Μια μεγάλη πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την καθιέρωση ενός ενιαίου ονόματος και κατηγορίας για τα τουριστικά καταλύματα, σε όλες τις χώρες – μέλη της ξεκινά από την Ελλάδα με πρωτοβουλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Δωδεκανήσου, προέδρου της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων και αντιπροέδρου του ΣΕΤΕ κ. Παναγιώτη Τοκούζη.
Παράλληλα, καθιερώνονται δύο νέα brand names, που θα αλλάξουν τελείως τον χώρο των καταλυμάτων όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τα “elite” και τα “smote” καταλύματα, που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την νέα εποχή στην οποία περνούν τα τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα.
Πρόκειται για νέες πρωτοβουλίες που παρουσιάζει σήμερα –πανελλαδικά – η «δημοκρατική» και οι οποίες ως στόχο έχουν αφενός να αναβαθμίσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την κατάταξη των καταλυμάτων και αφετέρου να αποκτήσουν ταυτότητα τα καταλύματα.
Οι προτάσεις αυτές αποτυπώθηκαν την Κυριακή, στο 2ο Ανοικτό Συνέδριο της ΣΕΤΚΕ στη διάρκεια του οποίου έγινε και η παρουσίαση του «Καλάθι Πρωινού» (θέμα το οποίο έχει παρουσιάσει αναλυτικά η «δ»).
Η Συνομοσπονδία στα τελευταία δύο χρόνια έχει καταθέσει προτάσεις για τη διευθέτηση μια σειράς προβλημάτων. Οι προτάσεις αυτές αφορούν:
-Την αλλαγή του φορέα κατοχύρωσης «Διακριτικού Τίτλου»
-Τη νέα κατηγοριοποίηση
-Τη θέσπιση νέων κριτηρίων μοριοδότησης
-Και την αλλαγή του ενδιάμεσου φορέα Πιστοποίησης
Διακριτικός Τίτλος
Στόχος είναι, όλα τα καταλύματα να κατοχυρώσουν τον διακριτικό τους τίτλο, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον έλεγχο της νομιμότητας των καταλυμάτων που προβάλλονται διαδικτυακά, αλλά και για τη φορολογική σύνδεση του επιχειρηματία με το διαφημιζόμενο κατάλυμα.
Κατηγοριοποίηση
Στο θέμα της κατηγοριοποίησης κατατέθηκε μία νέα, ολοκληρωμένη κλίμακα, αφού η προηγούμενη από 2 – 4 κλειδιά ήταν ελλιπής και δεν αποτύπωνε λεπτομερώς την εικόνα των επιχειρήσεων του κλάδου.
Η νέα κλίμακα εκτείνεται από 1 έως 5 κατηγορίες, η 5η κατηγορία θα εκπροσωπεί τα πολυτελή τουριστικά καταλύματα, τα οποία θα προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και παροχές προς τους επισκέπτες. Επίσης, στην πρόταση περιλαμβάνεται και η αλλαγή του διακριτικού της κατηγορίας από κλειδιά σε ήλιους.
Μοριοδότηση
Όσον αφορά στο θέμα της μοριοδότησης, έχει κατατεθεί πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο για τη διαμόρφωση νέων, αντικειμενικών κριτηρίων για να διασφαλιστεί η ποιοτική αναβάθμιση των καταλυμάτων.
Ενδιάμεσος φορέας
Πιστοποίησης
Τόσο η νέα κατηγοριοποίηση, όσο και η μοριοδότηση, δεν θα μπορέσουν ως διαδικασίες να προχωρήσουν, εάν δεν αλλάξει ο ενδιάμεσος φορέας πιστοποίησης, που αυτή τη στιγμή είναι το ΞΕΕ το οποίο ωστόσο δεν αναγνωρίζει τα μέλη της ΣΕΤΚΕ.
«Εννοείται ότι δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση στην περίπτωση που το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο μας αναγνώριζε ως ισότιμες επιχειρήσεις με εκείνες των ξενοδοχείων, που σημαίνει ότι και η κατηγοριοποίησή μας θα γινόταν με βάση τα αστέρια, επιλύοντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τουριστικών καταλυμάτων. Και ποιο είναι αυτό; Η αδυναμία των μεγάλων καναλιών πώλησης, όπως είναι το booking ή το expedia να αναρτούν την κατηγορία των καταλυμάτων μας, με την αιτιολογία ότι, τα τουριστικά καταλύματα παρουσιάζονται με διαφορετική ονομασία και κατηγορία από χώρα σε χώρα, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία που έχουν παγκοσμίως μία κατηγορία, τα αστέρια και ένα όνομα, το hotel. Η Συνομοσπονδία μας –κάτω από την «ομπρέλα» της οποίας βρίσκονται 30.000 επιχειρήσεις – πρωτοπορεί, καταθέτοντας πρόταση για συνάντηση με την Επιτροπή Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να της αναπτύξει τις θέσεις και τις προτάσεις της για την καθιέρωση ενός ενιαίου ονόματος και κατηγορίας για τα τουριστικά καταλύματα, σε όλες τις χώρες – μέλη της», δήλωσε στην «δ» ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης.
Παράλληλα, προτείνεται η αύξηση της δυναμικότητας των επιχειρήσεων από τα 20 στα 30 δωμάτια.
«Πρωτεύων στόχος και σκοπός της σημερινής διοίκησης της ΣΕΤΚΕ είναι η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών των επιχειρήσεών μας, αφού μόνο μέσα από αυτή την ανανέωση θα καταφέρουμε να καταστήσουμε βιώσιμες τις επιχειρήσεις μας. Όχι μόνο να τις διατηρήσουμε ανοικτές, αλλά να τις καταστήσουμε ανταγωνιστικές, διασώζοντας παράλληλα και την τελευταία θέση εργασίας», είπε ο κ. Π. Τοκούζης.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν υλοποιηθεί και, παράλληλα, δρομολογούνται μια σειρά από δράσεις, όπως:
Κάρτα μέλους
Η ΣΕΤΚΕ, το 2016, εισήγαγε την Κάρτα-μέλους, μία νέα πρωτοποριακή υπηρεσία για τους επιχειρηματίες-μέλη της Ομοσπονδίας, οι οποίοι μπορούν να απολαμβάνουν μία σειρά από μοναδικά προνόμια και παροχές.
Για πρώτη φορά ο φορέας πιστοποιήθηκε με ISO και κατέθεσε πρόταση επιμόρφωσης των εργαζομένων στον κλάδο.
Ινστιτούτο Τουριστικής
Ανάπτυξης
Μία ακόμη πρωτοβουλία της ΣΕΤΚΕ είναι η δημιουργία και λειτουργία, από τον Μάρτιο του 2017, του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου τα μέλη μπορούν να πιστοποιούνται για όλες τις νέες δράσεις του φορέα. Παράλληλα, θα εκπονεί χρήσιμες μελέτες και έρευνες για τον κλάδο και θα διοργανώνει επιμορφωτικά και άλλου είδους σεμινάρια.
Άλλη μία καινοτόμος δράση που έχει δρομολογήσει η ΣΕΤΚΕ, είναι η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας τουριστικών καταλυμάτων, που θα εξειδικεύονται και θα πιστοποιούνται στον «Τουρισμό Εμπειρίας» η οποία θα είναι έτοιμη την επόμενη Τουριστική περίοδο.
Καλάθι Πρωινού
Η πρωτοβουλία της ΣΕΤΚΕ, η οποία σχετίζεται άμεσα με την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν στους φιλοξενούμενούς τους όλα τα τουριστικά καταλύματα είναι το «Καλάθι Πρωινού». Μία νέα υπηρεσία, η οποία στόχο έχει να συνδέσει τον κλάδο με τις τοπικές κοινωνίες και τον πρωτογενή τομέα, προσφέροντας συγχρόνως στον επισκέπτη μια νέα γαστρονομική εμπειρία. Το «Καλάθι Πρωινού» θα αναπροσαρμόζεται και θα εμπλουτίζεται ανά περιοχή, με έμφαση στην τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου.
Απευθύνεται τόσο στα μικρά τουριστικά καταλύματα, που δεν διαθέτουν χώρους εστίασης, όσο και σε εκείνα που διαθέτουν επισιτιστικό τμήμα, αφού έχουν οριστεί ειδικά κριτήρια και συγκεκριμένες προδιαγραφές για την παρασκευή του πρωινού.

Δημιουργία
διαφημιστικού σποτ
Μετά την αναβάθμιση του site και της πλατφόρμας greekapartments, οργανώνεται η παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δημιουργήθηκε κι ένα διαφημιστικό σποτ, τόσο για την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, όσο και για να προβάλουμε τις νέες δράσεις του φορέα μας.
Καθιέρωση δύο νέων brand names
Αν και τα τουριστικά καταλύματα έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του ταξιδιωτικού κοινού ως μία υποδεέστερη επιλογή διαμονής, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού στα τελευταία χρόνια υλοποιούνται αξιόλογες επενδύσεις από επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι επενδύουν στην ποιότητα και τη διαφορετικότητα, σε τουριστικά καταλύματα τα οποία προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες και παροχές. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώνεται το όνομα «elite», μία νέα κατηγορία, η οποία θα αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» του κλάδου. Στην κατηγορία αυτή θα εντάσσονται καταλύματα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές υψηλότερες από τις αντίστοιχες των καταλυμάτων που ανήκουν στην 5η κατηγορία.
Η νέα αυτή κατηγορία θα πιστοποιείται από τον φορέα μας. Παράλληλα, κατοχυρώσαμε ένα νέο brand name το «smotel», με το οποίο θα μπορεί να πιστοποιείται μία επιχείρηση, ανεξαρτήτως κατηγορίας και μεγέθους, που θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες και παροχές προς τους πελάτες της.
Μία νέα κατηγορία, καταλυμάτων, τα οποία θα πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως λόγου χάρη, την παροχή πρωινού ή θα είναι πιστοποιημένα στον τουρισμό εμπειρίας, αλλά δεν θα είναι απαραίτητα υψηλού κόστους. Αυτό σημαίνει ότι με το όνομα «smotel» θα μπορούν να πιστοποιούνται καταλύματα που ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες του κλάδου.
«Μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο από τη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα ως διοίκηση της ΣΕΤΚΕ, προχωρήσαμε σε μία σειρά από προοδευτικές τομές για τον κλάδο μας. Και θα συνεχίσουμε να αναζητάμε τρόπους αναβάθμισης, ανανέωσης και διαφοροποίησης των επιχειρήσεών μας, δίνοντάς τους μία νέα υπόσταση. Η εποχή που, ο υπέρλαμπρος ελληνικός ήλιος και οι πεντακάθαρες θάλασσές μας, ήταν στοιχεία ικανά από μόνα τους, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο εκσυγχρονισμός είναι μονόδρομος για εμάς ώστε να καταφέρουμε να αντέξουμε στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε», κατέληξε ο κ. Π. Τοκούζης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ