Ρεπορτάζ

Την 6η Νοεμβρίου 2021 θα κριθεί το «μέλλον» του διαβόητου έργου των LED στο Δήμο Ρόδου

Για την 6η Νοεμβρίου 2021 μετατέθηκε, με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, που ενέκρινε σχετικό πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής Παραλαβής και Παρακολούθησης, η συνολική κρίση επί των εκκρεμών ζητημάτων για την υλοποίηση της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων – Εφαρμογές SmartCities, με εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Ρόδου», του γνωστού και ως έργου των LED.
Με την απόφαση της η Οικονομική Επιτροπή προαναγγέλλει ουσιαστικά ότι την ως άνω ημερομηνία θα επιληφθεί και θα κρίνει το θέμα της έκπτωσης ή μη της αναδόχου, το θέμα της αλλαγής της μετοχικής της σύνθεσης και της ανάληψης του συνόλου του έργου από τον ΟΤΕ και τέλος την παραλαβή ή μη των μέχρι σήμερα λογαριασμών που έχει εκδώσει.
Στη γνωμοδότηση της ΕΠΠΕ που ομοφώνως ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή αναφέρονται ειδικότερα τα εξής:
«Γνωμοδοτούμε ως ακολούθως:
Α) Επί της εκκρεμούσας διαδικασίας έκπτωσης του επί της παραπάνω σύμβασης αναδόχου σχήματος και ειδικότερα εξέτασης δηλώσεων και απαντήσεων του αναδόχου σχήματος επί της κατ΄άρθρο 203 του Ν. 4412/2016 ειδικής όχλησης του Δήμου Ρόδου προς συμμόρφωση, σύμφωνα με την υπ. αρ. 94/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που επί της υπ. αρ. 31/2020 απόφασης της ιδίας, διευκρίνισε και εφάρμοσε πιστά την εκ του νόμου απαιτούμενη κατά ουσιώδη τύπο της διαδικασίας προ λήψης απόφασης έκπτωσης, προηγούμενη τήρηση διαδικασίας ειδικής όχλησης προς συμμόρφωση:
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΠΠΕ βρίσκεται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της σχετικής εισήγησης γνωμοδοτεί υπέρ της αναβολής εξέτασης του θέματος μέχρι τις -6-11-2021 .
Β) Επί της εκκρεμούσας διαδικασίας εγκρίσεως των υποβληθέντων πλην ανασταλέντων προς εξέταση-έγκριση λογαριασμών του επί της παραπάνω σύμβασης αναδόχου σχήματος, από έναρξης μέχρι 2ου τριμήνου 2021 ως και των προσφάτως υποβληθέντων με αρ. πρωτ. 2/53983/12-10-2021 λογαριασμού 3ου τριμήνου 2021 και με αρ. πρωτ. 2/54617/15-10-2021 τιμολογίων λογαριασμού 2ου τριμήνου 2021.
Δεν είναι δυνατόν να προβούμε σε εισήγηση-γνωμοδότηση και ούτε συνακόλουθα η Οικονομική Επιτροπή δύναται να αποδεχθεί, ούτε βέβαια να εγκρίνει οποιαδήποτε παραλαβή τιμολογίων και λογαριασμών προς πληρωμή, για την εν λόγω σύμβαση, ούτε βέβαια ισχύει οποιαδήποτε αυτοδίκαιη παραλαβή τους ούτε αποδοχή ολοκλήρωσης εργασιών, εφ’ όσον δεν έχει εκ των προτέρων προηγηθεί και βεβαιωθεί δεόντως η πραγματοποίηση της ολοκλήρωσης τής ως άνω διαδικασίας, και σε κάθε περίπτωση η οριστική ή μη παραλαβή της Σ.Π.Υ. από την Ε.Π.Π.Ε. και εν συνεχεία η έγκριση ή μη αυτής, αρμοδίως από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, ως αναθέτουσα Αρχή, καταβαλλόμενης στο μεταξύ κάθε δυνατής προσπάθειας προς ολοκλήρωση και κατάθεση της ως άνω γνωμοδότησης μας επί του θέματος της έκπτωσης
Γ) Επί της εκκρεμούσας διαδικασίας μεταβολής σύνθεσης του επί της παραπάνω σύμβασης αναδόχου σχήματος ως προς την αποχώρηση των δύο από τις τρεις εταιρείες-μέλη του που συμμετέχουν, σύμφωνα:
α) Με την υπ. αρ. 441/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, εκκρεμούσας μέχρις προηγουμένως να κριθεί το θέμα της έκπτωσης, πρώτης αίτησης αρ. πρωτ. 02/30087/29-06-2020 που αφορά στην πλήρη αποχώρηση της εταιρείας «ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» και τη διαδοχή της από τη «Ο.Τ.Ε. Α.Ε.», καθώς επίσης την αποχώρηση κατά 96,66» της «GLOBILED M.E.Π.Ε.» και τη διαδοχή της επίσης από τη «Ο.Τ.Ε. Α.Ε.» με συμμετοχή πλέον της «Ο.Τ.Ε. Α.Ε.» κατά 99% και της «GLOBILED M.E.Π.Ε.» κατά 1%.
β) Επί της και δεύτερης πλέον αίτησης αρ. πρωτ. 02/49188/22-09-2021, που αφορά στην πλήρη πλέον αποχώρηση και της εταιρείας «GLOBILED M.E.Π.Ε.» και τη διαδοχή όλου του αναδόχου σχήματος πλέον αποκλειστικά από την «Ο.Τ.Ε. Α.Ε.»:
Λαμβάνοντας και πάλι υπόψη την ως άνω υπ. αρ. 441/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν είναι δυνατόν και πάλι να προβούμε σε εισήγηση-γνωμοδότηση και ούτε συνακόλουθα η Οικονομική Επιτροπή δύναται να αποδεχθεί, ούτε βέβαια να εγκρίνει υποκατάσταση καταβαλλόμενης στο μεταξύ κάθε δυνατής προσπάθειας προς ολοκλήρωση και κατάθεση της ως άνω γνωμοδότησής μας επί του θέματος της έκπτωσης μέχρις 6-11-2021.
Γερακιός Εμμανουήλ
Γεωργιάδης Εμμανουήλ
Τσιμπιδάκη Ευαγγελία»
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου γνωμοδότησαν για το νομοτεχνικώς σύννομο και βάσιμο της ανωτέρω γνωμοδοτήσεως της Ε.Π.Π.Ε. προς την Οικονομική Επιστολή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου