Ειδήσεις

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων: «Το έργο στην Πύλη D’ Amboise εξυπηρετεί τους στόχους της ανάπλασης»

Από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδ/νήσου εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με αφορμή τα σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας για το έργο που είναι σε εξέλιξη στην πύλη D’ Amboise, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου έχει να κάνει τις εξής παρατηρήσεις:
● Είναι πρόδηλη η αναγκαιότητα υλοποίησης έργων ανάπλασης στους νησιωτικούς οικισμούς της Δωδεκανήσου, πόσο μάλλον και στην πόλη της Ρόδου.
● Η ανάπλαση στην περιοχή της πύλης D’ Amboise, (ίσως την πιο επιβλητική και από τις πιο σημαντικές πύλες της Μεσαιωνική Πόλης της Ρόδου), εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες και είναι θετικό ότι επιτέλους αυτό το έργο υλοποιείται.

● Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, έπειτα από ενημέρωση επί της σχετικής μελέτης, εκτιμά ότι το έργο εξυπηρετεί τους στόχους ανάπλασης της περιοχής. Εκπονήθηκε από τη Δ/νση Μεσαιωνικής Πόλης, σε συνεργασία με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και επίσης εγκρίθηκε από το ΚΑΣ. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
Η μελέτη επαναφέρει τα βοτσαλωτά στην πλατεία δίπλα στο Καστέλλο (στην περιοχή με τους ζωγράφους) και τον δρόμο μέχρι και τη γέφυρα, διαμορφώνοντας παράλληλα μια λωρίδα στο μέσο της διαδρομής με πλάκες Λάρδου για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, παιδικών καροτσιών, τροχήλατων αποσκευών επισκεπτών κλπ. Είναι κατά την άποψή μας μια προσέγγιση η οποία συνδυάζει την παράδοση με τις σύγχρονες ανάγκες.

Όσον αφορά τους διαδρόμους προς την Τουριστική Σχολή και το «Θέρμαι» (διαδρομή μικροπωλητών), η μελέτη προβλέπει πλάκες Λάρδου, ώστε, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική της έκθεση, ”να είναι διακριτή η διαμόρφωση των δρόμων εντός και εκτός της Μεσαιωνικής Πόλης”. Η διαφοροποίηση των υλικών σε τέτοιες περιπτώσεις είναι θεωρητικά συνεπής ως προς τις αρχές σχεδιασμού των πολεοδομικών και οικιστικών αναπλάσεων.
● Παρ’ όλα αυτά και με αφορμή τους σχολιασμούς από εξειδικευμένους και μη συμπολίτες μας, σε σχέση με το εν λόγω έργο, (και όχι μόνο) επανέρχεται στο προσκήνιο για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα της ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ δημόσιας διαβούλευσης, (που είναι κανόνας σε όλες τις προηγμένες χώρες), για κάθε σημαντική παρέμβαση που γίνεται στην περιοχή μας, ανεξάρτητα από το φορέα, ώστε έγκαιρα και κατά τη διαδικασία σύνταξης της εκάστοτε μελέτης, να λαμβάνονται υπόψη οι όποιες παρατηρήσεις πραγματικά συμβάλλουν στη βελτίωσή της.
Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να διερευνηθεί εν προκειμένω και η λύση της συνέχισης των βοτσαλωτών, στους δρόμους που προαναφέρθηκαν και που τελικά πλακοστρώθηκαν στο σύνολό τους με πλάκες Λάρδου.

● Με βάση τα παραπάνω, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου καλεί εκ νέου όλους του φορείς του τόπου μας, να θέτουν σε δημόσια διαβούλευση όλα τα σημαντικά έργα που προτίθενται να προωθήσουν ώστε μέσα από το διάλογο να προκύπτουν λύσεις που να ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις μιας περιοχής με τεράστια πολιτισμική και αρχιτεκτονική παράδοση. Άλλωστε στην Αρχιτεκτονική και στα ζητήματα αισθητικής γενικότερα δεν υπάρχουν μονοδιάστατες απαντήσεις.
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Σ.Α.Δ.
Η Πρόεδρος
Μαρία Ιωάννου
Η Αντιπρόεδρος
Βούλα Μωραϊτου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου