Επιστολή απέστειλε η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με τις προτάσεις της για την επανεκκίνηση του ελληνικού στίβου σε προπονητικό και αγωνιστικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων για τον covid-19.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν σταδιακή επάνοδο στο προπονητικό και αγωνιστικό πλαίσιο, με βάση πάντοτε τα υγειονομικά δεδομένα και τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων με στόχο τη διεξαγωγή όλων των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων το διάστημα Ιουλίου- Αυγούστου και τη διεξαγωγή διασυλλογικών και περιφερειακών αγώνων από τα μέσα Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα μεγάλα δρομικά γεγονότα του ΣΕΓΑΣ έχουν επαναπρογραμματιστεί για την περίοδο Σεπτέμβριο- Νοέμβριο. Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη, η περαιτέρω στήριξη των αθλητικών σωματείων και των Ομοσπονδιών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, στα οικονομικά τους μεγέθη.

Σχετική επιστολή προς τα σωματεία, απέστειλε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής:

«Κοινή πεποίθηση όλων στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι πως στην Πατρίδα μας η πανδημία είναι υπό έλεγχο χάρις στους χειρισμούς των αρμοδίων Κυβερνητικών και Υγειονομικών Αρχών και Υπηρεσιών, αλλά κυρίως στην ανταπόκριση των Πολιτών στην τήρηση των σχετικών μέτρων.

Βρισκόμαστε λοιπόν λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό των μέτρων της σταδιακής αποκλιμάκωσης και της επανόδου στην κανονικότητα, με επίσης σταδιακά και προσεκτικά βήματα. Ο ΣΕΓΑΣ ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, υπέβαλε στις 24.4.2020 σχετικό υπόμνημα με τις σκέψεις και τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας του Στίβου, προπονητικής και αγωνιστικής, πάντα μέσα στα πλαίσια και τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

Στο υπόμνημα αυτό περιγράφουμε το χρονοδιάγραμμα σταδιακής επανέναρξης των προπονήσεων, αλλά και των αγωνιστικών εκδηλώσεων που νομίζουμε ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να διανύσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, με μια στοιχειώδη δραστηριότητα που θα κρατήσει ζωντανό το οικοδόμημα του Στίβου, δίνοντας παράλληλα σωματική και ψυχολογική διέξοδο στους Αθλητές και τις Αθλήτριες όλων των επιπέδων και όλων των αγωνιστικών ηλικιών.

Από μια απλή ανάγνωση της με αρ. πρωτ. 1649/24.4.2020 επιστολής μας προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού, είναι φανερό ότι στις προθέσεις μας είναι να διεξαχθούν, κατά το δυνατόν, όλα τα Διασυλλογικά και Πανελλήνια Πρωταθλήματα αφού προηγηθεί μια σύντομη σχετικά περίοδος προπόνησης και με διαδικασίες που θα ανταποκρίνονται στις οδηγίες και τους περιορισμούς που θα υποδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές.

Στο σχεδιασμό μας προβλέπεται να κορυφωθεί η αγωνιστική περίοδος με τη συμμετοχή των Εθνικών μας Ομάδων στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών, που σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Βαλκανικής Ομοσπονδίας Στίβου, θα διεξαχθούν τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και τις πρώτες του Σεπτεμβρίου.

Δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε μια αθλητική χρονιά που θα εξασφαλίσει επαρκή προπονητική και αγωνιστική δραστηριότητα για όλο το φάσμα του αθλητικού δυναμικού του Στίβου, μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων της Πολιτείας και τηρώντας απαρεγκλίτως όλα τα μέτρα που θα μας υποδειχθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Θα διοργανώσουμε Διασυλλογικά Πρωταθλήματα, ει δυνατόν, για όλες τις κατηγορίες, σε τοπικό επίπεδο για την αποφυγή, κατά το δυνατόν, δαπανηρών μετακινήσεων και περιορισμένη συμμετοχή, για την αποφυγή συγχρωτισμού και Πανελλήνια Πρωταθλήματα με όρια πρόκρισης από τα Διασυλλογικά και συμμετοχή 12-18 Αθλητών – Αθλητριών σε κάθε αγώνισμα, για την αποφυγή επίσης συγχρωτισμού, σε συνδυασμό με μέτρα προφύλαξης των αθλητών, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών.

Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί να αλλάξουν πολλά πράγματα, για φέτος τουλάχιστον, στις διαδικασίες διεξαγωγής τόσο των προπονήσεων, όσο και ιδιαίτερα των αγώνων. Είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε το περιεχόμενο των προκηρύξεων κατάλληλα, ώστε και οι αγώνες να διεξαχθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς και να ισχύσουν μέτρα προστασίας της υγείας των αθλητών-τριων.

Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε τις αποφάσεις της Πολιτείας και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με κάθε αρμόδιο, προκειμένου να οργανώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για αθλητές και προπονητές, στις προπονήσεις και τους αγώνες.

Ευχόμαστε μόνο να εξελιχθεί ομαλά η αποκλιμάκωση της πανδημίας, ώστε να έχουν νόημα όλα αυτά».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ