Τοπικές Ειδήσεις

Πάνω από 9.000 πινακίδες κυκλοφορίας κατατέθηκαν ήδη στη ΔΟΥ Ρόδου

Πάνω από 9.000 πινακίδες κυκλοφορίας κατατέθηκαν μέχρι και χθες, 27 Δεκεμβρίου, στην Δ.Ο.Υ. Ρόδου από τους ιδιοκτήτες οχημάτων. Αυτό δήλωσε χθες στην «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Ρόδου κ. Νίκος Καλογερόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων στην απόφαση κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πινακίδων που κατατέθηκαν φέτος παρουσιάζει μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» το 2018 κατατέθηκαν 8.500 πινακίδες, ενώ εκτιμάται ότι φέτος η ΔΟΥ Ρόδου θα δεχθεί μέχρι και 10.000. Η «χρονιά ρεκόρ» ήταν ωστόσο το 2017, καθώς είχαν κατατεθεί 12.000 πινακίδες κυκλοφορίας περίπου, ενώ το 2016 κατατέθηκαν 6.700. «Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, έχουν κατατεθεί στην Δ.Ο.Υ. Ρόδου πάνω από 9.000 πινακίδες κυκλοφορίας Ι.Χ. οχημάτων. Από αυτές, οι μισές περίπου ανήκουν σε επιχειρήσεις, κυρίως σε γραφεία rent a car.
Οι επαγγελματίες σπεύδουν να τις καταθέσουν λόγω του χειμώνα που οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και να τις πάρουν πίσω λίγο πριν την έναρξη της σεζόν –τον Απρίλιο», εξήγησε ο κ. Καλογερόπουλος.
Από εκεί και πέρα, οι ιδιώτες καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους για πολλούς άλλους λόγους: είτε επειδή έχουν παλαιά αυτοκίνητα με βλάβες, είτε επειδή φεύγουν στο εξωτερικό και επιστρέφουν το καλοκαίρι για την σεζόν, ή ακόμη επειδή διαθέτουν δεύτερο όχημα. Πάντως μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών αδυνατεί απλά να πληρώσει τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας.
Να σημειωθεί ότι φέτος στην Δ.Ο.Υ. Ρόδου και στο αρμόδιο τμήμα που εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες οχημάτων, δεν σημειώθηκαν ουρές ούτε προβλήματα, όπως συνήθως γινόταν άλλες χρονιές, τέτοια εποχή.
Σημειώνεται, ότι μέχρι και την Τρίτη, παραμονή πρωτοχρονιάς, στο αρμόδιο τμήμα της Δ.Ο.Υ. Ρόδου, οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους. εφόσον δεν επιθυμούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Να σημειωθεί ακόμη, ότι όποιος καταθέσει πινακίδες μπορεί να τις πάρει πίσω ανά πάσα στιγμή, πληρώνοντας μόνον τα τέλη κυκλοφορίας. Στην περίπτωση που ο υπόχρεος δεν καταβάλει το ποσό (με βάση την Ταυτότητα Οφειλής από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ), θα υποχρεωθεί να πληρώσει διπλάσιο ποσό των αναλογούντων τελών.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για την κατάθεση πινακίδων
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το όχημα αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:
-Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
-Πινακίδες
-Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ
-Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους
-Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
-Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης
-Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου