Ειδήσεις

Απόφαση βόμβα: 600 εκατ. χρωστά η Hochtief στο Δημόσιο

Τουλάχιστον 600 εκ. μπορεί να διεκδικήσει για φόρους το ελληνικό δημόσιο από την γερμανική εταιρία Hochtief που διαχειριζόταν το Ελ. Βενιζέλος. Η δικαστική απόφαση.

Δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον γερμανικό κολοσσό «Hochtief», η οποία διαχειριζόταν επί μια εικοσαετία τη λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Η δικαστική απόφαση δέχεται ότι η εταιρία δεν κατἐβαλε στο ελληνικό δημόσιο ΦΠΑ για υπηρεσίες του αεροδρομίου. Το ποσό μόνο για τον ΦΠΑ εκτιμάται σε 600 εκατ. Ευρώ και μπορεί να ανέλθει σε 1 δισ. Ευρώ αν υπολογιστούν άλλες οικονομικές οφειλές της (σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.λπ.)

Συγκεκριμένα, με απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο απορρίπτει τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της γερμανικής εταιρείας ότι το ελληνικό Δημόσιο παραβίασε την «καλή πίστη» ή το ευρωπαϊκό δίκαιο και κρίνει πως με βάση το ελληνικό Σύνταγμα η διεθνής Διαιτησία, στην οποία είχε προσφύγει η γερμανική διοίκηση δεν μπορεί να διαγράψει τα διοικητικά πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί.

Η εταιρεία προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και το 2010 υπέβαλε και αίτηση για υπαγωγή σε διαιτησία ενώπιον του London Court of International Arbitration, αμφισβητώντας το ποσό του ΦΠΑ που της είχαν επιβάλει οι φορολογικές αρχές.

Μάλιστα, δικαιώθηκε από το δικαστήριο του Λονδίνου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών επέμεινε και τελικά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέτασε και απέρριψε την προσφυγή της γερμανικής εταιρείας κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Ακόμα και αν η εταιρεία προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του Εφετείου είναι δεσμευτική και εκτελεστή, ενώ το ΣτΕ μπορεί να την απορρίψει μόνο για τυπικούς και όχι για λόγους ουσίας.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου