Ρεπορτάζ

Εκφράζεται ικανοποίηση για το άνοιγμα της εστίασης

Ικανοποίηση για την επαναλειτουργία –έστω και υπό όρους- της εστίασης, εξέφρασε χτες με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.
«Η εστίαση είναι ένας κλάδος που δέχτηκε πολύ μεγάλο πλήγμα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού κ. Πλεύρη, η εστίαση θα επαναλειτουγήσει με τα προβλεπόμενα μέτρα, από την προσεχή Δευτέρα. Αυτό είναι κατ’ αρχήν ένα θετικό στοιχείο, καθώς ειδικά στην Ρόδο, απασχολούνται πάρα πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι έμειναν κυριολεκτικά στον ‘αέρα’, με το άνοιξε – κλείσε και τις ξαφνικές αποφάσεις που λαμβάνονταν με τα μέτρα. Η έστω και μερική επαναφορά στην κανονικότητα είναι θετική, με την έννοια ότι θα επαναλειτουργήσει η εστίαση έστω και με μέτρα. Αυτό θα βοηθήσει αρκετούς εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους, στα εστιατόρια, καφέ, μπαρ και άλλους χώρους που έκλεισαν. Εμείς, ήμασταν εξ αρχής αντίθετοι με το κλείσιμο, αφού προκάλεσε πολλά προβλήματα και ανεργία», όπως ανέφερε.
ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ
Αναφερόμενος στις επαναπροσλήψεις, ο πρόεδρος του ΕΚΡ τόνισε πως έληξε πλέον η προθεσμία (χτες, 28 Ιανουαρίου 2022) για αιτήσεις: «Η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ενώ το Σωματείο της Ρόδου άνοιξε και παράρτημα στ’ Αφάντου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εργαζόμενους για να μην ταλαιπωρούνται. Είναι μια διαδικασία, η οποία χρειάζεται και είναι απαραίτητη η αίτηση επαναπρόσληψης καθώς αποτελεί εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων. Στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις μεταξύ του Σωματείου και της ΕΞΡ για την υπογραφή της νέας Σύμβασης Εργασίας. Διαπραγματευόμαστε για αυξήσεις, αλλά θα δούμε στη συνέχεια τι θα γίνει. Αισιοδοξούμε ότι και οι εργοδότες θα συναινέσουν για να μην οδηγηθούν στη διαιτησία».
-Μία θετική εξέλιξη είναι πως ήδη από την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησαν να κατατίθενται τα ένσημα σε όσους εργαζόμενους ήταν σε αναστολή εργασίας από τον Μάιο και Ιούνιο του 2021 (κάποιες κατηγορίες): «Με παρέμβαση του Σωματείου αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, ξεκίνησε η διαδικασία. Ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα καταβληθεί και το επίδομα ανεργίας, σε όσους ήταν σε εκκρεμότητα», τόνισε ο κ. Εγγλέζος.
ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη με τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία κατέθεσε το ΕΚΡ κατά της διοίκησης της ΔΕΗ για τις προσλήψεις στο νέο εργοστάσιο της Νότιας Ρόδου, ο κ. Εγγλέζος δήλωσε:
«Περιμένουμε να εκδικαστεί η υπόθεση στις αρχές Φεβρουαρίου. Ευελπιστούμε να είναι θετική η έκβαση και να δικαιώσει τις προσπάθειές μας. αυτή είναι μια ύστατη προσπάθεια από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, το Σωματείο Εργαζομένων ‘Ζευς’ της ΔΕΣ και τον Δήμο Ρόδου προκειμένου να δώσουμε να καταλάβει η διοίκηση ότι όταν αναλαμβάνονται δεσμεύσεις θα πρέπει να τηρούνται. Όπως εμείς σαν τοπική κοινωνία έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην ΔΕΗ έτσι πρέπει και η εταιρεία να το κάνει. Εμείς ζητήσαμε να ισχύσει το κριτήριο της εντοπιότητας. Ευελπιστούμε ότι η ΔΕΗ θα πάρει πίσω αυτή την ‘προσβολή’ προς την τοπική κοινωνία της Ρόδου και τους εργαζόμενους, και θα αναθεωρήσει αυτή την προκήρυξη ώστε να δίνει το δικαίωμα στους νέους Ροδίτες να εργαστούν –όπως είχε δεσμευτεί προ πολλού όταν κατασκευάζονταν τα εργοστάσια. Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τους νομικούς, τα σωματεία και τον Δήμο Ρόδου και παρακολουθούμε τις εξελίξεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΡ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου