληθούμε με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέροντας για άλλη μια φορά ότι ο τουρισμός είναι από τις ελάχιστες ελπίδες για να βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση.
Όπως τόνισε η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλέον δημοφιλείς παγκόσμιους προορισμούς αλλά θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν για την αναβάθμιση του προϊόντος. Υπενθύμισε πάντως ότι ο στόχος των 25 εκατ. αφίξεων που είχε τεθεί από την μελέτη της McKinsey για το 202, καλύφθηκε ήδη από το 2016, είπε και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένα πολύ σημαντικός παγκόσμιος προορισμός.

Χαρακτήρισε, δε, «ευκαιρία» την συμφωνία κυβέρνησης – Fraport για την βελτίωση των βασικών εισόδων τουριστών στη χώρα, των αεροδρομίων, που δίνει το έναυσμα για συνολική βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών σε κάθε προορισμό. Έδειξε, πάντως, ως υπαρκτό τον κίνδυνο του τουρισμού της «παντόφλας». Αυτό, όμως, εάν δεν αξιοποιηθεί η επένδυση της Fraport και δεν υπάρξει στοίχιση όλων σε μια στρατηγική ποιότητας ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος στην κατεύθυνση του μαζικού τουρισμού.

Για τη δε Αθήνα, που ήδη βλέπει το Electra Metropolis να αποτελεί εφαλτήριο αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής του Συντάγματος, σημείωσε έχει να περιμένει πολλά από την την εξέλιξη του διαγωνισμού για το Χίλτον, την αξιοποίηση του Αστέρα αλλά και την μεταβίβαση μέσω πλειστηριασμού του Athens Ledra. Στο μεταξύ τα ξενοδοχεία του Συντάγματος έχουν κλειδώσει υψηλές πληρότητες για όλο το έτος, ενώ η περιοχή Συγγρού και Μιχαλακοπούλου κινούνται με χαμηλότερη ταχύτητα. Τέλος η Ομόνοια συνεχίζει ακάθεκτη την πτωτική της πορεία, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο Αθηναϊκός τουρισμός έχει πολλαπλές ταχύτητες παράλληλες με αυτές της πόλης.

Μαύρα σύννεφα

Ο κ. Ρέτσος δεν παρέλειψε ωστόσο να κρούσει καμπανάκι κινδύνου για το 2017. «Αν και είμαι αισιόδοξος άνθρωπος», είπε ο κ.Ρέτσος, «δεν μπορώ να μην εκφράσω τον προβληματισμό μου για τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τον ουρανό του ελληνικού τουρισμού για την επόμενη χρονιά». Μάλιστα εστίασε την ανησυχία του σε τρεις παράγοντες κινδύνου, το προσφυγικό, την καθυστέρηση στην διαχείριση των κόκκινων δανείων και στο «φρένο» που βάζει ο νέος αναπτυξιακός νόμος στην ένταξη μεγάλων επενδύσεων σε ξενοδοχεία. Επίσης επισήμανε ότι το 2017 αναμένεται ένα come back της Τουρκίας γεγονός που θα εντείνει τον ανταγωνισμό με την αγορά μας.

Για άλλη μια φορά ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι η υπερφορλόγηση υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα, παραδεχόμενος πάντως ότι η η μείωση των φόρων δεν είναι πιθανή. Γιαυτό όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός κινήσεων από την πολιτεία ώστε να διευκολύνει την ανάπτυξη του κλάδου με άλλες δράσεις όπως η στήριξη επενδύσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες έχουν παγώσει σε γενικές γραμμές από την έλλειψη αναπτυξιακών εργαλείων και κακής κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα ζήτησε άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων ενοικιάσεων κατοικιών που μόνο στον κρατικό κορβανά στοιχίζει κατ΄ ελάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ίσα βάρκα ίσα νερά το 2016

Ο κ.Ρέτσος εκτίμησε ότι το 2016 θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2015 σε σχέση με τα έσοδα, μακριά πολύ από τον στόχο για επιπλέον ποσό 1 δισεκ. ευρώ. Ήδη στο 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρατηρείται υστέρηση της τάξης περίπου των 346 εκατ. ευρώ, η οποία λόγω μπορεί να καλυφθεί λόγω καλής πορείας του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, η μείωση των τουριστικών εισπράξεων οφείλεται στη μείωση της μέσης διάρκειας διαμονής των τουριστών, στο γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε από το χαμένο κομμάτι των αφίξεων στην Τουρκία το πιο χαμηλό ποιοτικά, στις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης ως προς τις τιμές που επηρεάζουν το τουριστικό καλάθι. Για παράδειγμα, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά επιβάρυνε κατά 10% το τουριστικό πακέτο, με αποτέλεσμα όσοι ήρθαν στη χώρα μας να περιορίσουν τις δαπάνες τους λόγω αυτής της αύξησης στην τιμή του ταξιδιού τους.

Τέλος, ο κ. Ρέτσος επισήμανε ότι η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί εγκαίρως σε ζητήματα έκδοσης βίζας σε νέες αγορές ακολουθώντας το μοντέλο Ρωσίας. Εκεί υπενθύμισε ότι η ΠΟΞ εγκαίρως είχε επισημάνει κινδύνους. Όπως τόνισε ο κ. Ρέτσος, παρ’ ότι άργησε να δώσει λύση η πολιτεία, υπήρξε η προώθηση της βέλτιστης λύσης που πλέον είναι διεθνές πρότυπο μετά από την παρέμβαση του υπ. Εξωτερικών και του αρμόδιου υπουργού Νίκου Ξυδάκη.

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου