Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Η επιδείνωση των δεδομένων σε επιδημιολογικό επίπεδο που προκαλεί επιδείνωση και στο πεδίο της οικονομίας αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει μια σειρά από μέτρα στήριξης της οικονομίας τα οποία έχουν θεσπιστεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ειδικά στο πεδίο του ΦΠΑ έχει θεσπιστεί:

– Η μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις μεταφορές προσώπων από το 24% στο 13% έως και τις 31 Οκτωβρίου 2021.

– Η μείωση του ΦΠΑ στα ροφήματα της εστίασης από το 24% στο 13% έως και τις 31 Οκτωβρίου 2021.

– Η εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ 13% στο 90% του κόστους του τουριστικού πακέτου έναντι 80% που ίσχυε πριν.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση παρατείνεται, βρίσκεται δυνατά στις επιλογές της κυβέρνησης η διατήρηση των μειώσεων. Με δεδομένο επίσης ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, το δημοσιονομικό κόστος της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι περιορισμένο.

Εκτός από τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ εξετάζεται και η θέσπιση πρόσθετων μέτρων στήριξης της ρευστότητας στην οικονομία, όπως:

– Η καταβολή το συντομότερο δυνατό των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Το ποσό το οποίο αναμένεται να καταβληθεί στους συνταξιούχους ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για τρεις κατηγορίες αναδρομικών που περιλαμβάνουν το 11μηνο Ιουνίου 2015 έως και Μάιο 2016, τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν από τον νόμο Βρούτση και των εργαζόμενων συνταξιούχων.

Πηγή : capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ