Ρεπορτάζ

Εικονική ασφάλιση «εργαζομένων» στο ΙΚΑ!

Στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ανατέθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης γι’ ακόμη μια σοβαρή υπόθεση εικονικών ασφαλίσεων μετά την υποβολή μήνυσης από τη διευθύντρια του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου κ. Μ. Κανταζίδου.
Το φαινόμενο τείνει να προσλάβει διαστάσεις μάστιγας και στο νησί της Ρόδου.
Και στη νέα περίπτωση που εξετάζεται, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχώρησε, μέσω των αρμοδίων οργάνων, σε ελέγχους σε εργοδότες που υπέβαλαν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) με υψηλά ημερομίσθια, υψηλά ποσά εισφορών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων τόσο κοινών επιχειρήσεων όσο και οικοδομικών έργων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση.
Μέσω αυτών των ελέγχων, εντοπίστηκαν ενέργειες επιτήδειων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα παροχής ασφάλισης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χωρίς την εξόφληση των απαιτούμενων εισφορών, υπέβαλαν τις ΑΠΔ.

Πιο συγκεκριμένα αρμοδίως διενεργήθηκε έλεγχος στα βιβλία μιας ΕΠΕ, για διαχείριση περιπτώσεων από τις οποίες προκύπτει ότι έχουν υποβληθεί Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ) μέσω διαδικτύου το περιεχόμενο των οποίων δεν ανταποκρίνεται σε πραγματική απασχόληση.
Η ΕΠΕ απογράφηκε στο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. Αρχαγγέλου τον Μάιο του 2006. Δηλώνει έδρα στην Κάλαθο και δύο παραρτήματα στη Νότια Ρόδο.
Φέρεται να παρέχει υπηρεσίες ξενοδοχείου, εστιατορίου και μπαρ με ημερομηνία έναρξης την 18η Μαϊου 2006.

Από την έρευνα προέκυψε ότι είχε μισθώσει τον Δεκέμβριο του 2005 ένα γραφείο για να το χρησιμοποιήσει ως έδρα της στην Κάλαθο, με συμφωνητικό τον Ιούνιο του 2006 μίσθωσε ένα ξενοδοχείο και με ένα δεύτερο τον Ιανουάριο του 2003, ένα δεύτερο.
Από την έρευνα προέκυψε για την έδρα της επιχείρησης στην Κάλαθο ότι πρόκειται για οικία και φέρεται να μην λειτούργησε ποτέ ως τέτοια.
Για το πρώτο παράρτημα της επιχείρησης διαπιστώθηκε ότι το ξενοδοχείο από το έτος 2010 λειτουργεί με άλλη επωνυμία.

Στο δεύτερο παράρτημα βρέθηκαν οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου κλειστές και πληροφορίες από γείτονες ανέφεραν ότι η επιχείρηση έπαψε να λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αφού ελήφθησαν συμπληρωματικές καταθέσεις από εμπλεκόμενους και συμβαλλόμενους με την ΕΠΕ, αποφασίστηκε η αναστολή υποβολής Α.Π.Δ μέσω διαδικτύου.
Ζητήθηκαν παραπέρα από την Διοίκηση Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ-Διεύθυνση Ασφάλισης Εσόδων οι Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις (ip) για τις οποίες έχουν σταλεί οι Α.Π.Δ για την χρονική περίοδο από 04/2006 έως 12/2012.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας να προσκομίσει στοιχεία για την απασχόληση του προσωπικού για την περίοδο 2006-2012.
Από την έρευνα του ΙΚΑ φέρεται να προέκυψε ότι το τελευταίο έτος λειτουργίας της επιχείρησης ήταν το 2009.
Από το έτος 2010 και ύστερα δεν εμφανίζει καμία δραστηριότητα και η ασφάλιση των δηλωθέντων (απασχολούμενων) στις Α.Π.Δ που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, χρονικής περιόδου 04/2010 έως και 12/2012, δεν ανταποκρίνονται σε πραγματική απασχόληση και είναι εικονική.
Η εταιρεία φέρεται να απασχολούσε και να ασφάλιζε 14 εργαζομένους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου