Συνεντεύξεις

Ιωάννης Γ. Πάππου: «Θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου»

Την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος για το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα σύσσωμης της επιμελητηριακής κοινότητας για άρση του πλαφόν των δύο θητειών, ανακοινώνει σήμερα μέσω της συνέντευξής του στη «δημοκρατική», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Γεωργίου Πάππου.
Στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του γνωστοποιεί μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για το αμέσως επόμενο διάστημα, αναφέρεται στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης νομού Δωδεκανήσου που αποτελεί τομή για την τοπική οικονομία και το τοπικό επιχειρείν και βάζει οριστικό τέλος στις φημολογίες που τον θέλουν να θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος Ρόδου.
• Κύριε πρόεδρε, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από την συμμετοχή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του μοναδικού φορέα που συμμετείχε από την Ελλάδα, στην διεθνή έκθεση θαλάσσιου τουρισμού Grand Pavois στη Γαλλία που ολοκληρώνεται σήμερα και την επισκέφθηκαν χιλιάδες κόσμου και φέτος. Τι αποκομίσατε κατά την παρουσία σας εκεί, πώς ήταν το κλίμα;
Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στην Grand Pavois που αποτελεί μια από τις πέντε σημαντικότερες εκθέσεις τουρισμού στον κόσμο, εντάσσεται στο πλαίσιο της επένδυσης του φορέα μας στην εξωστρέφεια και στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ιδίως στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά από την περίοδο της πανδημίας. Τα νησιά μας είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τον θαλάσσιο τουρισμό που αποτελεί ισχυρό πυλώνα στον τομέα των ταξιδίων, γι’ αυτό και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου επενδύει στην ανάπτυξή του με οδηγό το τρίπτυχο «yachting, sailing, water sports». Η συμμετοχή μας στο διεθνές ναυτικό σαλόνι στη Γαλλία ανέδειξε τα νησιά μας σε ένα ευρύ κοινό που επιλέγει τον θαλάσσιο τουρισμό και το ενδιαφέρον τόσο από τους επισκέπτες όσο και από παράγοντες με τους οποίους είχαμε σειρά επαφών ήταν εντυπωσιακό. Μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι μια από τις βασικές αγορές μας και στον θαλάσσιο τουρισμό και ειδικά στην μετά covid περίοδο αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη, οπότε η παρουσία μας εκεί ήταν απολύτως στοχευμένη. Παραλλήλως, επειδή πρόκειται, όπως προαναφέραμε για διεθνή έκθεση, στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου δεχθήκαμε επισκέψεις από ενδιαφερόμενους επισκέπτες αλλά και παράγοντες του τουρισμού και άλλων χωρών κι είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε όλα τα πλεονεκτήματα και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχουν τα νησιά μας. Πρέπει να σας πω ότι με ιδιαίτερη χαρά έβλεπα τους επισκέπτες στο περίπτερό μας να κρατούν στα χέρια τους τον οδηγό yachting που προσφάτως εκδώσαμε ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και ο οποίος αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για όποιον επιθυμεί να επισκεφθεί τα νησιά μας. Επιστρέψαμε ικανοποιημένοι από την παρουσία μας στην Grand Pavois και πλέον οργανωνόμαστε για την επόμενη μεγάλη έκθεση θαλάσσιου τουρισμού που θα διεξαχθεί στο Dusseldorf στις 21-29 Ιανουαρίου 2023 όπου και εκεί το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα έχει το δικό του περίπτερο εκπροσωπώντας τα νησιά μας και τις επιχειρήσεις-μέλη μας. Παραμένοντας συνεπείς στις εξαγγελίες και στον προγραμματισμό μας απέναντι στα μέλη μας, ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου επενδύουμε στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως επιβάλλουν εξάλλου και οι συνθήκες.


• Με έμφαση στον θαλάσσιο τουρισμό όπως γίνεται αντιληπτό.
Σωστά, με έμφαση στον θαλάσσιο τουρισμό διότι στα νησιά της Δωδεκανήσου μπορούν τόσο στο καθένα ξεχωριστά όσο και μέσω του island hopping οι επισκέπτες μας να γνωρίσουν ιδιαίτερους προορισμούς, να δοκιμάσουν αυθεντικές γεύσεις, να κολυμπήσουν σε κρυστάλλινα νερά, να θαυμάσουν διαφορετικά τοπία, να δουν εικόνες που κανένας άλλος προορισμός δεν μπορεί να προσφέρει, να γίνουν αποδέκτες της ελληνικής φιλοξενίας, να γίνουν μέρος της κουλτούρας, του πολιτισμού και της παράδοσής μας, να απολαύσουν θαλάσσια σπορ, με λίγα λόγια, κυρία Φώτη, να γευτούν ένα αυθεντικό, ελληνικό καλοκαίρι και να περάσουν ποιοτικά τον χρόνο των διακοπών τους. Η διοργάνωση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Wing Foil με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, έβαλε τη Ρόδο στο παγκόσμιο καλεντάρι του θαλάσσιου τουρισμού προβάλλοντας όχι μόνο το νησί μας αλλά ολόκληρη τη χώρα σε ένα τεράστιο κοινό με μια συνεχώς αναπτυσσόμενη δυναμική και όπως ήδη γνωρίζετε έχουμε αναλάβει τη διοργάνωση και του παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί το 2023. Εξωστρέφεια λοιπόν, ευελιξία και αναπροσαρμογή, αυτό απαιτείται κι εμείς το εφαρμόζουμε για να κάνουμε την αναγκαία και επιβεβλημένη στροφή προς τον βιώσιμο τουρισμό.
• Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της εξωστρέφειας, τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, πέρα από την έκθεση στο Dusseldrof; Είθισται το φθινόπωρο να ταυτίζεται με νέους προγραμματισμούς, νέα ξεκινήματα…
Είθισται, αλλά εμείς στο Επιμελητήριο εντάσσουμε όλες τις προγραμματισμένες δράσεις μας στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα και βάσει αυτού πορευόμαστε. Εμείς δεν κάναμε παύση για το καλοκαίρι, το επιχειρείν δεν έχει αυτή την πολυτέλεια διότι οι εξελίξεις τρέχουν και πρέπει να τρέχουμε κι εμείς μαζί. Το πρόγραμμά μας κ. Φώτη εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο που έχουμε εκπονήσει με τους συνεργάτες μου. Όλο το καλοκαίρι ήμασταν εδώ, στο Επιμελητήριο, και μπορώ να πω ότι ήταν ένα παραγωγικό καλοκαίρι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που διαμορφώνεται ή για να το πω πιο σωστά, που συνδιαμορφώνουμε την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Είχαμε σειρά επαφών και συναντήσεων στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της καλλιέργειας ισχυρών επιχειρηματικών δεσμών με τον πρέσβη της Ινδίας στην Ελλάδα όπως και με τον αναπληρωτή πρέσβη της Αυστραλίας. Θέσαμε θέματα που αφορούν τους επιχειρηματίες μέλη μας στον υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα σε σύσκεψη στην Περιφέρεια και στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερρακάκη κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριό μας. Είχαμε συνάντηση με την γενική γραμματέα Βιομηχανίας και με την ευρωβουλευτή, κ. Ασημακοπούλου με την οποίαν συζητήσαμε για τις προοπτικές των δωδεκανησιακών επιχειρήσεων και την πλατφόρμα της Ε.Ε. ACCESS 2 MARKETS. Συμμετείχαμε σε συναντήσεις εργασίας με τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης στο πλαίσιο τόσο της διευρυμένης Δ.Ε. της ΚΕΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Λιβαδιά, όσο και στις εργασίες της Γ.Σ. της ΚΕΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου έχει ενεργή παρουσία όπου λαμβάνονται αποφάσεις που μας αφορούν. Είναι επιλογή, απόφαση και υποχρέωσή μας να είμαστε συνδιαμορφωτές των εξελίξεων και όχι παρατηρητές, με όλη την ευθύνη που απορρέει από την εκπροσώπηση των 25.000 επιχειρήσεων του νομού μας. Και θα ήθελα στο σημείο αυτό και με την ευκαιρία που μου δίνετε μέσα από τη συνέντευξή μας, να γνωστοποιήσω με μεγάλη χαρά πως το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου προχωρά στην ίδρυση Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του νομού, κάνοντας πράξη το όραμα που είχαμε με τους συνεργάτες μου.

• Θα είχε ενδιαφέρον να σταθούμε σε αυτή την εξέλιξη, κύριε πρόεδρε. Ποιος θα είναι ο ρόλος του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης;
Μέσω του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου, το οποίο αποτελεί τομή για την τοπική οικονομία και το τοπικό επιχειρείν, θα γίνεται συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων σε επίπεδο νομού ή πόλης κατά περίπτωση, προκειμένου να είναι διαθέσιμα έγκαιρα και έγκυρα περιφερειακά στοιχεία, χρήσιμα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των επενδύσεων και την τεκμηρίωση υπομνημάτων και εισηγήσεων προς την κεντρική Διοίκηση και προς τους τοπικούς φορείς. Η έλλειψη εγκύρων και εγκαίρων στατιστικών στοιχείων σε περιφερειακό επίπεδο είναι γεγονός. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουμε τη συνεργασία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο αγκάλιασε την προσπάθειά μας από την πρώτη στιγμή και εργάζεται σε συστηματική βάση για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου το οποίο έγινε κοινό μας όραμα. Με αυτό τον τρόπο έχουμε εξασφαλίσει τη συνεργασία τεχνοκρατών – επιστημόνων του υψηλοτέρου δυνατού επιπέδου, πράγμα το οποίο μας επιτρέπει να μη χρειάζεται να βάζουμε όρια στους στόχους μας.Μπορούμε να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε εργασία οσοδήποτε τεχνικά δύσκολη και επιστημονικά απαιτητική και εξειδικευμένη κι αν είναι. Για να επιτύχει το εγχείρημα και η δομή να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική, πρέπει να σχεδιασθεί κατάλληλα το πληροφοριακό σύστημα που θα διευκολύνει την εισαγωγή, επεξεργασία, αποθήκευση και ανάκτηση των δεδομένων καθώς και την παρουσίαση αυτών σε μια χρήσιμη μορφή, εργασία η οποία μπορεί να ανατεθεί στο ΟΠΑ.


• Και ποιες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν μέσα από τη λειτουργία του;
Τα προϊόντα του Οικονομικού Παρατηρητήριου θα καλύπτουν πολλές ανάγκες όπως το business profile του νομού, στατιστικές σειρές σε ερευνητές, φοιτητές, και μελετητές επενδυτικών σχεδίων όπως και τοπικούς φορείς μέχρι στοχευμένες αναλύσεις και έρευνες ειδικού σκοπού. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην ανάλυση του τουριστικού κλάδου που αποτελεί τον βασικό τομέα δραστηριότητας στην περιοχή. Μάλιστα, σε μεταγενέστερο χρόνο θα δρομολογηθεί η ένταξή του στο Δίκτυο Παρατηρητήριων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Τα έξοδα ίδρυσης και λειτουργίας του Οικονομικού Παρατηρητηρίου αρχικά θα διατεθούν από το Επιμελητήριο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στην συνέχεια, όταν θα υπάρχουν απτά δείγματα επιτυχούς λειτουργίας θα αναζητηθούν πόροι από τους χρήστες των προϊόντων και υπηρεσιών του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και από χορηγούς όπως μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, κ.ά. Μια άλλη πηγή πόρων, πιο μακροπρόθεσμη, είναι από το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα που χρηματοδοτεί πολλές soft ενέργειες στήριξης της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητάς καθώς και από αλλά ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Interreg Ελλάδος Κύπρου. Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε αρωγό την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την οποία από κοινού θέσαμε το σχέδιό μας στην Επιστημονική Ομάδα Τουρισμού και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο το οποίο και αγκάλιασε με θέρμη το εγχείρημά μας και ήδη έχουμε ζητήσει από το Πανεπιστήμιο να μας προτείνει το κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα. Αυτό λοιπόν το καινοτόμο project εντάσσεται στον προγραμματισμό μας, για να απαντήσω και στο αρχικό σας ερώτημα όπως επίσης και το επικείμενο ταξίδι μας στις Βρυξέλλες για την εκδήλωση που διοργανώνει η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στις 27 Οκτωβρίου με θέμα «Ευκαιρίες και δυνατότητες που προέρχονται από τούς χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ – ενεργειακά ζητήματα – Learning more about Europe’s funding opportunities/energy issues».
• Ποιο θα είναι το βασικό ζητούμενο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου σε αυτή την εκδήλωση;
Η εκδήλωση αυτή, γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της τεχνογνωσίας των Επιμελητηρίων για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων-μελών τους. Στόχος της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι η δημιουργία ενός νέου ετήσιου θεσμού, με διαφορετική θεματολογία κάθε χρόνο, που θα βασίζεται στη λογική της ανταλλαγής απόψεων, της επιμόρφωσης, της διαμόρφωσης της ατζέντας των Επιμελητηρίων, αλλά και της επικοινωνίας των αναγκών, των προκλήσεων και των ευκαιριών της αγοράς. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη της Κεντρικής ‘Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ευρωβουλευτές, καθώς και στελέχη από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, θα συζητηθούν και θα αναπτυχθούν τα Προγράμματα Χρηματοδότησης Επιχειρήσεων από ευρωπαϊκούς πόρους και οι τρόποι αξιοποίησής τούς από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, καθώς επίσης και αι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον θα περιληφθεί και ένα ειδικό μέρος για τα θέματα της ενέργειας τα οποία μας απασχολούν εντόνως με τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις τους στην αγορά και στην οικονομία του νομού μας ο νησιωτικός χαρακτήρας του οποίου αποτελεί έναν ακόμα επιπλέον παράγοντα δυσκολίας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν κυρία Φώτη, ότι το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν θα μπορούσε παρά να θέσει σε αυτή την υψηλή κλίμακα για άλλη μια φορά, και κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία και όσες φορές απαιτηθεί, το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, με την τεράστια ευθύνη που έχουμε εκπροσωπώντας περισσότερα από 25.000 μέλη, όπως κάνουμε σε όλα τα χρόνια της θητείας μας μέχρι να αναγνωριστεί η θέση αλλά και η σπουδαιότητα του νησιωτικού επιχειρείν. Με έμφαση στην ενεργειακή κρίση που έχει επηρεάσει όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και την καθημερινότητά μας, είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό ότι ο αντίκτυπος στα νησιά μας είναι ισχυρότερος λόγω της γεωγραφικής τους ιδιαιτερότητας που μάλιστα μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο από την αφαίρεση του μοναδικού αναπτυξιακού εργαλείου που είχαμε στη διάθεσή μας και δεν είναι άλλο από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι από το μικρότερο περίπτερο μέχρι το πολυτελέστερο ξενοδοχείο στα νησιά μας, η λειτουργία τους υστερεί έναντι εκείνων της ηπειρωτικής χώρας εξαιτίας της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση -για να μην πω καθυστέρηση- των ρυθμών ανάπτυξης, καθιστώντας παράλληλα λιγότερο ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν.

• Μιας και αναφερθήκατε σε όλο αυτό το δύσκολο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, ειδικά όπως διαμορφώνεται με την ενεργειακή κρίση, θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία των εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων στα μητρώα του Επιμελητηρίου.
Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα που μιλάμε οι εγγραφές επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία ανέρχονται σε 752 και οι διαγραφές σε 289. Αυτό είναι μεγάλη κατάκτηση αν αναλογιστεί κανείς το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι ιδιοκτήτες τους πήραν την απόφαση για νέα ξεκινήματα. Αυτό είναι αποτέλεσμα και των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, στο μέτρο του δυνατού, για την στήριξη του επιχειρείν και των εργαζομένων εν μέσω των χαοτικών καταστάσεων που προκάλεσε η πανδημία. Βεβαίως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τις διαγραφές, διότι όπως έχω ξαναπεί πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, είναι συγγενείς μας, είναι φίλοι μας, είναι γνωστοί μας και κάθε μια διαγραφή, όταν δεν αποτελεί προσωπική επιλογή αλλά αναγκαία συνθήκη, είναι μεγάλη απώλεια για την επιμελητηριακή μας οικογένεια.
• Κύριε πρόεδρε δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνι Γεωργιάδη, έγινε γνωστό ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα σύσσωμης της επιμελητηριακής κοινότητας για άρση του πλαφόν των δύο θητειών για τους προέδρους των Επιμελητηρίων. Και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, με δεδομένο ότι οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του 2023 κι εφόσον γίνει τροποποίηση του σχετικού νόμου, θα είστε εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος;
Όπως ευθέως με ρωτάτε, ευθέως θα σας απαντήσω κυρία Φώτη. Ναι. Αν γίνει τροποποίηση του νόμου και αρθεί το πλαφόν των δύο θητειών θα είμαι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος για το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, όπως έχω ήδη συζητήσει με τους συνεργάτες μου, με τους οποίους λειτουργούμε ως ομάδα στα χρόνια της θητείας μας. Το πρόγραμμα και ο σχεδιασμός μας δεν περιορίστηκε ποτέ στα στενά όρια των δύο θητειών, διότι όταν υπάρχει συμπαγής ομάδα που μοιράζεται κοινά οράματα και στόχους, όταν η ομάδα αυτή διαπνέεται από κοινές αξίες και είναι αδιαπραγμάτευτη η εμπιστοσύνη, τότε η συνέχεια -σε κάθε περίπτωση- είναι διασφαλισμένη.
• Επειδή έχετε αρκετό καιρό να δώσετε συνέντευξη κύριε Πάππου, αναδείξαμε σήμερα εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα που το κάθε ένα έχει τη δική του σημασία για το τοπικό επιχειρείν.
Κυρία Φώτη, έχω ξαναπεί και σε παλαιότερη συνέντευξή μας ότι προτιμώ να μιλώ όταν έχω κάτι ουσιαστικό να πω. Εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι εκπρόσωπος -και είναι τιμή μου- ενός μεγάλου φορέα που στα τελευταία χρόνια κλήθηκε να διαχειριστεί και να προσαρμοστεί σε τεράστιες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις που ξεπερνούν όχι μόνο τα στενά όρια του νομού αλλά και της χώρας. Οι άνθρωποι της αγοράς είμαστε περισσότερο των πράξεων παρά των λόγων.


• Εχετε κατ΄επανάληψη αναφέρει ότι δεν είστε πολιτικός αλλά έχει αναπτυχθεί μια έντονη φημολογία πως ενδιαφέρεστε για τον Δήμο Ρόδου.
Ναι, το έχω ακούσει κι εγώ! (γέλια). Λέτε να γνωρίζουν καλύτερα από εμένα όσοι ανακινούν αυτά τα σενάρια; Είναι όντως μια φημολογία που αναπτύχθηκε μετά την πρωτοβουλία που πήραμε ως Επιμελητήριο τον περασμένο Μάιο να αναλάβουμε τις εργασίες εξωραϊσμού του Τραμπολίνο, ενός μνημείου που αποτελεί σήμα κατατεθέν για το νησί μας αλλά είναι «ορφανό», δεν είναι στην αρμοδιότητα κανενός δημόσιου φορέα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολιτικός κυρία Φώτη για να ενδιαφέρεται για τον τόπο του, για το τι συμβαίνει γύρω του. Ή για να το πω διαφορετικά, δεν πρέπει να είναι απαραιτήτως πολιτικός. Μπορεί να είναι ενεργός πολίτης που αγαπά τον τόπο του.
• Εσείς τελικά τι επιλέγετε;
Να είμαι χρήσιμος! Επιμένω λοιπόν να μην θέλω να φορέσω το κοστούμι του πολιτικού αλλά σας διαβεβαιώ ότι ως ενεργός πολίτης πρωτίστως και δευτερευόντως ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου θα παρεμβαίνω όπου κρίνω ότι χρειάζεται ή όπου ζητηθεί η συνδρομή του φορέα μας. Μπορεί κανείς να ασκεί πολιτική και χωρίς να είναι πολιτικός. Τα όποια αξιώματα έχουν ημερομηνία λήξεως, η αγάπη όμως για τον τόπο μας δεν πρέπει να εξαρτάται από αυτά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου