Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς θα δώσουν την επόμενη Κυριακή τη μάχη για την προεδρία της Κύπρου αφού εξασφάλισαν σήμερα ποσοστό ικανό να τους πάει στο β’ γύρο των εκλογών.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα exit poll. Αναλυτικά ο Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ) έλαβε ποσοστό 35,5% και ο Σταύρος Μαλάς (ΑΚΕΛ) 30,3%. Τρίτος ήρθε ο Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ) με 25,7%. Ποσοστό 5,6% συγκέντρωσε ο Χρίστος Χρίστου (ΕΛΑΜ) και 2,2% ο Γιώργος Λιλλήκας (Συμμαχία Πολιτών). Ακολούθησαν οι Ανδρέας Ευστρατίου (0.22%), Χάρης Αριστείδου (0.19%), Μιχαήλ Μηνά (0.17%) και Χριστάκης Καπηλιώτης (0.10%). Στο 28,6% το ποσοστό της αποχής.

Επισημαίνεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει ποσοστό μεγαλύτερο του 31%, που είχε εξασφαλίσει ο ΔΗΣΥ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και στις εκλογές του 2013 οι Αναστασιάδης και Μαλάς είχαν τεθεί αντιμέτωποι ξανά στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, τότε ο νυν Πρόεδρος είχε συγκεντρώσει το 45,46% στον α’ γύρο, ενώ ο υποψήφιος της Αριστεράς το 26,91%. Στον β’ γύρο, πάντως, ο κ. Αναστασιάδης είχε επικρατήσει με 57,48%, έναντι 42,52% του αντιπάλου του.

Εκτίναξη κατέγραψαν τα ποσοστά του υποψηφίου του ακροδεξιού κόμματος της Κύπρου, του Ε.ΛΑ.Μ, (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο). Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ο τότε υποψήφιος του Ε.ΛΑ.Μ είχε καταλάβει 0,88% ενώ στην σημερινή εκλογική αναμέτρηση ο Χρίστος Χρίστου κατέγραψε ποσοστό κοντά στο 5,6%.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ