Ειδήσεις

Εμβολιασμός-Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες 65 – 69 ετών

Από την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 65 – 69 ετών, όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεομιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε πως σήμερα έγιναν ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000. Πιο συγκεκριμένα, 1.065.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%, ενώ 565.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Ακολούθως, τόνισε πως από την 1η Απριλίου μπαίνουμε σε μια νέα φάση, καθώς θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων και συγκεκριμένα πάνω από 1.000, με στόχο να γίνουν τον Απρίλιο 1.500.000 εμβολιασμοί.

Επιπλέον, τόνισε πως την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαρτίου, άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 70-74 ετών, με τον κ. Θεμιστοκλέους να μιλά για «εκπληκτική συμμετοχή», καθώς κλείστηκαν ήδη 230.000 ραντεβού!

Τι ισχύει και τι δεν ισχύει με τα περιστατικά θρομβώσεων

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση ανέφερε στα φαινόμενα των θρομβώσεων και την πιθανή συσχέτιση το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι συνεχίζει την έρευνα για 28 περιπτώσεις σε 17 εκατ. εμβολιασμούς.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε από την πλευρά της ότι περίπου 20 ημέρες η επιστημονική κοινότητα ασχολείται με τη διερεύνηση μίας σπάνιας περίπτωσης με θρομβώσεις και μειωμένα αιμοπετάλια που ενδεχομένως να σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο ΕΜΑ έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού, ξεκαθαρίζοντας πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες. Παράλληλα όμως συνεχίζει όμως συνεχίζει την ενδελεχή έρευνα για το αν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση, σε ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

Σε αυτό το μικρό διάστημα έχουν γίνει αξιόλογα βήματα προόδου τόσο στη διευκρίνηση των περιστατικών, όσο και στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Επίσης έχει εκδοθεί σχετικό φύλλο οδηγιών που περιλαμβάνει τα συμπτώματα: Αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται 7-14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο θωρακικό ή κοιλιακό άλγος, ή επίσης κεφαλαλγία.

Στον επιστημονικό τομέα έχουν γίνει επίσης σημαντικά βήματα και υπάρχει μία βάση όπου μπορεί κανείς να σκεφτεί πώς να διαγνώσει και να αναστείλει αυτά τα φαινόμενα.

Τα θρομβωτικά επεισόδια με το εμβόλια της AstraZeneca, όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, δεν διαφέρουν με αυτά στο γενικό πληθυσμό ούτε αποτελούν αντένδειξη. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι οι παράγοντες αυξημένου κινδύνου, όπως επίσης και η αντίδραση του εμβολιαζόμενου.

Το μήνυμα, όπως πρόσθεσε η ίδια, είναι ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη διάγνωση, τρόπος έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτική αντιμετώπιση.

Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμού σύντομα θα δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει και η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca που αποτελεί ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της Covid-19.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου