Τοπικές Ειδήσεις

Υπέρ των ταξιτζήδων και κατά της UBER το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου!

Τάχθηκε επίσης κατά της διαχείρισης των παραλιών από την ΕΤΑΔ

Το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των ταξιτζήδων οι οποίοι αντιδρούν έντονα στην άφιξη της πολυεθνικής UBER στο νησί, κάνοντας λόγο για την εκτόξευση του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ενέκρινε ομοφώνως το ψήφισμα που υπέβαλαν στο προεδρείο ο σύνδεσμος ιδιοκτητών ταξί και συνεταιρισμοί ραδιοταξί όπου αναφέρεται ότι υπάρχει από την πλευρά της εταιρείας μία μη σύννομη προσπάθεια δραστηριοποίησής της στο νησί της Ρόδου με ΕΙΧ αυτοκίνητα (εκμισθωμένα Επιβατηγά Ιδιωτικής Χρήσης) με οδηγό.
«Ξεκάθαρα υπέρ» των ταξιτζήδων δήλωσε ότι τάσσεται ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι ιδιοκτήτες και επαγγελματίες οδηγοί ταξί, είναι άνθρωποι νοικοκύρηδες. Βίωσαν το 2020 λοκντάουν, δούλεψαν με επαγγελματισμό για να χτίσουν την καλή εικόνα της Ρόδου με αποτέλεσμα να χαίρει της εκτίμησης των επισκεπτών.
Υπάρχει στη Ρόδο ένας στόλος 400 και πλέον ταξί που είναι σε άριστη κατάσταση. Όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου προσφέρουν άριστες υπηρεσίες. Πασχίζουν για τον προορισμό. Είμαι ξεκάθαρα υπέρ τους. Βοήθησαν ακόμη και στις φωτιές μαζί με αρκετούς άλλους εθελοντές.
Οι εταιρείες αυτές θα έπρεπε να θυμούνται ότι η Ρόδος έπεται και δεν προηγείται όταν θέλουν να πάρουν κομμάτι από την πίτα… Θα πρέπει οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να πάνε παραδίπλα και να αφήσουν τη Ρόδο να επουλώσει τις πληγές της οικονομικής, της υγειονομικής κρίσης, του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης…, να τραβήξει το δρόμο της με αυτούς που ξέρουν πολύ καλά να δίνουν τους αγώνες που πρέπει για να γίνεται η Ρόδος καλύτερη και να πηγαίνει μπροστά.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί κ. Θεοδόσης Καστανίδης δήλωσε ότι: «Όχι μόνο ο κλάδος μας, αλλά όλο το νησί μας από την συγκεκριμένη εταιρεία θα πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά. Ήρθε μια απρόσωπη εταιρεία που δεν γνωρίζει κανείς. Σήμερα η Αστυνομία συνέλαβε έναν οδηγό της που έκανε επικίνδυνους ελιγμούς. Πως θα εξυπηρετούν αυτοί οι άνθρωποι, το κοινό, τι υπηρεσίες θα προσφέρουν; Ήρθαμε στο δημοτικό συμβούλιο για να σώσουμε το νησί μας».


Το ψήφισμα
Στο ψήφισμα που ανέγνωσε ο γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου, Εμμανουήλ Διακοσταμάτης (και που ενέκρινε ομοφώνως το δημοτικό συμβούλιο), αναφέρονται τα εξής:
«Τα διοικητικά συμβούλια του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου, του μεταφορικού συνεταιρισμού ιδιοκτητών Ραδιοταξί Ρόδου ΣΥΝΠΕ και του σωματείου με την επωνυμία Διαγόρας Ραδιοταξί, εκφράζουμε με το παρόν ψήφισμα, το οποίο καταθέτουμε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, την έντονη αντίρρησή μας για την έλευσή της πλατφόρμας ξένων συμφερόντων UBER και για τη μη σύννομη προσπάθεια δραστηριοποίησής της στο νησί της Ρόδου με ΕΙΧ αυτοκίνητα με οδηγό.
Το νησί μας διαθέτει ήδη υπέρ το δέον μεταφορικά μέσα κάθε είδους. Είτε πρόκειται για επιβατηγά αυτοκίνητα ΕΔΧ-Ταξί, είτε πρόκειται για επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης με ή χωρίς οδηγό, είτε για τουριστικά λεωφορεία όλων των κατηγοριών. Ο στόλος των οχημάτων που εξυπηρετεί το ντόπιο επιβατηγό κοινό αλλά και τους επισκέπτες, αποτελείται από νέου τύπου και πολυτελή αυτοκίνητα και είναι στελεχωμένος με οδηγούς που πληρούν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια και που εκτελούν το έργο τους με επαγγελματισμό και ασφάλεια. Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών στο νησί της Ρόδου, είναι φυσικά ή και νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα στην Ελλάδα και δη στη Ρόδο και απασχολούν πλήθος εργαζόμενων που έχουν τα οικονομικά τους συμφέροντα στο νησί.
Η θέση μας αυτή, εκφράζει όλους τους επαγγελματίες στον τομέα των μεταφορών».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων, Στέργος Γιαννάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων, Νίκος Δράκος κ.α.
Η προγραμματική
σύμβαση του Δήμου
Ρόδου με την ΕΤΑΔ
Το θέμα της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της ΕΤΑΔ για τη διαχείριση των παραλιών την επόμενη τριετία, εισηγήθηκε ο δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση, στα τέλη Μαρτίου, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου τάχθηκε κατά της (δια νόμου) μεταφοράς της διαχείριση των παραλιών στην ΕΤΑΔ. Η αιφνίδια ψήφιση διάταξης (άρθρο 71 ψηφισμένου νόμου 23.03.2021) που προβλέπει τη μεταφορά και την ευθύνη διαχείρισης όλων των τουριστικών κτημάτων και ακινήτων από τους ΟΤΑ στην ΕΤΑΔ, προκάλεσε έντονη αναστάτωση στον Δήμο Ρόδου λόγω των ανυπολόγιστων συνεπειών που θα συνεπαγόταν μία τέτοια προοπτική.
Ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης εισηγήθηκε τότε την έκδοση ψηφίσματος για την απόσυρση του επίμαχου άρθρου, το οποίο όπως είπε «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Τοπική Κοινωνία και συνιστά ευθέως ανέλπιστη αντιαναπτυξιακή ενέργεια, που στρέφεται ειδικά κατά του νησιού της Ρόδου και του τοπικού μας τουριστικού προϊόντος». Το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, αποδεχόμενο την πρόταση του κ. Καμπουράκη, ψήφισε ομοφώνως την «άμεση ανάκληση της απόδοσης της διοίκησης διαχείρισης και εκμετάλλευσης των παραλιών του νησιού της Ρόδου στην ΕΤΑΔ με την αφαίρεση της διαχείρισής τους από τους ΟΤΑ».
Υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα συνεχείς διαβουλεύσεις με την ΕΤΑΔ για να βρεθεί η χρυσή τομή και τελικά, έπειτα από προσωπική παρέμβαση του κ. Καμπουράκη συντάχθηκε ένα επτασέλιδο πυκνογραμμένο κείμενο προγραμματικής σύμβασης με την οποία ο Δήμος Ρόδου διατηρεί το δικαίωμα/ την αρμοδιότητα των πλειστηριασμών των πόστων έπειτα από την ολοκλήρωση της άσκησης προτιμησιακών δικαιωμάτων. Δεν παραμένει όμως στο Δήμο η διαχείριση της παραλίας Αφάντου, αφού η ΕΤΑΔ είναι αμετάκλητη στη συγκεκριμένη περίπτωση.
«Η ΕΤΑΔ επιθυμούσε τριμερή συμφωνία με τους ομπρελάδες και με το δήμο Ρόδου σε ρόλο εγγυητή ή μεσάζοντα. Στην περίπτωση όμως αυτή το οικονομικό αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης θα χρειαζόταν την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου. Αυτή η διαδικασία θα απαιτούσε μήνες…», εξήγησε ο κ. Καμπουράκης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑΔ. Δήλωσε ότι η προάσπιση των συμφερόντων του ροδιακού λαού αποτελεί για τον ίδιο και όλη τη δημοτική αρχή ύψιστη προτεραιότητα!
Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, Α. Καμπουράκης ανέφερε τα εξής: «Από την πλευρά μου καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην αντιμετωπιστούν ως μη νοικοκύρηδες, ή να μη γίνουν αντικείμενο προεκλογικής …εκμετάλλευσης, αλλά να αντιμετωπιστούν με το σεβασμό που τους οφείλει η κοινωνία. Δεν κρύψαμε ποτέ την εμμονή μας στο συμφέρον του ροδιακού λαού. Σήμερα καλούμαστε να εγκρίνουμε μία κακή προγραμματική σύμβαση για το δήμο Ρόδου, αλλά σήμερα δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των συμπολιτών μας στην επόμενη Βουλή στο άμεσο μέλλον, έχοντας διασφαλίσει από πριν ότι οι ομπρελάδες θα κατέχουν νόμιμα για τα επόμενα τρία χρόνια τα πόστα των παραλιών. Δεν με κάνει υπερήφανο η προγραμματική σύμβαση αυτή. Μπορώ δω τους συμπολίτες μου στα μάτια και να πω ότι δεν θα τους αφήσουμε στην τύχη τους και ότι θα κάνουμε το αδύνατο δυνατό για να προασπίσουμε τα συμφέροντά τους, όσο και αν κοστίζει αυτό».
Τελικά η προγραμματική σύμβαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς καταψηφίστηκε από τον κ. Τάκη Πότσο. Άμεσα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την άσκηση προτιμησιακών δικαιωμάτων και ότι πιθανότατα έπειτα από δέκα ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί για τα πόστα των παραλιών.
Αναφερόμενος στην φετινή σεζόν, ο δήμαρχος δήλωσε ότι τα πράγματα εξελίσσονται θετικά και ότι η Ρόδος έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί. Χαρακτήρισε επίσης άδικους τους ισχυρισμούς που προέρχονται από ορισμένες πλευρές ότι το νησί δεν ήταν έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου