Τοπικές Ειδήσεις

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας Αθηνών και Δήμου Νισύρου

Γεγονός αποτελεί πλέον το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Νισύρου και το Κέντρο Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών.

Σε συγκινησιακό κλίμα και παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, και επίτιμου Δημότη της Νισύρου,  κ. Προκοπή Παυλόπουλου, έλαβε χώρα την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, η τελετή υπογραφής του Μνημονίου στο Μέγαρο της Ακαδημίας κατά την οποία ο Γ.Γ. Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, κ. Χρήστος Ζερεφός και ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος επικύρωσαν τις κοινές προσπάθειες ώστε η Νίσυρος να κερδίσει το στοίχημα της αειφορίας, της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ. Ζερεφός στην εναρκτήρια ομιλία του έκανε αναφορά στην επιστημονική  συνεργασία του με τον Δήμαρχο κ. Χριστοφή Κορωναίο στο παρελθόν. Αναφέρθηκε στη σημασία της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας Αθηνών και του Δήμου Νισύρου και τις προοπτικές που ανοίγονται με την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το ρόλο που μπορεί να παίξει η νησίδα Γυαλί στην ανάπτυξη της Νισύρου.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά στη σπουδαιότητα χρήσης των ΑΠΕ και στο γεγονός ότι η Νίσυρος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο νησιού παγκοσμίως.

Ο Δήμαρχος στην ομιλία του ανέλυσε τη σημασία των ΑΠΕ καιόλων των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στην Ολοκληρωμένη Αξιοβίωτη Ανάπτυξη της Νισύρου και όλων των περιοχών και στη σπουδαία συμβολή που μπορεί να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητής Γιάννης Καλδέλης, ο κ. Παναγιώτης Νάστος, Καθηγητής Κλιματολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Συλλόγων Αττικής κ. Γιάννης Φραγκούλης, ο πρόεδρος της Εταιρίας Νισυριακών Μελετών κ. Κώστας Χαρτοφύλης, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος, κ.α.

Στόχος του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη από το Κέντρο Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών, νομίμως εκπροσωπούμενο από τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, κ. Ζερεφό Χρήστο και ο Δήμο Νισύρου, νομίμως εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Νισύρου κ. Χριστοφή Κορωναίο, είναι η αειφόρος ανάπτυξη της Νισύρου εστιάζοντας  στο σεβασμό του Περιβάλλοντος και στην ενεργειακή αυτονομία με μηδενικές εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Στα πλαίσια του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Νισύρου και του Κέντρου Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, της Ακαδημίας Αθηνών θα διερευνηθούν:

 

1.       Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του υδροθερμικού κρατήρα του ηφαιστείου της Νισύρου στη διαμόρφωση του παρόντος και μελλοντικού κλίματος. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα αποτελεί έναν από τους κύριους φυσικούς ενδογενείς παράγοντες, που επηρεάζουν την κλιματική μεταβλητότητα του γήινου κλιματικού  συστήματος.

2.       Συνδιοργάνωση συμποσίων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα που αφορούν την ενέργεια, το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία.

3.       Συνεργασία σε αντικείμενα που άπτονται των αρμοδιοτήτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, αφορούν τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα και μπορούν να υποστηριχθούν από τα τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα της Ακαδημίας Αθηνών.

4.       Παροχή υποστήριξης της Ακαδημίας Αθηνών σε ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον.

5.       Ειδικά θεματικά σεμινάρια για θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής, γεωλογικού και ηφαιστειακού ενδιαφέροντος, κυκλικής οικονομίας κλπ.

6.       Οι κοινές δράσεις θα υλοποιούνται είτε με ιδίους πόρους των συμβαλλόμενων είτε με εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους.

 

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας είναι προϊόν συζητήσεων μεταξύ των δύο μερών, οι οποίοι συμφώνησαν να συνεργασθούν για την υλοποίηση πρωτοβουλιών και δράσεων, μεταξύ άλλων όπως:

 

 

Στόχος του συμφώνου συνεργασίας είναι η αειφόρος ανάπτυξη της Νισύρου εστιάζοντας  στο σεβασμό του Περιβάλλοντος και στην ενεργειακή αυτονομία με μηδενικές εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων στην ατμόσφαιρα.
Την αξιοποίηση της Ακαδημίας Αθηνών και συγκεκριμένα του Κέντρου Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας ως σημαντικού ερευνητικού, τεχνολογικού και αναπτυξιακού παράγοντα της χώρας με σημαντική και αναγνωρισμένη παρουσία και συμβολή στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι της έρευνας και καινοτομίας, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας και της Ευρώπης.
Την ενίσχυση της Νισύρου ως νησί κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από το ερευνητικό έργο και την τεχνογνωσία της Ακαδημίας Αθηνών.
 

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη της Νισύρου να επωφεληθεί της τεχνογνωσίας και των καινοτόμων τεχνολογιών που παράγει το Κέντρο Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών, ώστε να ενισχυθεί ως νησί της κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης αξιοποιώντας τους τοπικούς φυσικούς και ανανεώσιμους πόρους της Νισύρου, μεταξύ των οποίων είναι η ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια χαμηλής ενθαλπίας, θαλάσσια οικονομία/γαλάζια ανάπτυξη, βιοποικιλότητα κ.α., συμφωνούν, ότι θα εργασθούν από κοινού για την επίτευξη των κοινών στόχων του παρόντος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου