ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Μπακαλίστικη» η οικονομική διαχείριση της ΤΕΔΚ!

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΕΔΚΔ
  • «Ακρο­βα­σί­ες» αι­ρε­τών
    για την πα­ρά­καμ­ψη
    των πε­ριο­ρι­σμών
    που θέτει το δη­μό­σιο
    λο­γι­στι­κό

 

Ενα νέο με­γά­λο κε­φά­λαιο στην ει­σαγ­γε­λι­κή έρευ­να των απο­κα­λού­με­νων και ως υπο­θέ­σε­ων «δια­φθο­ράς» στο δη­μό­σιο ανοί­γει μετά την ολο­κλή­ρω­ση του δια­χει­ρι­στι­κού ελέγ­χου στην ΤΕΔΚ Δω­δε­κα­νή­σου.

Πρό­κει­ται για μια ακόμη υπό­θε­ση που έρ­χε­ται να κα­τα­δεί­ξει ότι οι «ακρο­βα­σί­ες» αι­ρε­τών για την αντι­με­τώ­πι­ση των πε­ριο­ρι­σμών, που θέτει στη λει­τουρ­γία της αυ­το­διοί­κη­σης, το δη­μό­σιο λο­γι­στι­κό, απο­τε­λούν ρίσκο που μπο­ρεί να τους φέρει αντι­μέ­τω­πους με σο­βα­ρές κα­τη­γο­ρί­ες.

Η δι­καιο­σύ­νη, θα πρέ­πει γι ακόμη μια φορά να ζυ­γί­σει, αν και κατά πόσον ενέρ­γειες που έγι­ναν είχαν σκοπό την εξυ­πη­ρέ­τη­ση του πο­λί­τη και αν οι προ­θέ­σεις ήσαν αγα­θές ή αν δη­μό­σιο χρήμα χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε για την δη­μιουρ­γία εκλο­γι­κής πε­λα­τεί­ας και όχι μόνο.

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες εν­δεί­ξεις από το πε­ριε­χό­με­νο της πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νης που διε­νήρ­γη­σε  ορ­κω­τή λο­γί­στρια της εται­ρεί­ας «Ελεγ­κτι­κός Κύ­κλος ΕΠΕ», που ήλεγ­ξε το σύ­νο­λο των εσό­δων και των εξό­δων της πε­ντα­ε­τί­ας 2007 – 2011 και επι­κε­ντρώ­θη­κε στις επι­χο­ρη­γή­σεις δια­δη­μο­τι­κών δρά­σε­ων μέσω του φόρου ει­σο­δή­μα­τος και του δη­μο­τι­κού φόρου, θα πρέ­πει να ανα­μέ­νε­ται αρ­μο­δί­ως από την Ει­σαγ­γε­λία Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου η συ­σχέ­τι­ση και  συ­νε­κτί­μη­ση των στοι­χεί­ων που προ­έ­κυ­ψαν από δύο ποι­νι­κές προ­κα­ταρ­κτι­κές εξε­τά­σεις.

Και οι δύο αφο­ρούν στη δια­χεί­ρι­ση πόρων προ­ερ­χό­με­νων από τον ΔΗ­ΦΟ­ΔΩ και τον Φόρο Ει­σο­δή­μα­τος για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση δια­δη­μο­τι­κών δρά­σε­ων από την ΤΕΔΚ Δω­δε­κα­νή­σου, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και ρου­σφε­το­λο­γι­κών πα­ρά­νο­μων προ­σλή­ψε­ων στην ΕΤΑΙ­ΠΡΟ­ΦΥ­ΚΑ

Στην πρώτη δι­κο­γρα­φία, όπως έγρα­ψε η «δη­μο­κρα­τι­κή», εξε­τά­στη­καν οι εμπλε­κό­με­νοι στη χρη­μα­το­δό­τη­ση της ΤΕΔΚ Δω­δε­κα­νή­σου από το φόρο ει­σο­δή­μα­τος αλλά και στην απο­πλη­ρω­μή πα­ρά­νο­μων προ­σλή­ψε­ων προ­σω­πι­κού στην ΕΤΑΙ­ΠΡΟ­ΦΥ­ΚΑ.

Εχει ήδη δια­πι­στω­θεί ότι ο πρώην Δήµος Ατα­βύ­ρου, που δεν υπα­γό­ταν στον έλεγ­χο του Ελεγ­κτι­κού Συ­νε­δρί­ου, χρησιµοποι­ή­θη­κε από την ΤΕΔΚ Δω­δε­κα­νή­σου, για να επι­τευ­χθεί η πα­ρά­τυ­πη χρηµατο­δό­τη­σή της από τον φόρο ει­σο­δήµατος.  Η ΤΕΔΚ Δω­δε­κα­νή­σου κα­τόρ­θω­σε να εντά­ξει στο δυναµικό της ΕΤΑΙ­ΠΡΟ­ΦΥ­ΚΑ 225 ερ­γα­ζοµένους όταν για την πλήρη στε­λέ­χω­ση των πυ­ρο­φυ­λα­κί­ων της απαι­τού­ντο µόλις 108 άτοµα ενώ για τις διοι­κη­τι­κές της υπη­ρε­σί­ες αρ­κού­σαν λι­γό­τε­ροι από 10.

Σύµφωνα µε τις επίσηµες κα­τα­στά­σεις µισθο­δο­σί­ας της εται­ρεί­ας το προ­σω­πι­κό της από 148 άτοµα την 30η Ιου­νί­ου 2010 έφτα­σε στα­δια­κά στα 225, την 30η Σεπτεµβρίου 2010.

Στη δεύ­τε­ρη προ­κα­ταρ­κτι­κή έρευ­να που έχει άμεση συ­νά­φεια με το πρώτο θέμα κα­τέ­θε­σαν 13 µέλη του διοι­κη­τι­κού συµβου­λί­ου της Το­πι­κής Ένω­σης Δήµων και Κοι­νο­τή­των Δω­δε­κα­νή­σου μετά από ανώνυµη κα­ταγ­γε­λία µε την οποία υπο­στη­ρί­ζε­ται ότι η επι­χο­ρή­γη­ση διαδηµοτι­κών δρά­σε­ων από τον ΔΗ­ΦΟ­ΔΩ τυγ­χά­νει πα­ρά­νοµη.

Στην ανώνυµη κα­ταγ­γε­λία ου­σια­στι­κά επα­να­λαµβά­νο­νται οι θέ­σεις που έχουν εκ­φρά­σει επί του θέµατος τόσο ο Ορ­κω­τός Λο­γι­στής κ. Γ. Μα­νώ­λα­ρος όσο και αρµόδιοι των Οι­κο­νοµικών Υπη­ρε­σιών του πρώην Δήµου Ρο­δί­ων ανα­φο­ρι­κά µε την από­δο­ση πο­σο­στού από τον ΔΗ­ΦΟ­ΔΩ στην ΤΕΔΚ Δω­δε­κα­νή­σου.

Στην πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νη, όπως απο­κα­λύ­πτει σή­με­ρα η «δη­μο­κρα­τι­κή», ανα­φέ­ρο­νται συ­μπε­ρα­σμα­τι­κά τα εξής:

-Ως προς τα έσοδα της ΤΕΔΚ Δω­δε­κα­νή­σου

«Η Τ.Ε.Δ.Κ.Δ., κατά την ελεγ­χό­με­νη πε­ρί­ο­δο, έχει λάβει έσοδα από κα­τα­νο­μές του Φόρου Ει­σο­δή­μα­τος (€ 4.144.000,00) και του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. (€ 7.678.508,65), οι οποί­ες δεν προ­κύ­πτουν από σαφή διά­τα­ξη νόμου, αλλά μετά από απο­φά­σεις της γε­νι­κής συ­νέ­λευ­σης της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ.. Η από­δο­ση του προ­ϊ­ό­ντος των ανω­τέ­ρω κα­τα­νο­μών έως την χρήση 2009 εγκρί­νο­νται από την Υπη­ρε­σία του Επι­τρό­που του Ελεγ­κτι­κού Συ­νε­δρί­ου, ενώ για τις χρή­σεις 2009 – 2010 με άμεσο ή έμ­με­σο τρόπο δεν υπο­βάλ­λο­νται τα κον­δύ­λια σε προ­λη­πτι­κό έλεγ­χο, τα οποία ανέρ­χο­νται στο συ­νο­λι­κό ύψος των € 6.876.680,93. Τα ανω­τέ­ρω κον­δύ­λια απο­δί­δο­νται σχε­δόν στο σύ­νο­λό τους σε συν­δέ­σμους και σε αστι­κή μη κερ­δο­σκο­πι­κή εται­ρεία, των οποί­ων η πε­ραι­τέ­ρω διά­θε­ση δεν απο­τε­λεί αντι­κεί­με­νο της πα­ρού­σης πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νης.

Ση­μα­ντι­κός αριθ­μός ενταλ­μά­των του Δήμου Ρο­δί­ων, τα οποία ζη­τή­θη­καν, δεν εντο­πί­σθη­καν στο αρ­χείο του Δήμου και δε μας πα­ρα­δό­θη­καν. Πε­ραι­τέ­ρω ανα­φέ­ρε­ται ότι ένταλ­μα που μας πα­ρα­δό­θη­κε τον Δε­κέμ­βριο του 2014, τον Φε­βρουά­ριο του 2015 δη­λώ­θη­κε από τις Υπη­ρε­σί­ες του Δήμου ότι δεν ανευ­ρέ­θη­κε εκ νέου. Δεν μπο­ρούν να δια­πι­στω­θούν οι αι­τί­ες της ανω­τέ­ρω κα­τα­στά­σε­ως, αλλά προ­ξε­νούν ση­μα­ντι­κές αμ­φι­βο­λί­ες.

Βάσει των στοι­χεί­ων που λά­βα­με εμ­φα­νί­ζε­ται να απο­στέλ­λε­ται ένταλ­μα ποσού € 875.000,00 για έλεγ­χο κατά προ­τε­ραιό­τη­τα στην Υπη­ρε­σία Επι­τρό­που του Ελεγ­κτι­κού Συ­νε­δρί­ου, το οποίο όμως, όπως επι­βε­βαιώ­θη­κε από τη σχε­τι­κή Υπη­ρε­σία, δεν ει­σήλ­θε ποτέ για έλεγ­χο.

Υφί­στα­ται κατά τη χρήση 2009 κα­τα­νο­μή από Φόρο Ει­σο­δή­μα­τος υπερ­βάλ­λο­ντος ποσού €370.000,00 σε σχέση με τα απο­φα­σι­σθέ­ντα από γε­νι­κή συ­νέ­λευ­ση της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ., μετά από σχε­τι­κή από­φα­ση του Δ.Σ. και ει­σή­γη­ση προς την Πε­ρι­φέ­ρεια.

Το πο­σο­στό πα­ρα­κρά­τη­σης υπέρ της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ, βάσει των τρι­μη­νιαί­ων εκ­κα­θα­ρί­σε­ων είναι με­γα­λύ­τε­ρο του 10% των αντί­στοι­χων εσό­δων του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., πο­σο­στό που έχει προσ­διο­ρι­σθεί βάσει απο­φά­σε­ως του τα­κτι­κού συ­νε­δρί­ου της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. στην Κύπρο, επι­κυ­ρώ­θη­κε με την υπ’ αριθμ. 31/8-5-1998 από­φα­ση του δ.σ. της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. και επι­και­ρο­ποι­ή­θη­κε με την από­φα­ση 89/14-6-2009 του ίδιου ορ­γά­νου.

Υφί­στα­νται ει­δι­κές επι­χο­ρη­γή­σεις, στις σχε­τι­κές απο­φά­σεις των οποί­ων πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται ει­δι­κοί όροι, οι οποί­οι δεν εί­μα­στε σε θέση να επι­βε­βαιώ­σου­με εάν απο­λο­γι­στι­κά τη­ρή­θη­καν».

-Ως προς τα έξοδα της ΤΕΔΚ Δω­δε­κα­νή­σου

«Οι κύ­ριες δα­πά­νες αφο­ρούν φο­ρείς άμεσα ελεγ­χό­με­νους από την Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. μέσω των διοι­κη­τι­κών τους συμ­βου­λί­ων, για τους οποί­ους δε δύ­να­ται να επι­βε­βαιω­θεί στο πλαί­σιο της πα­ρού­σας πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νης η χρήση των κον­δυ­λί­ων για τους σκο­πούς τους οποί­ους δί­δο­νται, γιατί θα πρέ­πει να εξε­τα­σθούν τα οι­κο­νο­μι­κά στοι­χεία των αντί­στοι­χων φο­ρέ­ων, όπως του ΠΡΟ­ΤΟΥΡ, της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ, του ΡΟΑΝ κλπ. Το συ­νο­λι­κό ποσό της ανω­τέ­ρω δα­πά­νης ανέρ­χε­ται για την ελεγ­χό­με­νη πε­ρί­ο­δο σε € 15.181.858,46. Η Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. δε λαμ­βά­νει απο­λο­γι­στι­κά στοι­χεία για τα ανω­τέ­ρω ποσά που απο­δί­δει, βάσει της επι­σκό­πη­σης του συ­νό­λου των απο­φά­σε­ων του δ.σ.

Ο ΠΡΟ­ΤΟΥΡ και ο ΡΟΑΝ απο­τε­λούν Σω­μα­τεία, ενώ η ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. αστι­κή μη κερ­δο­σκο­πι­κή εται­ρεία, συ­στα­θεί­σες όλες το 2003, στις οποί­ες η Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. ασκεί άμεσα ή έμ­με­σα διοί­κη­ση. Βάσει των απο­φά­σε­ων υφί­στα­ται αδυ­να­μία από­δο­σης ποσών προς την ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. λόγω της αλ­λα­γής του νο­μι­κού πλαι­σί­ου και απο­φα­σί­ζε­ται η ίδρυ­ση νέας εται­ρεί­ας, η οποία δεν πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε κατά το ελεγ­χό­με­νο διά­στη­μα. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση κα­νέ­νας από τους ανω­τέ­ρω τύ­πους οντο­τή­των δεν πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται στους επι­τρε­πτούς βάσει του άρ­θρου 69 του Ν. 1416/1984, ο οποί­ος είναι πε­ριο­ρι­στι­κά ανώ­νυ­μης εται­ρεί­ας, ενώ απο­τε­λεί αντι­κεί­με­νο δι­κο­νο­μι­κού ελέγ­χου η δυ­να­τό­τη­τα συμ­με­το­χής της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ., άμεσα ή έμ­με­σα, σε αυτές.

Στα κα­τα­στα­τι­κά των ανω­τέ­ρω δύο σω­μα­τεί­ων ορί­ζε­ται ότι ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός τους θα κα­λύ­πτε­ται από συ­νο­λι­κά το 13% των εσό­δων του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. του νη­σιού (ΠΡΟ­ΤΟΥΡ 10% και ΡΟΑΝ 3%), το οποίο είναι οξύ­μω­ρο, δε­δο­μέ­νου ότι οι απο­φά­σεις των γ.σ. και του δ.σ. ορί­ζουν 10% των ει­σπρά­ξε­ων να απο­δί­δε­ται στην Τ.Ε.Δ.Κ.Δ., εκτός εάν απο­δι­δό­ταν στα ανω­τέ­ρω σω­μα­τεία η δια­φο­ρά, απ’ ευ­θεί­ας από τους Ο.Τ.Α., το οποίο θε­ω­ρεί­ται απί­θα­νο.

Βάσει του κα­τα­στα­τι­κού της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ., οι ει­σφο­ρές κα­θο­ρί­ζο­νται με από­φα­ση του δ.σ. της, αλλά με την παρ.ΐβ του άρ­θρου 267 του Ν.3463/2006 (Δ.Κ.Κ.), η Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. θα έπρε­πε να είναι υπεύ­θυ­νη έως του ύψους της συμ­με­το­χής της, ήτοι του 49%, όμως κά­λυ­πτε εξ’ αρχής σχε­δόν το 100% των λει­τουρ­γι­κών δα­πα­νών, και με από­φα­ση του δ.σ. το 2007 εγκρί­θη­κε η σχε­τι­κή από­δο­ση, το οποίο απο­τε­λεί αντι­κεί­με­νο δι­κο­νο­μι­κού ελέγ­χου περί της νο­μι­μό­τη­τας της απο­φά­σε­ως.

Στις ανω­τέ­ρω σχε­τι­κές απο­φά­σεις του δ.σ. πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται και αι­τί­ες επι­χο­ρή­γη­σης ξένες από τον κα­τα­στα­τι­κό σκοπό των ανω­τέ­ρω φο­ρέ­ων.

Χρη­σι­μο­ποιεί­ται το “Ένταλ­μα Προ­πλη­ρω­μής” ως τρό­πος από­δο­σης “Πά­γιας Προ­κα­τα­βο­λής”, με απο­τέ­λε­σμα να μην εμ­φα­νί­ζο­νται ορθά δα­πά­νες στον απο­λο­γι­σμό. Επί­σης δια­πι­στώ­νο­νται ση­μα­ντι­κές κα­θυ­στε­ρή­σεις από­δο­σης λο­γα­ρια­σμού, καθώς και υπο­λοί­πων κατά το κλεί­σι­μο της εκά­στο­τε χρή­σης τα οποία δεν πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στα χρη­μα­τι­κά δια­θέ­σι­μα.

Δεν υπήρ­χε κα­νέ­νας συ­γκε­κρι­μέ­νος τρό­πος πα­ρα­κο­λού­θη­σης από τις υπη­ρε­σί­ες των πα­ρα­στά­σε­ων των μελών του δ.σ. και των υπό­λοι­πων ορ­γά­νων, και πα­ρε­πό­με­να προσ­διο­ρι­σμού και ελέγ­χου των απο­δι­δό­με­νων ποσών κατά το ελεγ­χό­με­νο διά­στη­μα.

Δεν προ­κύ­πτει από τα στοι­χεία που λά­βα­με η ύπαρ­ξη ανα­λυ­τι­κών προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών για δρά­σεις, όπως η διορ­γά­νω­ση ενός συ­νε­δρί­ου. Απο­φα­σί­ζε­ται αρ­χι­κά η πραγ­μα­το­ποί­η­ση της εκά­στο­τε δρά­σης / ενέρ­γειας, και σε ορι­σμέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις ψη­φί­ζε­ται και ένα εν­δει­κτι­κό συ­νο­λι­κό ποσό, και εγκρί­νο­νται απο­λο­γι­στι­κά οι δα­πά­νες που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν χωρίς να συν­δέ­ο­νται με­τα­ξύ τους, ενώ δεν υπάρ­χει συ­νο­λι­κός απο­λο­γι­σμός της εκά­στο­τε δρά­σης με συ­γκέ­ντρω­ση ομοει­δών δα­πα­νών, όπως ενοι­κί­α­σης χώρων, με­τα­φο­ράς, δια­μο­νής, σί­τι­σης, κλπ για την εκά­στο­τε δράση. Έτσι συ­σχέ­τι­ση έγκρι­σης και απο­λο­γι­στι­κής δα­πά­νης δεν δύ­να­ται να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί.

Στα εντάλ­μα­τα επι­συ­νά­πτο­νται ιδιω­τι­κά συμ­φω­νη­τι­κά και βε­βαιώ­σεις εκτέ­λε­σης ερ­γα­σιών, τα οποία συ­νή­θως δε φέ­ρουν ημε­ρο­μη­νία, και ου­σια­στι­κά κα­τα­γρά­φε­ται η απο­λο­γι­στι­κή δα­πά­νη. Η σύ­ντα­ξη αυτή των εγ­γρά­φων είναι απα­ραί­τη­τη προ­κει­μέ­νου να θε­ω­ρεί­ται πλή­ρες το ένταλ­μα πλη­ρω­μής και να δύ­να­ται να εξο­φλη­θεί από το Γ.Π.&Δ., το οποίο εκτε­λεί χρέη τα­μεια­κής υπη­ρε­σί­ας για την Τ.Ε.Δ.Κ.Δ.. Η συ­γκε­κρι­μέ­νη πρα­κτι­κή είναι κοινή για σχε­δόν το σύ­νο­λο των δα­πα­νών που ελέγ­χθη­καν, και αντί­κει­ται στις αρχές χρη­στής δια­χει­ρί­σε­ως μίας οντό­τη­τας.

Ποσό € 12.500,00 έχει απο­δο­θεί κατά τη χρήση 2011 για “Οι­κο­νο­μι­κή Ενί­σχυ­ση Τα­μεια­κών Βοη­θών που ερ­γά­ζο­νται στο Δη­μό­σιο Τα­μείο” χωρίς να υπάρ­χει σχε­τι­κή από­φα­ση του Πε­ρι­φε­ρειάρ­χη, ένα­ντι των υπη­ρε­σιών που προ­σφέ­ρο­νται, αλλά από ελευ­θε­ριό­τη­τα του Δ.Σ..

Στα γρα­φεία της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. ερ­γά­ζο­νταν δύο υπάλ­λη­λοι οι οποί­οι μι­σθο­δο­τού­νταν από την ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. βάσει συμ­βά­σε­ων ορι­σμέ­νου χρό­νου για τα διά­στη­μα 17/5/2004 -1/11/2010, οπότε και ανα­γνω­ρί­σθη­κε ότι συν­δέ­ο­νται με σχέση εξαρ­τη­μέ­νης ερ­γα­σί­ας με την Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. από το Δ.Σ. αυτής, μετά την κοι­νο­ποί­η­ση από­φα­σης από το Πρω­το­δι­κείο Ρόδου, το οποίο έκρι­νε σχε­τι­κά.

Η Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. απο­δί­δει ση­μα­ντι­κού ποσού οι­κο­νο­μι­κές ενι­σχύ­σεις σε διά­φο­ρους φο­ρείς, χωρίς έλεγ­χο διά­θε­σης των ποσών, και σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις κατά πα­ρέκ­κλι­ση του σαφώς προσ­διο­ρι­ζό­με­νου από την νο­μο­θε­σία σκο­πού της.

Υφί­στα­ται από­δο­ση δα­πά­νης για πα­ρά­στα­ση υπέρ Δη­μο­τι­κών Συμ­βού­λων του Δήμου Ρόδου, στους οποί­ους είχαν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί κα­τα­λο­γι­σμοί από το Ελεγ­κτι­κό Συ­νέ­δριο. Η δα­πά­νη αυτή δεν αφορά την Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. και δε θα έπρε­πε να έχει απο­δο­θεί.

Υφί­στα­ται πα­ρο­χή σε είδος προς το προ­σω­πι­κό και σε μη κα­το­νο­μα­ζό­με­να άτομα συ­νο­λι­κού ποσού € 21.580,00 με τη μορφή δω­ρο­ε­πι­τα­γών για χρήση σε σού­περ μάρ­κετ σε πε­ριό­δους εορ­τών, με την έγκρι­ση της δα­πά­νης να πραγ­μα­το­ποιεί­ται απο­λο­γι­στι­κά κατά την εξό­φλη­ση των σχε­τι­κών τι­μο­λο­γί­ων.

Υφί­στα­νται δα­πά­νες κι­νη­τής τη­λε­φω­νί­ας για τις οποί­ες δεν μας πα­ρα­σχέ­θη­καν στοι­χεία των ατό­μων που τις χρη­σι­μο­ποιού­σαν, ενώ και οι δα­πά­νες για την στα­θε­ρή τη­λε­φω­νία κρί­νο­νται υπερ­βο­λι­κές για τον αριθ­μό των ατό­μων που υπη­ρε­τού­σαν στην Τ.Ε.Δ.Κ.Δ.. Πα­ράλ­λη­λα εντο­πί­σθη­κε δα­πά­νη για εναλ­λα­κτι­κό πά­ρο­χο τη­λε­φω­νί­ας, για την οποία δεν εντο­πί­σθη­κε αντί­στοι­χη από­φα­ση δ.σ. για υπο­γρα­φή σχε­τι­κής συμ­βά­σε­ως.

Υφί­στα­νται ση­μα­ντι­κές δα­πά­νες που αφο­ρούν λει­τουρ­γι­κά έξοδα της Υπη­ρε­σί­ας ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. τα οποία θα έπρε­πε να απο­δί­δο­νταν απ’ ευ­θεί­ας από την αντί­στοι­χη υπη­ρε­σία, σύμ­φω­να με τις δια­δι­κα­σί­ες που ισχύ­ουν για τις Δη­μό­σιες Υπη­ρε­σί­ες. Κύρια απο­δο­θεί­σα δα­πά­νη αφορά τα ενοί­κια γρα­φεί­ων ποσού € 2.000,00 το μήνα για τα έτη 2007 – 2009 χωρίς την ύπαρ­ξη σύμ­βα­σης, αλλά απλής πε­ρί­λη­ψης στη δή­λω­ση Ε2 της εκ­μι­σθώ­τριας των σχε­τι­κών μι­σθω­μά­των. Το ύψος του μι­σθώ­μα­τος ανά τε­τρα­γω­νι­κό μέτρο ήταν πολύ με­γα­λύ­τε­ρο σε σύ­γκρι­ση με τα υπό­λοι­πα μι­σθώ­μα­τα στο ίδιο ακί­νη­το.

Υπάρ­χουν πολ­λές δα­πά­νες κα­τα­χω­ρη­μέ­νες σε κω­δι­κούς εξό­δων που δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στη φύση τους, ενέρ­γεια η οποία δεν κα­τέ­στη δυ­να­τό να δια­πι­στω­θεί γιατί πραγ­μα­το­ποιεί­το.

Για την από­δο­ση προς την “Δη­μο­τι­κές Του­ρι­στι­κές Ξεν/κές Επιχ/σεις Ρόδου Α.Ε.” συ­νο­λι­κού ποσού κατά την πε­ρί­ο­δο € 1.198.650,01, υφί­στα­ται γνω­μο­δό­τη­ση του Νο­μι­κού Συμ­βού­λου της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. ότι δεν υφί­στα­νται οι πε­ριο­ρι­σμοί των δια­τά­ξε­ων του άρ­θρου 265 του ν.3463/2006 (οι Α.Ε. των ΟΤΑ δεν επι­χο­ρη­γού­νται άμεσα ή έμ­με­σα από ΟΤΑ) για τις Τ.Ε.Δ.Κ.Δ.. Δεν δυ­νά­με­θα να εκ­φέ­ρου­με άποψη επί της ορ­θό­τη­τας της συ­γκε­κρι­μέ­νης γνω­μο­δο­τή­σε­ως, καθώς και του πώς έχει κρι­θεί νο­μο­λο­γι­κά.

Το ανω­τέ­ρω ποσό των € 1.198.650,01 δό­θη­κε για στή­ρι­ξη των πα­ρο­χών υγεί­ας της Ρόδου βάσει ει­δι­κών επι­χο­ρη­γή­σε­ων που έλαβε η Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. και απέ­δω­σε στη “Δη­μο­τι­κές Του­ρι­στι­κές Ξεν/κές Επιχ/σεις Ρόδου Α.Ε.” άμεσα τη διε­τία 2008-2009. Εκτός ποσού € 300.000,00 για το οποίο υφί­στα­ται προ­γραμ­μα­τι­κή σύμ­βα­ση όλων των εμπλε­κο­μέ­νων μερών και δεν πε­ρι­λαμ­βά­νει την ανω­τέ­ρω εται­ρεία λόγω αδυ­να­μί­ας συμ­με­το­χής κατά τα ορι­ζό­με­να στο άρθρο 265 του 3463/2006, για το υπό­λοι­πο δεν υφί­στα­ται καμία έγ­γρα­φη συμ­φω­νία, ενώ λόγω πα­ρα­κρα­τή­σε­ων κατά την από­δο­ση λόγω χρεών της εται­ρεί­ας στο Δη­μό­σιο, είναι εξαι­ρε­τι­κά απί­θα­νο να απο­δό­θη­κε το σύ­νο­λο του αρ­χι­κού ποσού της επι­χο­ρή­γη­σης για τους ορι­ζό­με­νους σκο­πούς.

Πραγ­μα­το­ποιού­νται προ­μή­θειες ση­μα­ντι­κού ποσού χωρίς να πραγ­μα­το­ποιού­νται οι προ­βλε­πό­με­νες δια­δι­κα­σί­ες προ­μή­θειας.

Σχε­δόν το σύ­νο­λο των απο­δό­σε­ων προς το ΡΟΑΝ έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί χωρίς την κα­τά­θε­ση σε τρα­πε­ζι­κό λο­γα­ρια­σμό, αλλά την από­δο­ση με­τρη­τών ή επι­τα­γής ημέ­ρας, της οποί­ας αντί­γρα­φο δεν τη­ρεί­ται συ­νημ­μέ­νο στο σχε­τι­κό ένταλ­μα. Ση­μειώ­νε­ται ότι η συ­γκε­κρι­μέ­νη ενέρ­γεια ήταν πάγια τα­κτι­κή του Δη­μό­σιου Τα­μεί­ου όταν την εί­σπρα­ξη την πραγ­μα­το­ποιού­σε ο νό­μι­μος εκ­πρό­σω­πος, αλλά δε δια­σφα­λί­ζει την εμ­φά­νι­ση στα βι­βλία του λήπτη.

Υφί­στα­ται από­δο­ση ποσού € 20.000,00 προς το ΡΟΑΝ για από­δο­ση απο­ζη­μιώ­σε­ως υπη­ρε­σια­κού συμ­βου­λί­ου, η οποία βάσει της Υπουρ­γι­κής Από­φα­σης 65567/2007 θα έπρε­πε να βα­ρύ­νει μόνο τους Ο.Τ.Α. Α’ βαθ­μού με την έκ­δο­ση σχε­τι­κών θε­ω­ρη­μέ­νων αρ­μο­δί­ως ενταλ­μά­των.

Αμεί­βο­νται δύο ει­δι­κοί συ­νερ­γά­τες με υπο­γρα­φή ετή­σιων συμ­βά­σε­ων με απ’ ευ­θεί­ας ανα­θέ­σεις, μετά την έγκρι­ση των σχε­τι­κών θέ­σε­ων από την Πε­ρι­φέ­ρεια, για συμ­βα­τι­κά έργα τα οποία ελέγ­χο­νται για την ανα­γκαιό­τη­τά τους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • efalkenburg  /  29.03.2015 13:13

    Οι ίδιοι και οι ίδιοι μπακάληδες είναι πάντα σ’αυτές τις θέσεις. Απορώ με την ανοχή, ή να την πω υποκρισία, του κόσμου στις κομπίνες, την αδιαφάνεια, αλλά και την έλλειψη έργου ενώ από την άλλη διαμαρτύρεται για τον ΔΗΦΟΔΩ. Με αυτήν την νοοτροπία η Ρόδος δεν πάει πουθενά.

  • Νίκος  /  29.03.2015 12:13

    Γιατί από το 2007; Κάνετε ένα ενδελεχή έλεγχο τα τελευταία 25 χρόνια (από το 1990) και θα πιάσετε πολλά ψάρια. Ο όρος «μπακαλίστικη οικονομική διαχείριση» είναι λίαν επιεικής.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.