Τοπικές Ειδήσεις

Την προσωρινή κράτηση του λιμενικού κατηγορούμενου σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών εισηγήθηκε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών

Nα διαταχθεί η προσωρινή κράτηση του 38χρονου λιμενικού, που υπηρετεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, κι ενός 27χρονου Αλβανού, συγκατηγορούμενου του σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών, εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, μετά την διαφωνία της με την τακτική Ανακρίτρια Ρόδου στο πλαίσιο της κυρίας Ανάκρισης για την υπόθεση, που προκάλεσε θόρυβο στο νησί.
Μετά την απολογία των κατηγορουμένων, όπως έγραψε η «δημοκρατική» κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ένας 38χρονος υπήκοος Παλαιστίνης, ενώ ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και του κατ’ οίκον περιορισμού, αφέθηκαν μέχρι να αποφανθεί για την προσωρινή τους κράτηση ή μη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο 38χρονος λιμενικός και ο 27χρονος Αλβανός, καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας και της Εισαγγελέως.
Θυμίζουμε ότι ο λιμενικός, αρχικελευστής στον βαθμό, αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή τα όσα του αποδίδονται ενώ υπέρ αυτού κατέθεσαν στο πλαίσιο της ανάκρισης στελέχη του λιμενικού σώματος από τη Ρόδο συμπεριλαμβανομένων του λιμενάρχη και του υπολιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Υποστήριξε ότι η εμπλοκή του στηρίζεται στην κατάθεση του συγκατηγορούμενου του Παλαιστίνιου ο οποίος υπήρξε πληροφοριοδότης της υπηρεσίας. Χαρακτηρίζει ψευδή τον ισχυρισμό του Παλαιστίνιου ότι δήθεν τον γνώρισε προ 15ημέρου, ως συστημένο από τον αρχηγό της οργάνωσης και μάλιστα ως Νίκο.
Υποστήριξε ακόμη πως από την αξιοποίηση πληροφοριών που συνέλεξε από τον συγκατηγορούμενό του έχει αποτραπεί η είσοδος εκατοντάδων παράνομων μεταναστών, αλλά και η σύλληψη διακινητών και εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης αυτών.
Τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και δεν θα έθετε ποτέ σε κίνδυνο την καριέρα του αλλά και την οικογένειά του για οποιοδήποτε ποσό, πολλώ δε μάλλον για 450€, που διατείνεται ότι του έδωσε τάχα ο συγκατηγορούμενός του.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο Παλαιστίνιος για τον λιμενικό στο πλαίσιο της προανάκρισης τον ήθελαν έναντι αμοιβής 50 ευρώ ανά άτομο να εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών μέσω διασυνδέσεών του, όπου μάθαινε για τους επικείμενους ελέγχους στις οδούς και βοηθούσε ώστε να μην υποστούν έλεγχο.
Στην κύρια ανάκριση ο Παλαιστίνιος ανασκεύασε πλήρως την απολογία του, αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν τις αποδέχεται και ότι έδινε μόνο πληροφορίες στον λιμενικό για τις λαθρομεταφορές στα ελληνικά παράλια.
Η Εισαγγελέας κρίνει ότι η αρχική του κατάθεση είναι αληθής, ενώ κάνει μνεία και σε άλλη υπόθεση που εκκρεμεί στην Κω.
Σύμφωνα με την δικογραφία, που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ο Παλαιστίνιος, που διαφεύγει της σύλληψης, ως αρχηγός φέρεται να συνεννοείται με τα άλλα μέλη της οργάνωσης, όταν αποβιβάζονται μετανάστες από την Τουρκία σε απομακρυσμένες παραλίες της Ρόδου προκειμένου να μεταβούν αυτοκίνητα για την παραλαβή τους και στην συνέχεια για την μεταφορά τους σε καταλύματα στο κέντρο της Ρόδου.
Κατόπιν, σε συνεννόηση με τα μέλη προμηθεύει με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τους μετανάστες προκειμένου με την χρήση αυτών να ταξιδέψουν σε διαφόρους ταξιδιωτικούς προορισμούς.
Το βασικό μέλος, ο πρώτος κατηγορούμενος, σε συνεννόηση με τον αρχηγό φροντίζει, στην εύρεση προσωρινών καταλυμάτων. Κατόπιν μεταβαίνει στην Αθήνα και παραλαμβάνει πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία στην συνέχεια παραδίδει στους μετανάστες. Εκτός της αμοιβής του για την εύρεση καταλύματος εισπράττει από τον αρχηγό το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ για κάθε μετανάστη που καταφέρνει να ταξιδέψει. Ακόμη εισπράττει χρήματα και τα παραδίδει και σε άλλα μέλη της οργάνωσης.
Στον τρίτο κατηγορούμενο αποδίδεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ότι χρησιμοποιώντας τις γνώσεις της δουλειάς του, ως λιμενικός, συνοδεύει – παρακολουθεί διακριτικά την μεταφορά των μεταναστών από τις παραλίες στα καταλύματα και φροντίζει για την αποφυγή των ελέγχων από τις αρχές.
Για κάθε μετανάστη φέρεται να λαμβάνει το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ.
Ο Αλβανός φέρεται ως ο οδηγός οχήματος στην μεταφορά των μεταναστών. Τα υπόλοιπα μέλη φροντίζουν για την έκδοση των πλαστών εγγράφων καθώς και για όλες τις άλλες εκκρεμότητες της εγκληματικής οργάνωσης.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Μιχάλης και Μάνος Τεχνίτης, Ακης Δημητριάδης και Μαρία Κρικοπούλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου