ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντυπωσιασμένος ο τουρκικός Τύπος από την προοπτική ανακατασκευής στην Ρόδο του «Κολοσσού»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΝΕΟΣ

Εντυ­πω­σί­ασε τους Τούρ­κους το σχέδιο ομάδας αρχι­τε­κτό­νων να ξανα­στή­σουν – με πολύ μεγα­λύ­τερο ύψος και δια­φο­ρε­τική μορφή- το άγαλμα του Κολοσ­σού της Ρόδου και χθεσινό δημο­σί­ευμα της Cumhuriyet ανα­φέ­ρει ότι αυτό θα μπορεί να το δια­κρί­νει κάποιος και από τα τουρ­κικά παράλια!

Πρό­κει­ται για πρω­το­βου­λία για ανα­κα­τα­σκευή του Κολοσ­σού της Ρόδου στο λιμάνι της Ρόδου αλλά και για τη λει­τουρ­γία σχε­τι­κού μου­σείου στο γιγά­ντιο κτιριο-άγαλμα, που ξεκί­νησε σε πανευ­ρω­παϊκό επίπεδο με τη συμ­με­τοχή νεαρών επι­στη­μό­νων.για το νέο άγαλμα .

Τι γράφει η Cumhuriyet

Για αυτό το σχέδιο, η τουρ­κική εφη­με­ρίδα Cumhuriyet ανα­φέ­ρε­ται χθες σε είδηση με τίτλο «250 εκατ ευρώ το νέο άγαλμα στη Ρόδο».

Ανα­φέ­ρει δε ότι στην είσοδο του λιμα­νιού της Ρόδου, όπου χιλιά­δες χρόνια πριν ορθώ­θηκε ο Κολοσ­σός της Ρόδου, άγαλμα που θεω­ρού­νταν ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιό­τη­τας αλλά κατα­στρά­φηκε πριν περίπου 2000 χρόνια , ανα­γεί­ρε­ται πλέον ένα νέο άγαλμα, 135 μέτρων, πεντα­πλά­σιο στο ύψος από το αρχικό. Για την κατα­σκευή του,γράφει, η Ελλάδα, αν και διέρ­χε­ται περίοδο οικο­νο­μι­κής κρίσης, δαπά­νησε από τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της το ποσό των 250 εκατ ευρώ.

Το άγαλμα, που μπορεί να το δια­κρί­νει κάποιος και από τα τουρ­κικά παράλια, θα αφιε­ρω­θεί στην ειρήνη και την ευη­με­ρία, κατα­λή­γει το δημο­σί­ευμα της Cumhuriyet που δεν κρύβει εντυ­πω­σια­σμό και αμη­χα­νία….

Για το θέμα της χρη­μα­το­δό­τη­σης του πρό­τζεκτ ο κ Αρης Πάλλας έχει πει ότι » έχουμε ήδη βρει χρη­μα­το­δό­τηση. Είναι πολλοί εκείνοι που είναι πρό­θυ­μοι να στη­ρί­ξουν αυτό το έργο για να δουν το όνομά τους μαζί με όλων εκείνων οι οποίοι έκαναν αυτό το όνειρο πραγ­μα­τι­κό­τητα, γραμ­μένο στις κολώνες του κτιρίου (όπως προ­τεί­νε­ται στη μελέτη). Ήδη, ανέφερε, μετά τη δημο­σιο­ποί­ηση των σχεδίων έχουμε αρκετό ενδια­φέ­ρον από εται­ρείες και της Ελλάδας και του εξω­τε­ρι­κού, που θα τους ενδιέ­φερε να υπο­στη­ρί­ξουν την προ­σπά­θεια».

Δηλαδή η χρη­μα­το­δό­τηση θα είναι ιδιω­τική ,με ένα είδος χορη­γίας για να χαρα­χθεί το όνομα του, ας πούμε, δωρητή, στις κολώνες και να το βλέπουν τα εκα­τομ­μύ­ρια των επι­σκε­πτών…

Το μεγα­λύ­τερο άγαλμα στον κόσμο- φάρος, μουσείο, βιβλιο­θήκη και πολι­τι­στικό κέντρο!

Ο αρχαίος Κολοσ­σός της Ρόδου, το ύψους 30 μέτρων σιδε­ρέ­νιο/χάλκινο άγαλμα που ήταν αφιε­ρω­μένο στο θεό Ήλιο, έστεκε στη θέση του για 54 χρόνια μέχρι που κατα­στρά­φηκε από σεισμό το 227 π.Χ.

Ο σύγ­χρο­νος Κολοσ­σός θα είναι ύψους 150 μέτρα και φυσικά θα είναι με την πλέον αντι­σει­σμική τεχνο­λο­γία στις κατα­σκευές! Αν το έργο υλο­ποι­η­θεί θα είναι το μεγα­λύ­τερο άγαλμα στον κόσμο, ενώ παράλ­ληλα θα λει­τουρ­γεί ως φάρος, μουσείο, βιβλιο­θήκη και πολι­τι­στικό κέντρο στην είσοδο του λιμα­νιού, δίνο­ντας νέα πνοή στο νησί, κάνο­ντάς το του­ρι­στικό αξιο­θέ­ατο και επι­σκέ­ψιμο για 12 μήνες το έτος!.

Η ομάδα, όπως ανα­φέ­ρε­ται στην ιστο­σε­λίδα που έχει δημιουρ­γή­σει στη διεύ­θυνση colossusrhodes.com, «παρα­κο­λου­θώ­ντας την αυξη­μένη ανεργία να γκρε­μί­ζει τα όνειρα και τις φιλο­δο­ξίες μιας ολό­κλη­ρης γενιάς, έθεσε ως στόχο τη δημιουρ­γία μιας ομάδας, απο­τε­λού­με­νης από νέους συνα­δέλ­φους από δια­φο­ρε­τι­κές ευρω­παϊ­κές χώρες, οι οποίοι μοι­ρά­ζο­νται κοινές ιδέες και οράματα».

Ο κύριος στόχος, της πρω­το­βου­λίας, είναι η πορεία προς μια νέα κατεύ­θυνση, με σκοπό την παρου­σί­αση λύσεων στα αδιέ­ξοδα που οδήγησε η οικο­νο­μική κρίση και τα οποία στά­θη­καν εμπόδιο για χιλιά­δες νέους, ανα­γκά­ζο­ντάς τους να φεύγουν στο εξω­τε­ρικό».

Έσοδα έως 2 δις ευρώ ετησίως

Τις τελευ­ταίες εβδο­μά­δες πρό­κει­ται για ένα από τα πιο πολυ­συ­ζη­τη­μένα θέματα στη Ρόδο -και όχι μόνο Το δημο­σί­ευμα της τουρ­κι­κής εφη­με­ρί­δας είναι ενδει­κτικό). Από τη στιγμή που δημο­σιεύ­θη­καν τα σχέδια για την ανα­βί­ωση του Κολοσ­σού, το ενδια­φέ­ρον για το συγκε­κρι­μένο πρό­τζεκτ «εκτο­ξεύ­θηκε» κατα­κό­ρυφα.Η ομάδα που είναι πίσω από το φιλό­δοξο πρό­τζεκτ της ανα­κα­τα­σκευής του Κολοσ­σού της Ρόδου δηλώνει έτοιμη να αντι­με­τω­πί­σει τα πάντα (σχεδόν…) εκτός από τη γρα­φειο­κρα­τία. Μπο­ρούμε να συγκε­ντρώ­σουμε τα χρήματα, ζητάμε τη στήριξη των Αρχών για να κινη­θούμε θεσμικά, έχουν πει οι νεαροί επι­στή­μο­νες, τονί­ζο­ντας ότι ο σύγ­χρο­νος Κολοσ­σός μπορεί να απο­φέ­ρει έσοδα έως και 2 δισε­κα­τομ­μυ­ρίων ευρώ ετησίως,με βάση τους υπο­λο­γι­σμούς τους!

Ο αρχι­τέ­κτο­νας Άρης Πάλλας, έχει πει πως <<δικιά μας φιλοδοξία είναι ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια που θα μείνει στα χαρτιά. Γι’ αυτό και επενδύουμε καθημερινά εδώ και τρία χρόνια, χρόνο από τη ζωή μας και χιλιάδες ευρώ για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.Προτείνουμε την κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου, έξω από την πόλη, στο λιμάνι με διαφορετικό μέγεθος και μορφή. Το κτίριο αυτό θα ακουμπά-εδράζεται μόνο σε τρία σημεία, αφήνοντας τη γύρω περιοχή ελεύθερη, χωρίς να εμποδίζει ούτε την κίνηση των πλοίων ούτε τη θέα των υπόλοιπων κτιρίων της περιοχής. Αντισεισμικό και με πάνελ ενεργειακής αυτονομίας Αλλοι από τους συντελεστές αναφέρουν ότι ο σύγχρονος Κολοσσός θα είναι ένα έργο απολύτως ασφαλές, ένα σύγχρονο κτίριο, αντισεισμικό και απόλυτα οικολογικό, διότι θα καλύπτεται με πάνελ που θα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια και θα διασφαλίζουν την ενεργειακή του αυτονομία. Από την στιγμή που το πρότζεκτ μπει σε διαδικασία υλοποίησης θα χρειασθούν περίπου 2 με 4 χρόνια για την ολοκλήρωσή του, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει τη λειτουργία του λιμανιού. Και αυτό διότι η κατασκευή θα στηρίζεται σε βάσεις που θα είναι μέσα στη θάλασσα, ενώ ο νέος Κολοσσός θα κατασκευαστεί σε ένα χώρο μακριά από το λιμάνι και θα μεταφέρεται κομμάτι κομμάτι στο σημείο. Πηγή : pronews.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.