ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα παράδοξα με το «καλάθι της νοικοκυράς»-Οι συγκρίσεις με 4 ευρωπαϊκές χώρες

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ακρίβεια-καλάθι

Κι όμως το ελλη­νικό καλάθι είναι φθη­νό­τερο από ορι­σμένα ευρω­παϊκά του­λά­χι­στον από αυτά της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ισπα­νίας, χώρες πάντως στις οποίες ο μέσος μισθός και το κόστος ζωής είναι σαφώς υψη­λό­τε­ρος από την Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη του Ινστι­τού­του Έρευνας Λια­νε­μπο­ρίου Κατα­να­λω­τι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η σύγκριση των μέσων τιμών του ελλη­νι­κού καλα­θιού και του καλα­θιού των υπο­λοί­πων τριών χωρών, δείχνει ότι οι εν λόγω χώρες έχουν ακρι­βό­τερο καλάθι από την Ελλάδα, κατά 32% η Γαλλία, κατά 40% η Αγγλία και 1% η Ισπανία.

Η “ψαλίδα” μεγα­λώ­νει ακόμη περισ­σό­τερο αν αφαι­ρε­θεί ο ανα­λο­γούν ΦΠΑ ανά χώρα. Η σύγκριση των καλα­θιών σε αυτή την περί­πτωση δείχνει ότι οι τρεις χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Ισπανία κατά 7%, η Γαλλία κατά 40% και η Αγγλία κατά 52%. Αυτό είναι απο­τέ­λε­σμα της πολύ μεγάλης δια­φο­ράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρό­κει­ται για τον ΦΠΑ που ανα­φέ­ρε­ται σε τρόφιμα και ποτά).

Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ από τον Ιανουά­ριο 2011 είναι 13% (και 23% για ανα­ψυ­κτικά και χυμούς), σημα­ντικά υψη­λό­τε­ρος από την Αγγλία (0%) τη Γαλλία (10% και 5,5%) και την Ισπανία (10% και 4%), αλλά και τις περισ­σό­τε­ρες χώρες της ΕΕ.

Σε ποια προ­ϊ­ό­ντα είναι πιο φθηνό και σε ποια ακριβό το ελλη­νικό καλάθι

Η έρευνα ωστόσο δείχνει και ορι­σμένα παρά­δοξα: από τις 20 υπο­κα­τη­γο­ρίες προ­ϊ­ό­ντων που συν­θέ­τουν ένα τυπικό καλάθι αγορών, και στις οποίες έγινε η έρευνα τιμών, το ελλη­νικό καλάθι με ΦΠΑ είναι ακρι­βό­τερο σε 11 υπο­κα­τη­γο­ρίες. Πρό­κει­ται για τις κατη­γο­ρίες, αλεύρι, ανα­ψυ­κτικά cola 1,5 lt., γάλα νωπό με μειω­μένα λιπαρά 1 λίτρου, σπο­ρέ­λαιο 1 λίτρο, στιγ­μιαίος καφές 200 γρμ., μαρ­με­λάδα 500 γρμ., πατάτες νωπές 5 κιλά, πατάτες τσιπς, χαρτί υγείας και ψωμί του τόστ.

Αντι­θέ­τως χαμη­λό­τε­ρες είναι οι τιμές στα εξής προ­ϊ­ό­ντα: χυμό τομάτας, χυμό πορ­το­κάλι, μήλα, μεταλ­λικό νερό, μακα­ρό­νια, κρεμ­μύ­δια, κοτό­πουλο νωπό, απορ­ρυ­πα­ντικά ρούχων και πιάτων.

Πρό­κει­ται για προ­ϊ­ό­ντα τα οποία είτε ανήκουν στην πρω­το­γενή παρα­γωγή, όπως ο χυμός τομάτας, τα κρεμ­μύ­δια και τα μήλα, είτε για προ­ϊ­ό­ντα όπου ο αντα­γω­νι­σμός, αγορά ζυμα­ριών, κοτό­που­λου και νερού, και οι προ­σφο­ρές έχουν ενταθεί εν μέσω κρίσης.

Πλέον χαρα­κτη­ρι­στικό παρά­δειγμα απο­τε­λεί η τιμή στα απορ­ρυ­πα­ντικά πιάτων και κυρίως πλυ­ντη­ρίου ρούχων οι οποίες λίγα χρόνια πριν ήταν από τις πιο υψηλές στην Ελλάδα.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.