Ρεπορτάζ

Προκήρυξη διαγωνισμού για το λιμανάκι των Φανών

Προσπάθειες προκειμένου να πραγματοποιηθούν βελτιωτικές παρεμβάσεις στο αλιευτικό καταφύγιο των Φανών, καταβάλλει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο κ. Τσαμπίκο Τσακίρη που μίλησε προς την ‘δ’: ‘Το ΥΕΝ δεν μας επιτρέπει πολλές παρεμβάσεις ούτε εργασίες. Το πρόβλημα το αντιμετωπίσαμε από τις αρχές του τρέχοντος έτους όταν ζητήσαμε σαν Λιμενικό Ταμείο να προχωρήσουμε σε καθαρισμό και αλλαγή κρηπιδωμάτων στο αλιευτικό καταφύγιο των Φανών αλλά το ΥΕΝ δεν μας το ενέκρινε διότι δεν είχαμε περιβαλλοντική μελέτη η οποία κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση. Φυσικά, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση του λιμένα και την σύνταξη της σχετικής μελέτης. Ωστόσο, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στις εργασίες που μας επιτρέπει η Γενική Γραμματεία Λιμένων του ΥΕΝ, όπως ο καθαρισμός – εκβάθυνση του καταφυγίου’.
Ο σχετικός διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για να διεξαχθεί στις 15 Ιουλίου 2014 στο Λιμενικό Ταμείο και έχει προϋπολογισμό 190.000 ευρώ.
Οι εργασίες θα γίνουν με χρηματοδότηση αποκλειστικά και μόνον από πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.
Όπως είναι γνωστό, το αλιευτικό καταφύγιο στις Φάνες παρουσιάζει πολλά λειτουργικά προβλήματα και χρήζει παρεμβάσεων.

‘ Για να προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, πρέπει να καθοριστεί στην περιοχή η Λιμενική Ζώνη και να γίνει το ΛΤΝΔ ιδιοκτήτης του λιμένα’, εξήγησε ο κ. Τσακίρης και πρόσθεσε πως τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη νομιμοποίηση του μικρού αυτού λιμένα.
Θυμίζουμε ότι τόσο οι κάτοικοι όσο και οι ψαράδες της περιοχής έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις διαμαρτυρίες τους για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμανάκι των Φανών. Κυρίως οι αλιείς αντιμετωπίζουν πλείστα όσα προβλήματα εδώ και χρόνια λόγω των κακοτεχνιών που υπάρχουν και φυσικά τα σκάφη δεν έχουν πρόσβαση εκεί.
Παράλληλα, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια διότι δεν μπορεί να προχωρήσει καμία αναπτυξιακή δράση στην περιοχή που να σχετίζεται με το λιμανάκι.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Την ίδια ώρα, τόσο η απερχόμενη δημοτική αρχή όσο και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, εκφράζουν έντονο προβληματισμό αναφορικά με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Λιμένα Ρόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στάθης Κουσουρνάς έχει εκφράσει επανειλημμένα τις επιφυλάξεις του ως προς μια τέτοια επένδυση αφού αυτό θα σημάνει ότι ο ιδιώτης επενδυτής θα μπορούσε να αναλάβει όλα τα λιμενικά έργα, αλλά αυτό θα σημάνει την πλήρη απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα τους, ενώ ενδέχεται να επιβληθούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε εισιτήρια, λιμενικά τέλη κ.λπ. τα οποία θα επιβαρυνθούν οι επιβάτες.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο προβληματισμός του κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ο οποίος βλέπει με ιδιαίτερη επιφύλαξη το ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ‘δ’, ο κ. Χατζηδιάκος έχει αποφασίσει να αναλάβει ο ίδιος την προεδρία του Δημοτικού Λιμενικου Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, όπως και οι προκάτοχοί του, αλλά ούτε καν θέτει το ζήτημα προς συζήτηση -τουλάχιστον προς το παρόν, λόγω πολιτικού κόστους και φυσικά αντιδράσεων με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου