Τοπικές Ειδήσεις

«Λουκέτο» στο ιατρείο μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου!!

«Λουκέτο» μπήκε στο ιατρείο μαστού του νοσοκομείου της Ρόδου λόγω έλλειψης προσωπικού, έπειτα από 19 χρόνια συνεχούς λειτουργίας με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς είτε υπό παρακολούθηση είτε νέοι όχι μόνο από τη Ρόδο, αλλά και από άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, να βρίσκονται στον «αέρα» από τον Αύγουστο!
Το κλείσιμο του ιατρείου μαστού στο νοσοκομείο της Ρόδου, ήταν ουσιαστικά μονόδρομος έπειτα από τη χορήγηση γονικών αδειών, μιας συνταξιοδότησης και μιας παραίτησης που λειτούργησαν ως «καραμπόλα» εξελίξεων καθιστώντας απαγορευτική τη λειτουργία του.
Εκατοντάδες ασθενείς που είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό είτε εμπιστεύονται την διευθύντρια ΕΣΥ, υπεύθυνη ιατρείου μαστογραφίας/υπερήχων ελαστογραφίας μαστού κ. Λιάνα Σουλούνια για την παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους, αγωνιούν για τις εξελίξεις και περιμένουν, έστω και την ύστατη ώρα, να βρεθεί λύση προκειμένου να επαναλειτουργήσει το καίριας σημασίας ιατρείο καθώς για πολλές περιπτώσεις συμπολιτών μας πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου.
Η κ. Λιάνα Σουλούνια, η οποία είναι η «ψυχή» του τμήματος μαστού του νοσοκομείου της Ρόδου και που όλα αυτά τα χρόνια έχει υπερβεί εαυτόν για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες και να εξυπηρετήσει τις ασθενείς που την εμπιστεύονται, δουλεύοντας ακατάπαυστα πολλές φορές και εκτός του προβλεπόμενου ωραρίου, επιτελώντας εκτός από ιατρικό και τεράστιο κοινωνικό έργο, με δηλώσεις της στη «δημοκρατική», απευθύνει έκκληση να βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του τμήματος πριν το λουκέτο… οριστικοποιηθεί, γυρνώντας δεκάδες χρόνια πίσω την εξυπηρέτηση των ασθενών στη Ρόδο.
«Επιχειρείται με διάφορες εσωτερικές “αλχημείες”, να γίνουν απόπειρες επαναλειτουργίας του τμήματος με το υπάρχον προσωπικό για κάποια ιατρεία τον Οκτώβριο. Λόγω χορήγησης γονικών αδειών, μιας παραίτησης και μιας συνταξιοδότησης ιατρών δεν υπήρχε διαθέσιμος ιατρός για το τμήμα υπερήχου με αποτέλεσμα να χρειαστεί να καλύψω εγώ το κενό. Με τον τρόπο που ετέθη το καθηκοντολόγιό μου λόγω ελλείψεως γιατρών, δεν υπήρχε περίπτωση να έχω χρόνο για το τακτικό ιατρείο μαστού. Δυστυχώς το τμήμα μαστού, ήταν μια παράπλευρη απώλεια της έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο της Ρόδου. Γίνεται προσπάθεια με δική μου πρωτοβουλία και θέληση, να βρεθεί τρόπος για να πραγματοποιηθούν έστω μερικά ιατρεία εντός του Οκτωβρίου, ώστε να μην σφραγιστεί η δομή… Ξέρετε πολύ καλά πως ό,τι σφραγίζει δύσκολα επαναλειτουργεί», εξηγεί στη «δ», η κ. Σουλούνια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμα κι έτσι η παρακολούθηση ενός ασθενούς που έχει ή θα διαγνωστεί με κακοήθεια στον μαστό δεν θα είναι εφικτή. «Ακόμα κι έτσι, δεν θα μπορεί να γίνει ο επανέλεγχος ασθενών στο χρονικό διάστημα που κρίνω ότι πρέπει να γίνει. Παρόλα αυτά, προτιμώ έστω κι έτσι να επαναλειτουργήσει. Αρκεί να σας πω ότι όταν ανοίγω το κινητό μου τηλέφωνο, δέχομαι εκατοντάδες μηνύματα από ασθενείς που θέλουν να εξεταστούν σε χρόνους που αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ωστόσο προτιμώ να το υποστώ αυτό για να μην μπει “ταφόπλακα” στο τμήμα, διότι αν αυτό συμβεί δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει και θα τεθεί σε αχρηστία ένας από τους καλύτερους ψηφιακούς μαστογράφους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ενώ θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων και η δωρεά της ΑΜΚΕ “Ρόδος για τη Ζωή”, ενός από τους καλύτερους υπερηχοτομογράφους-ελαστογράφους για την αγορά του οποίου συνεισέφερε η κοινωνία της Ρόδου. Είναι μεγάλο κρίμα…».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ιατρείο παραμένει κλειστό από τον Αύγουστο, ωστόσο υπολειτουργούσε ήδη από τον περασμένο Μάιο εξυπηρετώντας περίπου 30 άτομα μηνιαίως όταν οι ανάγκες είναι υπερπολλαπλάσιες. Το ιατρείο μαστού εξυπηρετούσε περίπου 200 με 220 ασθενείς τον μήνα και περίπου 150 στους μήνες που η κ. Σουλούνια έλειπε σε άδεια προκειμένου να παραστεί σε σεμινάρια και ιατρικά συνέδρια.
Όπως λέει η κ. Σουλούνια, όλα αυτά τα χρόνια κατεβλήθησαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να γίνει αντιληπτή στην κοινωνία η σπουδαιότητα της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και πλέον δεν υπάρχει πρόσβαση στη δομή για τους ανθρώπους που είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα είτε δεν επιθυμούν να απευθυνθούν σε άλλο γιατρό. «Ολοι εκείνοι οι άνθρωποι που λόγω εκκρεμών φορολογικών εισφορών, μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με το ΑΜΚΑ τους μέσω του νοσοκομείου Ρόδου πλέον δεν έχουν πρόσβαση για εξετάσεις που πολλές φορές μπορούν να αποβούν σωτήριες για τη ζωή τους. Κάποιος που είναι ασφαλισμένος μπορεί να απευθυνθεί σε ιδιωτικό ιατρείο καταβάλλοντας τη νόμιμη συμμετοχή, με εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα όμως τι γίνεται; Φτάσαμε στο σημείο, ένα μεγάλο μέρος δυσπραγούντων συμπολιτών μας να είναι ακάλυπτοι και σε συνδυασμό με την αύξηση των περιστατικών του καρκίνου του μαστού στην περιοχή μας, βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα».
Σε ερώτηση για ποιο λόγο φτάσαμε στο σημείο να μπει λουκέτο έπειτα από 19 χρόνια στο τμήμα μαστού του νοσοκομείου της Ρόδου η κ. Σουλούνια αναφέρει ότι δεν έγιναν οι σωστοί χειρισμοί για να παραμείνουν στη θέση τους γιατροί όχι μόνο στο εν λόγω τμήμα αλλά γενικότερα στο νοσοκομείο της Ρόδου. «Δεν αρκεί μόνο να έχουμε καλά μηχανήματα και επιστημονικό προσωπικό για να τα λειτουργούν και να μην παραμένουν κλειδωμένα. Είμαστε λίγοι και τα νούμερα δεν βγαίνουν, κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό», λέει χαρακτηριστικά. Περαιτέρω, η κ. Σουλούνια, η οποία έχει υποβάλει την παραίτησή της ήδη από τον Ιούλιο από το τμήμα μαστού, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει σχετική απάντηση, αναφέρει ότι εξαιτίας των καταστάσεων που βιώνει και των συνθηκών που επικρατούν στο νοσοκομείο της Ρόδου, σκέφτεται πολύ σοβαρά πλέον να συνταξιοδοτηθεί από το επόμενο έτος, παρότι ο σχεδιασμός της δεν ήταν αυτός. «Παρακολουθούσα σεμινάρια, ώστε να είμαι πάντα μέσα στις εξελίξεις προκειμένου να επιτευχθεί η αναβάθμιση του ιατρείου μαστού. Το όραμά μου δεν ήταν να εγκαταλείψω το ΕΣΥ και το ιατρείο μαστού εν αιθρία… Στόχευα να το παραδώσω σε άλλο γιατρό και να τεθούν οι υποδομές για την αναβάθμισή του σε μονάδα και για την εξέλιξη των εξετάσεων, να γίνεται δηλαδή μαγνητική μαστογραφία και επεμβατικά με την βοήθεια και το μεράκι των νέων γιατρών… όπως αξίζει στη Ρόδο. Δεν θέλω να φύγω από το ΕΣΥ επειδή έκλεισε το ιατρείο μαστού, ούτε μπορώ στην ηλικία μου να εφημερεύω 15 φορές τον μήνα. Το ιατρείο μαστού δεδομένων των αναγκών και των ασθενών που εξυπηρετεί έπρεπε να μείνει άθικτο υπό οποιοσδήποτε συνθήκες, είναι μεγάλο κρίμα και τεράστια αδικία έπειτα από τόσα χρόνια να κλείσει το ιατρείο μαστού. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Το τμήμα πρέπει να κρατηθεί ανοικτό με υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς», τονίζει η κ. Σουλούνια. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως πολλές γυναίκες εμπιστεύονται την κ. Σουλούνια για την λεπτομερή διαγνωστική μαστογραφία και για τον χρόνο που τους αφιερώνει, γι αυτό και το ενδεχόμενο της συνταξιόδοτησής της εξαιτίας των δυσάρεστων εξελίξεων με το κλείσιμο του τμήματος μαστού τις έχει θορυβήσει. Η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, χαρακτηρίζει ως ιδιαιτέρως δυσμενή την εξέλιξη με το κλείσιμο του τμήματος μαστού καθώς, όπως ανέφερε στη «δ», πολλές καρκινοπαθείς δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό για την παρακολούθησή τους και επιπλέον επισημαίνει ότι πρέπει με κάθε τρόπο το νοσοκομείο να βρει τρόπο, όχι μόνο για να επαναλειτουργήσει το τμήμα, αλλά και για να παραμείνει τη θέση της η κ. Λ. Σουλούνια, η οποία προσφέρει τεράστιο έργο και οι άρτιες γνώσεις της έχουν βοηθήσει πολλές γυναίκες να αντιμετωπίσουν εγκαίρως και αποτελεσματικά τον καρκίνο του μαστού σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους γιατρούς του νοσοκομείου της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Κούλα    29.09.2021 17:47

    Ντροπή έχουμε τα καλύτερα μηχανήματα και την καλύτερη γιατρό εγώ έχω κλείσει ραντεβού από το Φεβρουάριο και ακόμα περιμένω

  • Γ.Π.    28.09.2021 23:00

    Είναι λυπηρο να κλεινει το ιατρειο μαστου στο Νοσοκομειο μας. Όμως για αυτή την εξελιξη ευθυνονται περισσοτεροι του ενός και μαλιστα οι υπευθυνοι του ιατρικου κλαδου. Κατά τη γνωμη μου ενας ιατρος με τη θεση Διευθυντη θα επρεπε να προετοιμαζει την διαδοχη του, αφου γνωριζει ότι βρισκεται στο τελος της καριερας του προς τη συνταξιοδοτηση του. Και βεβαια ο ιδιος/α να καταβαλλει κάθε δυνατη προσπαθεια για την ομαλη διαδοχη του, και να προετοιμασει-εκπαιδευσει-αξιολογησει τον διαδοχο του, που όμως αυτό δεν συνεβη απ ότι καταλαβα. Σε καμια περιπτωση δεν θα ηθελα να κριτικαρω την γιατρο για το εργο της. Όμως σε ένα μεγαλο νοσοκομειο όπως είναι της Ροδου, γνωριζουμε ότι το ιατρειο μαστου ανηκει στο ακτινοδιαγνωστικο τμημα που εργαζονται πολλοι ιατροι. Μηπως έπρεπε να εκπαιδευονται και αλλοι ιατροι του ακτινοδιαγνωστικου? Είναι όμως λυπηρο να συμβαινει κατι τετοιο.
    Οσο αφορα τον σημερινο Διοικητη, μπορω να πω ότι διαχειριστηκε αψογα μεγαλα ζητηματα όπως του covid19, φαινεται ότι συνεργαζεται με τον ιατρικο κλαδο, αλλα σε ορισμενα θεματα, δεν μπορει να λαβει από μονος του αποφασεις, αν και γνωριζει, όχι ομως λογω της ιδιοτητας του, αλλα λογω κανονισμων και νομοθετικων διαταγματων που οριζουν το πλαισιο στο οποιο κινειται ο κάθε ενας.
    Τελος θελω να πιστευω ότι θα υπαρξει λυση στο προβλημα, αλλα αυτό θα παρει χρονο.

  • Πολίτης    28.09.2021 09:23

    Κατα την γνώμη μου το πρόβλημα είναι βαθύτερο. όταν πας και βαζεις Διοικητη νοσοκομείου καποιον άσχετο με την ιατρική και την λειτουργία του νοσοκομείου (δλδ εναν στρατιωτικό με διδακτορικο το οποίο γνωμη μου είναι ότι δεν ξερει καν το θεμα του διδακτορικού του) και οι ιατροί δεν τον εκτιμούν και δεν μπορεί να διοικησει. Το μεγάλο πρόβλημα του δημοσίου είναι ότι Δ/ντες και Διοικητές γινονται τυποι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Πώς βρισκουν χρόνο και χρήματα; ρητορικό το ερωτημα. Αρα οι καλοί υπάλληλοι, δεν έχουν ουτε τον χρόνο (γιατί δουλευουν) ούτε τα χρήματα (δεν είναι διεφθαρμενοι) για να κανουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Υπάρχει το φαινόμενο υπάλληλοι που μπηκαν στο δημόσιο με απολυτηριο λυκείου να είναι Γενικοί Δ/ντες, κανοντας μούφα μεταπτυχιακά και διδακτορικά και μετά νά τα αποτελεσματα
    Δυστυχώς αυτη ειναι η πραγματικότητα

    Υ.Γ περίεργο που όλοι οι Διοικητές δημοσίων υπηρεσιων (πυροσβεστικη, αστυνομία, στρατός κτλ) κανουν μεταπτυχιακα και όλοι παιρνουν το διδακτορικό. κανενας δεν κοβεται
    όλοι άριστοι

Σχολιασμός άρθρου