Ειδήσεις

Διενέργεια δημοψηφίσματος από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου- Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ

Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κατά τη συνεδρίασή του στις 27 Νοεμβρίου 2014 αποφάσισε ομοφώνως, μετά την από 21 Νοεμβρίου 2014 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, τη διενέργεια δημοψηφίσματος στα γραφεία του, που θα αφορά το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη μορφή των κινητοποιήσεων των δικηγόρων.
Ειδικότερα το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στα γραφεία του Συλλόγου, την Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014 και την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
Θα υπάρχουν τρία ψηφοδέλτια: ένα υπέρ του νομοσχεδίου (με τη λέξη ΝΑΙ), ένα κατά του νομοσχεδίου (με τη λέξη ΟΧΙ) και ένα για λευκό ψηφοδέλτιο.
Στο ψηφοδέλτιο του «ΟΧΙ», οι δικηγόροι καλούνται επίσης να απαντήσουν επί δύο ερωτημάτων  που αφορούν τη μορφή των περαιτέρω κινητοποιήσεων τους και συγκεκριμένα: α) «αποχή διαρκείας», β) «αποχή περιορισμένης διάρκειας ή στοχευμένη».
Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εξειδίκευσε την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για την διεξαγωγή πανελλαδικού δημοψηφίσματος των Δικηγόρων, σχετικά με το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την μορφή των κινητοποιήσεων του Δικηγορικού Σώματος.
Οι δικηγόροι αντιδρούν στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Επίσης, αποφασίστηκε η διεξαγωγή πανελλαδικού δημοψηφίσματος, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, στους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, για αποδοχή ή όχι του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς και για τον καθορισμό των αντιδράσεων των δικηγόρων, με τη μορφή ερωτηματολογίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα συνυπολογισθεί στην τελική απόφαση, που θα ληθφεί από την Ολομέλεια, στις 5 Δεκεμβρίου.
Χθες πραγματοποιήθηκε εξάλλου και γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, όπου ο πρόεδρος κ. Κ. Σαρρής ενημέρωσε τα μέλη για τις δυσμενείς αλλαγές, που επέρχονται με το νέο κώδικα.
Επανακαθορίζεται συγκεκριμένα το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο προτεινόμενος επανακαθορισμός της σειράς κατάταξης των δανειστών στον πίνακα γενικών προνομίων και η κατάργηση της ισχύουσας πρόβλεψης για τη διαίρεση του πλειστηριάσματος σε ποσοστά μετά την ικανοποίηση της τρίτης τάξης αυτών ευνοεί αποκλειστικά τις Τράπεζες, σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Οι δε Τράπεζες αποκτούν συμμετοχή στη διανομή του πλειστηριάσματος ακόμα και με την προσημείωση υποθήκης, χωρίς να είναι αναγκασμένες να την έχουν τρέψει σε υποθήκη.
Δίνονται δηλαδή προνόμια στις Τράπεζες και στη συνέχεια αναζητείται η κάλυψη αυτής της συνειδητής δημοσιονομικής απώλειας πάλι μέσω προδήλως νέων φορολογικών ρυθμίσεων σε βάρος του πολίτη.
Επιπλέον, περιορίζονται ασφυκτικά οι χρόνοι προσβολής των πράξεων της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης. Ο περιορισμός των προθεσμιών θέτει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια αντίδρασης στον οφειλέτη, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται έρευνα για την συγκέντρωση στοιχείων.
Υφίσταται παραπέρα διάταξη η οποία στερεί τον οφειλέτη του δικαιώματος να προσφύγει για τελική δικαστική κρίση αναφορικά με την επισπευδόμενη εναντίον του διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης από τον Άρειο Πάγο.
Στερείται παραπέρα ο οφειλέτης του δικαιώματος να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης της ανακοπής του με την οποία προσβάλλει αναγγελία δανειστή.
Για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, που κατάσχεται, λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης.
Με άλλη διάταξη προβλέπεται, ότι αν το ακίνητο που πλειστηριάστηκε ήταν μισθωμένο για την άσκηση σε αυτό επιχείρησης, ο υπερθεματιστής έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση, οπότε αυτή λύεται μετά την πάροδο δύο (2) μηνών από την καταγγελία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου