ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι αλλάζει στα Επείγοντα των νοσοκομείων – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ COVID-19

Με ταχύ ρυθμό προ­χω­ρά η ανα­διορ­γά­νω­ση των Τμη­μά­των Επει­γό­ντων Πε­ρι­στα­τι­κών (ΤΕΠ) στις μο­νά­δες υγεί­ας του ΕΣΥ, ένα από τα μεί­ζο­να έργα του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας. Στην αφε­τη­ρία της νέας επο­χής σε ό,τι αφορά τις υπο­δο­μές τους βρί­σκο­νται ήδη κομ­βι­κά νο­σο­κο­μεία, όπως το «Γεν­νη­μα­τάς», ο «Ευαγ­γε­λι­σμός» και το «Ατ­τι­κόν», που «ση­κώ­νουν» με­γά­λο βάρος ασθε­νών στις εφη­με­ρί­ες τους.

Τα συ­γκε­κρι­μέ­να νο­ση­λευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα έχουν ανα­βαθ­μί­σει ή ανα­βαθ­μί­ζουν τις υπο­δο­μές τους με δω­ρε­ές, ωστό­σο μέσα στους πρώ­τους μήνες του νέου έτου­ςα­να­μέ­νε­ται η έναρ­ξη των σχε­τι­κών δια­γω­νι­σμών από το ΤΑΙ­ΠΕΔ για έργα ανα­καί­νι­σης και των άλλων νο­σο­κο­μεί­ων (συ­νο­λι­κά 80). Τα έργα έχουν ορί­ζο­ντα πα­ρά­δο­σης το 2025 και χρη­μα­το­δο­τού­νται από το Τα­μείο Ανά­καμ­ψης.

«Γί­νε­ται ανα­βάθ­μι­ση και ανα­διάρ­θρω­ση των ΤΕΠ, δο­μη­μέ­να στα πρό­τυ­πα των άλλων ευ­ρω­παϊ­κών χωρών. Στην τε­λι­κή μορφή τους θα δια­θέ­τουν ένα τμήμα όπου θα αντι­με­τω­πί­ζο­νται οι ήπια ασθε­νείς που πη­γαί­νουν στα ΤΕΠ νο­σο­κο­μεί­ων ενώ θα μπο­ρού­σαν πι­θα­νό­τα­τα, ει­δι­κά στα αστι­κά κέ­ντρα, να εξυ­πη­ρε­τη­θούν σε Κέ­ντρα Υγεί­ας. Καθώς και ένα τμήμα που θα εξυ­πη­ρε­τεί τους βαριά πά­σχο­ντες. Πα­ράλ­λη­λα, δί­νε­ται έμ­φα­ση στην εξει­δί­κευ­ση της επεί­γου­σας ια­τρι­κής, που είναι πάρα πολύ ση­μα­ντι­κή, γιατί οι για­τροί που έχουν την εξει­δί­κευ­ση αυτή μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σουν και να δώ­σουν πρώ­τες βο­ή­θειες σε οποιο­δή­πο­τε επεί­γον πε­ρι­στα­τι­κό από τα εγκε­φα­λι­κά και τα εμ­φράγ­μα­τα μέχρι σο­βα­ρά τραύ­μα­τα, σώ­ζο­ντας ζωές» λέει στο protothema.gr η ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γός Υγεί­ας, κυρία Μίνα Γκά­γκα.

Στο νο­σο­κο­μείο «Γεν­νη­μα­τάς» το ανα­και­νι­σμέ­νο με δωρεά του ιδρύ­μα­τος Ιω­άν­νη Σ. Λάτση ΤΕΠ λει­τουρ­γεί από τον πε­ρα­σμέ­νο Οκτώ­βριο, πα­ρέ­χο­ντας υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας στους ασθε­νείς στις εφη­με­ρί­ες του υπό νέες, βελ­τιω­μέ­νες συν­θή­κες. Ο όγκος των ασθε­νών στο ΤΕΠ του «Γεν­νη­μα­τάς» ανα­μέ­νε­ται να αγ­γί­ξει τις 100.000 εφέ­τος. Στο και­νούρ­γιο ΤΕΠ υπάρ­χει η κα­τάλ­λη­λη δομή για να γί­νο­νται η υπο­δο­χή, η ανα­μο­νή και η δια­λο­γή, ενώ δεν πη­γαί­νει ο ασθε­νής στον για­τρό, αλλά ο για­τρός στον ασθε­νή. Μά­λι­στα, αξί­ζει να ση­μειω­θεί πως η ανα­καί­νι­ση έγινε ενώ λει­τουρ­γού­σε το νο­σο­κο­μείο και δη σε πε­ρί­ο­δο παν­δη­μί­ας.

Στην ίδια πο­ρεία βρί­σκε­ται και ο «Ευαγ­γε­λι­σμός». Μέσα στο πρώτο δί­μη­νο του έτους ανα­μέ­νε­ται να ξε­κι­νή­σει η ανα­καί­νι­ση του ΤΕΠ του με­γα­λύ­τε­ρου νο­σο­κο­μεί­ου της Ατ­τι­κής, με δωρεά του Ιδρύ­μα­τος Σταύ­ρος Νιάρ­χος, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Σύμ­φω­να με τον σχε­δια­σμό, θα γίνει αρ­χι­κά η με­τα­φο­ρά του ΤΕΠ στο πα­λαιό κτή­ριο του νο­σο­κο­μεί­ου, κάτι που απο­τε­λεί ου­σια­στι­κά το… ήμισυ του έργου, καθώς θα ανα­δια­μορ­φω­θούν οι σχε­τι­κοί χώροι. Στη συ­νέ­χεια θα γίνει η ανα­καί­νι­ση του ΤΕΠ που λει­τουρ­γεί τώρα στο νέο κτή­ριο του νο­σο­κο­μεί­ου και δέ­χε­ται έως και 1.000 ασθε­νείς σε κάθε εφη­με­ρία. Το νο­σο­κο­μείο βρί­σκε­ται σε πυ­ρε­τώ­δεις ερ­γα­σί­ες ανα­καί­νι­σης τα τε­λευ­ταία χρό­νια, σχε­δόν από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας και μετά. Έχει υλο­ποι­ή­σει την ανα­καί­νι­ση των μα­γει­ρεί­ων, των πλυ­ντη­ρί­ων, όλων των τουα­λε­τών (δωρεά των Ελ­λή­νων εφο­πλι­στών σε όλα τα νο­σο­κο­μεία του ΕΣΥ), της Ψυ­χια­τρι­κής κλι­νι­κής και της Μο­νά­δας Τε­χνη­τού Νε­φρού.

Με δωρεά του Ιδρύ­μα­τος Σταύ­ρος Νιάρ­χος ξε­κι­νά στο νο­σο­κο­μείο «Ατ­τι­κόν» η ανέ­γερ­ση κοι­τώ­νων για το προ­σω­πι­κό εφη­με­ρί­ας. Η ολο­κλή­ρω­σή τους θα απε­λευ­θε­ρώ­σει του­λά­χι­στον 50 κλί­νες στο νο­σο­κο­μείο που τώρα δια­τί­θε­νται ως κοι­τώ­νες, κάτι που ανα­μέ­νε­ται να ελα­φρύ­νει και στις «βα­ριές» εφη­με­ρί­ες του «Ατ­τι­κόν» όπου τα ράν­τζα αγ­γί­ζουν και τα 90 κάθε φορά.

«Άμε­σος στό­χος είναι να μην υπάρ­χουν ράν­τζα σε κα­νέ­να νο­σο­κο­μείο, γι’ αυτό γί­νο­νται ει­δι­κές συ­νέρ­γειες με­τα­ξύ νο­σο­κο­μεί­ων ώστε να εξυ­πη­ρε­τού­νται όλοι οι ασθε­νείς και να νο­ση­λεύ­ο­νται αξιο­πρε­πώς σε θα­λά­μους» το­νί­ζει η κυρία Γκά­γκα.

Το θέμα των ράν­τζων πα­ρα­μέ­νει «πληγή» της εφη­μέ­ρευ­σης κά­ποιων νο­σο­κο­μεί­ων. Οι εκα­το­ντά­δες ασθε­νείς που συρ­ρέ­ουν στις εφη­με­ρί­ες τους και οδη­γούν μοι­ραία σε υπερ­πλη­ρό­τη­τα και ανά­πτυ­ξη επι­κου­ρι­κών κλι­νών, όπως ονο­μά­ζο­νται τα ράν­τζα από τους αρ­μό­διους, δί­νουν με τον δικό τους τρόπο ψήφο εμπι­στο­σύ­νης στα νο­ση­λευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα. Μά­λι­στα, το κύμα των ιο­γε­νών λοι­μώ­ξε­ων του ανα­πνευ­στι­κού που έχει απλω­θεί στη χώρα, επι­δει­νώ­νει ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο την κα­τά­στα­ση κι έρ­χε­ται να προ­σθέ­σει με­γα­λύ­τε­ρο όγκο ασθε­νών. Η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας σε συ­νερ­γα­σία με τους επι­κε­φα­λής των ΥΠΕ και τους διοι­κη­τές των νο­σο­κο­μεί­ων ανα­ζη­τεί επεί­γου­σες λύ­σεις για την εξά­λει­ψη των ράν­τζων. Μά­λι­στα, το θέμα συ­ζη­τή­θη­κε και στο Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου την πε­ρα­σμέ­νη Πα­ρα­σκευή σε σύ­σκε­ψη που έγινε υπό τον Πρω­θυ­πουρ­γό, κ. Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη με τη συμ­με­το­χή του υπουρ­γού Υγεί­ας, κ. Θάνου Πλεύ­ρη, της ανα­πλη­ρώ­τριας υπουρ­γού, κυ­ρί­ας Μίνας Γκά­γκα, του γε­νι­κού γραμ­μα­τέα Υπη­ρε­σιών Υγεί­ας, κ. Ιω­άν­νη Κω­τσιό­που­λου και του γε­νι­κού γραμ­μα­τέα Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας (ΠΦΥ), κ. Μά­ριου Θε­μι­στο­κλέ­ους.

Οι προ­τά­σεις που έχουν συ­ζη­τη­θεί για τη δια­χεί­ρι­ση των ράν­τζων εστιά­ζουν είτε στις συ­νέρ­γειες νο­σο­κο­μεί­ων είτε στην αλ­λα­γή των ομά­δων εφη­με­ρευό­ντων νο­σο­κο­μεί­ων. Πα­ράλ­λη­λα, με­λε­τά­ται η δη­μο­σιο­ποί­η­ση των Κέ­ντρων Υγεί­ας που μπο­ρούν να υπο­δε­χθούν ασθε­νείς, με βάση τις ει­δι­κό­τη­τες και τα ερ­γα­στή­ρια που δια­θέ­τουν, κατά το πρό­τυ­πο των εφη­με­ρευό­ντων νο­σο­κο­μεί­ων. Υπάρ­χουν Κέ­ντρα Υγεί­ας στο λε­κα­νο­πέ­διο, όπως εκεί­νο της Λε­ω­φό­ρου Αλε­ξάν­δρας, του Βύ­ρω­να, του Πε­ρι­στε­ρί­ου, της Ανα­το­λι­κής Ατ­τι­κής, που θε­ω­ρεί­ται ότι μπο­ρούν να κα­λύ­ψουν τις ανά­γκες των ηπιό­τε­ρων πε­ρι­στα­τι­κών αντί αυτά να συρ­ρέ­ουν στα νο­σο­κο­μεία και να ανα­μέ­νουν ώρες για την ια­τρι­κή επί­σκε­ψη.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση στό­χος είναι η ανα­κα­τα­νο­μή του βά­ρους που δέ­χο­νται συ­γκε­κρι­μέ­να νο­σο­κο­μεία. Σε ό,τι αφορά τις συ­νέρ­γειες εξε­τά­ζε­ται κατά πε­ρί­πτω­ση είτε η συ­νερ­γα­σία με άλλο νο­σο­κο­μείο του ΕΣΥ είτε με ιδιω­τι­κό. Στη δεύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση, θα επα­να­λη­φθεί ου­σια­στι­κά το μο­ντέ­λο δια­χεί­ρι­σης που ακο­λου­θή­θη­κε κατά τις δύ­σκο­λες φά­σεις της παν­δη­μί­ας κο­ρω­νοιού όταν τα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία που δέ­χο­νταν τα γε­νι­κά πε­ρι­στα­τι­κά, πλην κο­ρω­νοιού, εφη­μέ­ρευαν μαζί με ιδιω­τι­κή κλι­νι­κή.

Στο «Ατ­τι­κόν» για πα­ρά­δειγ­μα εξε­τά­ζε­ται η συ­νέρ­γεια με το κο­ντι­νό νο­σο­κο­μείο «Αγία Βαρ­βά­ρα», το οποίο ήδη έχει αξιο­ποι­η­θεί μετά τον πα­ρο­πλι­σμό του το 2013 στην πε­ρί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, νο­ση­λεύ­ο­ντας ασθε­νείς με λοί­μω­ξη covid. Έχει ανα­και­νι­σθεί μία κλι­νι­κή 52 κρε­βα­τιών και θε­ω­ρεί­ται ότι θα μπο­ρού­σε να απορ­ρο­φά ασθε­νείς από το υπερ­φορ­τω­μέ­νο «Ατ­τι­κόν». Εξε­τά­ζε­ται επί­σης και το σε­νά­ριο της συ­νέρ­γειας με ιδιω­τι­κή κλι­νι­κή με­γα­λύ­τε­ρης δυ­να­μι­κό­τη­τας, ενώ συ­ζη­τεί­ται και το εν­δε­χό­με­νο αλ­λα­γής στα εφη­με­ρεύ­ο­ντα νο­σο­κο­μεία της πε­ριο­χής ώστε να μην επι­βα­ρύ­νε­ται τόσο το «Ατ­τι­κόν». Για την απο­φόρ­τι­ση του Ευαγ­γε­λι­σμού από τα ράν­τζα εξε­τά­ζε­ται η συ­νερ­γα­σία με το κο­ντι­νό ΝΙΜΤΣ, όπως και του Λαϊ­κού με το νο­σο­κο­μείο Παμ­μα­κά­ρι­στος.

Πηγή protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.